Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Laskiainen – alkutalven iloinen ruokajuhla

Jaa
Liu lau laskiaista! Laskiaisena on perinteisesti syöty tukevia liharuokia, joiden voimalla on ollut hyvä laskeutua pääsiäiseen saakka kestävään paastoon. Vaikka laskiaista vietetään keskellä kylmintä talvisydäntä viljelysmaiden ollessa lumihunnun alla, liittyy moni laskiaisperinne maatalouteen ja tulevaan kasvukauteen: mitä pidemmälle kelkka tai pulkka mäenlaskussa luistaa, sitä pidemmät pellavat ovat taloon tiedossa. Tuleviin peltotöihin toivottiin hyvää onnea myös ruokapöydässä: rasvaista laskiaisruokaa syövän ei sopinut nuolla sormiaan puhtaaksi, sillä tämä enteili sirpistä haavoja sormiin.
Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen

Tänä talvena laskiaista vietetään mahtavassa ulkoilusäässä. Helppo ja edullinen laskiaismenu valmistuu näppärästi kotimaisista elintarvikkeista.

  • Ulkoilun jälkeen maistuu tukeva ruoka, perinteinen hernekeitto possunlihalla tai kasviksilla höystettynä. Herne on perinteinen suomalainen viljelykasvi ja hyvä proteiinin lähde. Edulliset ja maistuvat kotimaiset juurekset ovat oiva lisä myös hernekeittoon. Hernekeitto valmistuu kuin itsekseen, kunhan muistaa liottaa herneet yön yli, muistuttaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

Perinteinen laskiaispulla kruunaa talvisen kahvihetken.

  • Kokeile tehdä muhevat ja maukkaat laskiaispullat vaihteeksi raskimenetelmällä, juureen, vinkkaa Siivonen.

Laskiaispullat täytetään maun mukaan hillolla tai mantelimassalla. Hillotäyte raikastuu lisäämällä hilloon survottuja pakastemarjoja. Kotimaisen hillon tunnistaa sirkkalehtimerkistä, ja marjat Hyvää Suomesta -merkistä. Pehmeä kermavaahto aateloi pullan, ja täyteläisin pullataikina leivotaan maitoon.

  • Maidolla on pitkät perinteet suomalaisessa ruokakulttuurissa. Tämä on luonnollista, sillä suomalainen maidontuotanto perustuu nurmeen, joka viihtyy hyvin viileässä ilmastossa pohjoista Suomea myöten. Suomalaiset lehmät syövät runsaasti nurmesta tehtyä säilörehua ja muuttavat ihmisruuaksi kelpaamattoman nurmen ravintorikkaaksi maidoksi, sanoo maitoasiamies Marjukka Mattio

Maitotuotteiden kirjosta löytyy vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita, jolloin vaihtoehtoja on runsaasti.

Perinteinen hernekeitto

Hernekeitto syntyy kuin itsekseen. Ensikiehahtamisen jälkeen keitto valmistuu miedolla lämmöllä poristen, välillä sekoittaen. Possunpotka on perinteinen hernesopan sattuma. Hyvä maku ja sattumat soppaan syntyvät helposti palvikinkkukuutioista tai juureskuutioista. Kasviskuutiot sopivat myös lihaisaan keittoon tuomaan mukavaa lisämakua.

Perinteisen hernekeiton reseptin saat täältä: https://www.mtk.fi/-/liu_lau_laskiaista 

Juureen leivotut laskiaispullat

Muheva, kermalla ja hillolla tai mantelimassalla täytetty pulla kruunaa keskitalven juhlan! Leivän leivonnasta tutulla juurimenetelmällä pullasta tulee makoisa ja rakenteeltaan pehmeä. Samoin pieni määrä hiivaleipäjauhoja antaa pullaan mahtavaa makua. Perinteiset laskiaispullat raikastuvat, kun täytteen hilloon lisää kotimaisia pakastemarjoja, tai täyttää pullan vaihteeksi kevyesti sokeroidulla marjasurvoksella ja kermavaahdolla.

Juureen leivottujen laskiaispullien reseptin saat täältä: https://www.mtk.fi/-/liu_lau_laskiaista 

Aiheeseen liittyvät kuvat ja reseptit ovat vapaasti käytettävissä. 

Lisätietoja:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Marjukka Mattio, maitoasiamies, 050 533 8924

 
What do you want to do ?
New mailCopy

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen
Lataa
Kuva: Heidi Siivonen
Kuva: Heidi Siivonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy
 
What do you want to do ?
New mailCopy

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote

EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.

MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote

Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.

Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye