Tekoäly ennustaa rintasyövän täsmähoidon tehoa suoraan kasvaimen kudosrakenteesta
Tekoälyä ja koneoppimista hyödynnetään koko ajan enemmän syöpätutkimuksessa ja se tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös kliiniseen diagnostiikkaan. Algoritmeja on opetettu suorittamaan monimutkaisia tehtäviä, kuten syöpäkudoksen tunnistamista ympäröivästä kudoksesta ja kasvaimen pahanlaatuisuusasteen määrittämistä. Myös sairauden ennusteen tuottamista kokonaan ilman asiantuntijan lausuntoa on tutkittu lupaavin tuloksin.
Tänään Scientific Reports –tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa professori Johan Lundinin johtama tutkimusryhmä halusi laajentaa näiden sovellusten käyttömahdollisuuksia entisestään.
Tutkimuksessa keskityttiin kehittämään tekoälyyn perustuvaa työkalua, joka pystyisi tunnistamaan niin sanotut ERRB2-positiiviset syöpäkasvaimet.ERRB2 (toiselta nimeltään HER2) on proteiini, joka kiihdyttää syöpäsolujen kasvua. Noin yhdellä viidestä rintasyöpäpotilaasta on tätä kasvutekijää koodaavan geenin monistuma, jolloin syöpäkudos tuottaa ylimäärin ERRB2-proteiinia. Tällaisia potilaita hoidetaan yleensä biologisella täsmälääkkeellä.
Kansallisen FinProg-tutkimuksen keräämää rintasyöpänäytekokoelmaa hyödyntämällä tutkijat osoittivat, että tekoälyalgoritmi pystyi oppimaan ERRB2-positiivisille syöpäkasvaimille ominaisia piirteitä. ERR2-positiivisuden tunnistamiseen ei siis tarvittu molekyylibiologisia testejä vaan siihen riitti digitoitujen syöpäkudosnäytteiden analysoiminen.
–Tuloksemme osoittavat, että koneoppimisen avulla syöpäkudoksen rakenteesta voidaan saada paljon sellaista sairauden biologisista mekanismeista kertovaa tietoa, jolla on merkitystä myös potilaan hoidon kannalta, sanoo tutkimuksen toteuttanut väitöskirjatyöntekijä Dmitrii Bychkov Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista.
Seuraavaksi tutkimusryhmä halusi selvittää, voisiko menetelmää soveltaa laajemminkin potilaan ennusteen ja lääkevasteen selvittämiseen. Tähän hyödynnettiin näyteaineistoa ERRB2-positiivisen rintasyövän täsmälääkeen, trastutsumabin, tehoa selvittäneestä kliinisestä FinHer-tutkimuksesta.
Tulokset osoittivat, että tekoäly pystyi kudosnäytteitä analysoimalla luokittelemaan täsmälääkkeellä hoidetut ERRB2-positiiviset potilaat kahteen ryhmään. Ryhmiä vertaamalla voitiin todeta, että ne potilaat, jotka myös algoritmi luokitteli ERRB2-positiivisiksi, selvisivät syövästä useammin kuin algoritmin ERRB2-negatiivisiksi luokittelemat potilaat.
– Nämä koneälyyn perustuvat menetelmät avaavat uusia mahdollisuuksia syövän kehittymisen kannalta oleellisten rakenteellisten ominaisuuksien havaitsemiseen ja voivat tulevaisuudessa osaltaan edistää rintasyövän tarkempaa diagnostiikkaa ja yksilöllisen hoidon suunnittelua, sanoo dosentti Nina Linder, yksi tutkimuksen vastuututkijoista.
Tutkimuksen löydökset osoittivat myös, että osalla ERR2-negatiivisten potilaiden syöpänäytteistä oli ERR2-positiivisille syöville tyypillisiä rakenteellisia piirteitä. Tutkijoiden mukaan onkin mahdollista, että myös nämä potilaat hyötyisivät ERR2-positiivisille potilaille kohdennetuista täsmälääkkeistä.
Tutkimukseen osallistuneen Helsingin yliopistossa ja HUS Syöpäkeskuksessa toimivan professori Heikki Joensuun mukaan on huomionarvoista, että analyysia varten kudosnäytteitä ei tarvitse käsitellä erikoismenetelmin, vaan normaalit kudosleikkeet riittävät.
– Tekoälyyn perustuvat menetelmät saattavat joiltain osin jopa ylittää nykyisten diagnostisten menetelmien tarkkuuden ja edistää näin yksilöllisen syövänhoidon toteuttamista. Nyt esitetyn hypoteesin testaamiseksi voisi olla hyvä suunnitella kliininen koe, Joensuu sanoo.
– Tämä on yksi ensimmäisistä tutkimuksista, jotka osoittavat, että kasvainnäytteisiin käytetty tekoäly voi ennustaa rintasyövän täsmähoidon tehoa, toteaa professori Johan Lundin.
Tutkimusta ovat rahoittaneet iCAN Digital Precision Cancer Medicine Flagship projekti, Sigrid Juséliuksen Säätiö, Biomedicum Helsinki Säätiö, Orionin tutkimussäätiö, Finska Läkaresällskapet r.f, ja HiLIFE Helsinki Institute of Life Sciences.
Alkuperäinen julkaisu
Bychkov D, Linder N, Tiulpin A, Kucukel H, Lundin M, Nordling S, Sihto H, Isola J, Lehtimaki T, Kellokumpu-Lehtinen PL, von Smitten K, Joensuu H, Lundin J. Deep learning identifies morphological features in breast cancer predictive of cancer ERBB2 status and trastuzumab treatment efficacy. Sci Rep 11, 4037 (2021), https://doi.org/10.1038/s41598-021-83102-6
Lisätietoja
Tutkimusjohtaja Johan Lundin
Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM
HiLIFE, Helsingin yliopisto
Professor of Medical Technology, Karolinska Institutet, Sweden
puh. +358 50 4155459
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme