A I S T I T / coming to our senses bjuder in att utforska komplexiteten i våra sinnesförnimmelser med utställningar i fem europeiska städer under 2021–2022.

Dela
Finlands kulturinstitut i Beneluxländerna, Frankrike, Tyskland samt Storbritannien och Irland kan härmed stolt presentera ett projekt där de har bjudit in bildkonstnären Hans Rosenström och kuratorn och koreografen Satu Herrala för att reflektera kring ämnet sinnen (”aistit” på finska) och deras fysiska, politiska och tekniska dimensioner i dag. Genom att föra samman ett flertal bild- och scenkonstnärer från olika geografiska områden presenterar A I S T I T / coming to our senses en bräcklig men sammankopplad värld full av nyanser.

”Det är fascinerande hur sinnen förenar oss med vår omgivning. De har en avgörande roll i hur vi definierar våra relationer till omvärlden och förstår vår egen position i den. Sinnen överskrider gränser och möjliggör därmed en process genom vilken omvärlden träder in i oss - och gör det möjligt för oss att interagera med den. Samtidigt är våra sinnesförnimmelser också ofullständiga och begränsade till vårt eget perspektiv. Det är viktigt att uppmärksamma att vi delar vår tillvaro med en mängd andra sinnliga varelser.” — Hans Rosenström, konstnär och kurator av A I S T I T / coming to our senses.

”Som kuratorer har vi närmat oss temat ur två olika synvinklar. Å ena sidan var vi intresserade av hur konsten kan göra oss mera medvetna om hur vi använder våra sinnen för att uppleva små nyanser i omvärlden. Å andra sidan var vi ivriga att ta reda på i vilken utsträckning och på vilka sätt konsten kan hjälpa oss att utforska sinnevärldens komplexitet.” — Satu Herrala, koreograf och kurator av A I S T I T / coming to our senses.

A I S T I T / coming to our senses framskrider stegvis från mars 2021 till februari 2022 genom etapper i Paris, Berlin, London, Helsingfors och Gent. I varje stad visas både nya beställningsarbeten och bearbetade verk av konstnärer vars praktik grundar sig i det sensoriska och uppmuntrar till en medveten relation till sin omgivning. Det mångsidiga programmet, bestående av utställningar, offentliga konstverk, performanser, publikationer och föreställningar, ordnas i samarbete med lokala konstinstitutioner och festivaler. Alla utställningsutrymmen, inklusive allmänna platser utomhus, kommer följa områdets rådande restriktioner och rekommendationer om social distansering.

Den 28 mars inleds A I S T I T / coming to our senses i Frankrike med utställningar i Paris och Bazoches-sur-Guyonne, en by belägen 40 km sydväst om Paris. I Bazoches-sur-Guyonne öppnar utställningen When our eyes touch i det intima Maison Louis Carré, ritad av det finska arkitektparet Elissa och Alvar Aalto. Fram till 13 juni 2021 fylls den modernistiska villan av konstverk av Etel Adnan, Axel Antas, Simone Fattal, Terike Haapoja, Anna Maria Häkkinen, Kapwani Kiwanga, Maija Mustonen, Laure Prouvost och Hans Rosenström.

Samtidigt visas en utställning med verk av Axel Antas och Laurent Millet i Institut finlandais galleriutrymme i Paris till och med 27 juli 2021. Under juli månad visas även det nyproducerade verket Leaky Teeth av Dafna Maimon i huvudsalen på institutet.

Under våren 2021 presenterar A I S T I T / coming to our senses utställningen Weaving, yearning i London där ett nyproducerat verk av Kalle Nio och Hans Rosenström visas i form av en offentlig installation i det livliga området King’s Cross.

Den tredje etappen, Resonant bodies äger rum i KINDL – Centre for Contemporary Art in Berlin från 22 maj till 20 juni 2021 med verk av bland annat Kati Roover och Christine Sun Kim samt ett nytt verk av Terike Haapoja.

I augusti 2021, som en del av Helsingfors festspel – den största årliga kulturfestivalen i Finland – förenas alla de nyproducerade verken för A I S T I T / coming to our senses i helheten Coming to our senses i Helsingfors Konsthall.

Projektets sista installation tar plats i Kunstencentrum Voo?uit i Gent med Disappearing, en ny performans av Kid Kokko, under början av 2022.

En fullständig lista på projektets konstnärer och samarbetspartners publiceras senare under våren.

Projektet A I S T I T / coming to our sensesstöds generöst av Alfred Kordelins stiftelse, Finska Kulturfonden, Jenny och Antti Wihuris stiftelse, det finska undervisnings- och kulturministeriet, Niilo Helanders stiftelse och Saastamoinen-stiftelsen.

En online-diskussion mellan kuratorerna och de deltagande konstnärerna kommer att organiseras via Zoom tisdagen 2 februari 2021, klockan 19:00 CET. Registrera dig här.

Om kuratorerna:

Satu Herrala är en Helsingfors-baserad kurator, forskare och koreograf med en bakgrund inom dans och somatisk rörelse. Hon har kuraterat festivalprogram, konstnärliga diskursiva evenemang, performanser och diskussioner. Hon har en magisterexamen i koreografi från Konstuniversitetet i Helsingfors. Mellan 2015 och 2019 arbetade hon som konstnärlig ledare för den internationella teaterfestivalen Baltic Circle. Hon har inlett doktorsstudier på deltid vid Aalto-universitetet – högskolan för konst, design och arkitektur där hon arbetar med kuratoriska metoder för tillväxt och undersöker möjliga situationer där konstnärliga evenemang aktiverar (politisk) verksamhet. Hon har sedan 2016 regelbundet arbetat som mentor för magisterprogrammet i scenkonst vid Islands konsthögskola.

Konstnären Hans Rosenström skapar installationer som behandlar betraktarens psykiska och fysiska relation till en viss tid och plats. Verken är ofta omsorgsfullt utformade i relation till platsen som de upplevs i.  För att skapa dessa situationer använder han sig av flera olika media och material – från tillfälliga men taktila ljudlandskap till arkitektoniska interventioner. Betraktarens närvaro är en väsentlig del av konstverken, som ofta blir fullständiga först efter att de aktiverats. Rosenström har studerat vid både Konsthögskolan i Malmö och Bildkonstakademin i Helsingfors, där han tog sin magisterexamen i bildkonst 2007. Hans Rosenström deltar även i A I S T I T som konstnär.

www.aistit-senses.com

Instagram|Facebook 

Prenumerera på nyhetsbrevet A I S T I T / coming to our senses här.

Mediabank: https://bit.ly/3omKxJI 

Kontakter

För pressinformation, bilder och för intervjuarrangemang kontakta:


Sini Rinne-Kanto


Kommunikationschef


sini@aistit-senses.com / +33616104429

Om

Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti
Unit 1, 3 York Way
N1C 4AE London

(+44) 020 3764 5090http://www.fininst.uk/

Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti on Lontoossa sijaitseva yksityinen, voittoa tavoittelematon säätiö. Tehtävämme on tunnistaa yhteiskunnan uudistamiseen vaikuttavia tekijöitä Suomessa, Britanniassa ja Irlannissa sekä tukea myönteistä yhteiskunnallista muutosta. Rohkaisemme poikkitieteellistä ja rajoja rikkovaa yhteistyötä luomalla uusia verkostoja ja kumppanuuksia.

Följ Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye