Suomen 4H-liitto

Nuoret tarttuivat kesätöihin ryhtymällä yrittäjiksi - koronavuonna ennätysmäärä uusia 4H-yrittäjiä

Jaa
Moni nuori menetti kesätyöpaikan viime kesänä, kun koronapandemian vuoksi työpaikkoja oli kymmeniä tuhansia vähemmän edellisvuosiin verrattuna. 4H:n tuoreista tilastoista selviää, että vuonna 2020 ennätysmäärä nuoria perusti omia 4H-yrityksiä ja siten työllisti itsensä.
Pihapalvelut on yksi suosittu 4H-yritysmuoto. Kuva: Kaarlo Kajalainen
Pihapalvelut on yksi suosittu 4H-yritysmuoto. Kuva: Kaarlo Kajalainen

Korona iski pahasti nuorten työllistymismahdollisuuksiin viime kesänä. 4H-järjestön toimintatilastot kuitenkin osoittavat, että vuonna 2020 perustettiin ennätysmäärä uusia 4H-yrityksiä ympäri Suomen. Uusia 4H-yrityksiä on perustettu noin 850, joka on noin puolet enemmän kuin edellisenä vuonna. 4H-yritysten kokonaismäärä on myös hyvässä nousussa. 4H-yrittäjiä on tällä hetkellä yli 1600 ympäri Suomea.

”Huomasimme keväällä, että monilta nuorilta peruuntuivat kesätyöt. Lähdimme tarjoamaan 4H-yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona työllistymiseen. Upeaa, että yli 850 uutta nuorta on löytänyt 4H-yrittäjyyden pariin. Se kertoo nuorten yritteliäisyydestä ja motivaatiosta työllistyä kesätöihin”, sanoo 4H-yritystuotteesta vastaava kehityspäällikkö Sirkka Suomäki.

Kasvu näkyy myös 4H-yritysten rahaliikenteessä. 4H-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 2 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa noin 12 % prosentin kasvua. Keskimääräinen liikevaihto 4H-yrittäjää kohden oli noin 1240 euroa.

Kahvikoneen Italiasta asti tilannut 15-vuotias Aake halusi tarjota Tampereen parasta kahvia

Tampereella asuvalla 15-vuotiaalla Aake Salosella oli viime keväänä idea. Hän halusi perustaa oman kahvilan, koska oli turhautunut, että Tampereelta ei saanut oikein mistään hyvää kahvia. Ennen yrityksen perustamista Aake kävi 4H-yrityskoulutuksen, jossa hän oppi paljon yrittäjyyteen liittyviä taitoja.

Monet nuoret työstävät liikeideaa yrityskoulutuksessa ja usein idea syntyy oman mielenkiinnon tai harrastuksen kautta. 4H-yrittäjät voivat esimerkiksi myydä itse tekemiään käsitöitä ja leivonnaisia tai tarjota piha- ja siivouspalveluja, valokuvauspalveluja, lastenhoitoa tai vaikka apua kaupassa käyntiin.

Aake päätti tuoda myyntiin maistuvaa, tyylikästä ja hyvin menetelmin tehtyä kahvia. Hän tilasi Italiasta kahvikoneen ja perusti 4H-yritys LaPresson, joka myy italialaisella espressokoneella tehtyä kahvia kärrystä. Aake myi kahvia Tampereen Hämeenpuistossa ja sai paljon tyytyväisiä asiakkaita. 4H:lta Aake sai tukea mm. yrityksen mainostamiseen.

"Tampereen 4H-yhdistys on tukenut minua paljon. Heiltä sain esimerkiksi yrityksen teippaukset kärryyn. Olen saanut myös työkeikkaa ja mainostusta 4H:n kautta,” Aake kertoo.

Aake suosittelee kokeilemaan 4H-yrittäjyyttä, koska se on kevyt ja riskitön startti yrittäjyyteen.

”4H-yrittäjyys rohkaisee ja antaa buustia, jos on idea, jonka haluaa toteuttaa. 4H-kurssilla saa myös paljon taitoja yrittäjyyteen ja siellä voi myös työstää omaa liikeideaa.”

4H tukee monipuolisesti nuorten työelämätaitoja

4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13–28-vuotias, ja yrittäjänä voi toimia ympäri vuoden tai vaikka vain kesän ajan. 4H-yritys on hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä, opetella taloustaitoja sekä liiketoimintaa. Paikallisten yhdistysten tuen lisäksi jokaisella 4H-yrittäjällä on oma vapaaehtoinen yritysohjaaja, joka tukee nuorta koko yrittäjyyden ajan.

4H tukee nuoria työelämän ja yrittäjyyden alkumetreillä myös 4H-akatemian koulutusten ja taitoa lisäävien tehtävien avulla. Järjestö on avannut 4H-akatemialle uudet verkkosivut, joilta 13–28-vuotiaat nuoret löytävät kootusti heille suunnatut sisällöt, esimerkiksi tietoa opintopisteiden hakemisesta. 4H-akatemia tukee nuorten yrittäjyystaitoja, joten myös 4H-yrittäjä tai yrittäjäksi haluava löytää hänelle sopivat koulutukset sekä tietoa ja tehtäviä 4H-yrittäjyyteen liittyen.

Suomen 4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti  ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö, jolla on noin 45 000 jäsentä. Järjestö tukee toiminnallaan lasten ja nuorten kasvua työelämään, yrittäjyyteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. 4H muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. 4H-liitto tukee paikallisyhdistysten toimintaa. 4H-järjestössä työskentelee yhteensä noin 300 toimihenkilöä.  

4H-yrittäjä

  • on 13–28-vuotias
  • toimii yksin tai ryhmässä
  • saa oman yritysohjaajan
  • tekee kirjallisen suunnitelman yrityksestä
  • saa 4H-yrittäjän digitaalisen osaamismerkin
  • voi saada opintopisteitä yrittäjänä toimimisesta
  • tekee vuosittain toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksen toiminnasta
  • saa apua 4H-yhdistykseltä
  • on aina 4H-yhdistyksen jäsen ja sitoutuu 4H:n arvoihin
  • 4H-yrityksen myynti on 50 €–7 000 € vuodessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehityspäällikkö Sirkka Suomäki, Suomen 4H-liitto, sirkka.suomaki@4h.fi, 040 534 6361
Viestinnän asiantuntija Aino Heininen, Suomen 4H-liitto, aino.heininen@4h.fi, 044 783 0323

Kuvat

Pihapalvelut on yksi suosittu 4H-yritysmuoto. Kuva: Kaarlo Kajalainen
Pihapalvelut on yksi suosittu 4H-yritysmuoto. Kuva: Kaarlo Kajalainen
Lataa
Tamperelainen Aake Salonen halusi tarjota Tampereen parasta kahvia ja perusti 4H-yrityksensä keväällä 2020.
Tamperelainen Aake Salonen halusi tarjota Tampereen parasta kahvia ja perusti 4H-yrityksensä keväällä 2020.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 180 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 46 000 jäsentä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Ruokakoulu-päiväleirit tarjoavat lapsille elämyksiä ruoanvalmistuksen ja liikunnan parissa29.5.2024 09:02:37 EEST | Tiedote

Kesäkuussa käynnistyvät 4H:n Ruokakoulu-päiväleirit. Ruokakoulussa lapset pääsevät kokkailun lisäksi tutustumaan ruuan alkuperään maatilavierailulla sekä valmistamaan päivällisen läheisilleen. Leirejä järjestetään ympäri Suomen yhteensä yli 60. Niiden järjestämisestä vastaavat paikalliset suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset. Toimittajat ovat tervetulleita vierailemaan Ruokakouluissa.

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä19.3.2024 08:03:00 EET | Tiedote

4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 2.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye