Suomen kirjastoseura

Välttämätön asiointi on turvattava kuntien kirjastoissa

Jaa
Viime vuonna käyttöön otettu rajattu asiointi on todettu turvalliseksi.

Monet kirjastot ovat tällä hetkellä auki rajatulla palvelulla. Suomen kirjastoseuran mukaan on tärkeää, että kirjastot pidetään rajoitetusti auki myös kriisiaikana.

Viime vuoden lopussa kirjastoissa otettiin käyttöön rajattu asiointi, jossa asiakas voi noutaa varauksen tai valita luettavaa helposti saatavilla olevista teemahyllyistä. Myös tietokonetta tai tulostinta voi käyttää rajoitetusti.

Rajattu asiointi on todettu turvalliseksi. Eduskunnan sivistysvaliokunta totesi tammikuussa tartuntatautilain muuttamista koskevassa lausunnossaan, että kirjastoissa on päästy turvalliseen toimintaan erityisjärjestelyiden avulla.

Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno kertoo, että kirjastojen rajattu palvelu on tärkeää kriisiaikana.

”Kirjastojen rajattu käyttö auttaa ihmisiä kestämään pitkittynyttä kriisiä. Lainaustoiminnan ja tietokoneiden käyttömahdollisuuden täytyy jatkua, jotta voimme varmistaa kaikkien pääsyn tietoon ja kulttuuriin myös poikkeusoloissa”, Rauha Maarno sanoo.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoissa rajoitettu palvelu on tarkoittanut sitä, että kirjastossa voi:

- Lainata ja palauttaa kirjoja ja muita aineistoja itsepalveluautomaatilla⁠.

- Noutaa varattua aineistoa varaushyllystä⁠.

- Lainata aineistoja rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä.

- Asioida pikaisesti ja omatoimisesti asiakastietokoneilla välttämättömissä asioissa⁠.

⁠Pääkaupunkiseudun kirjastossa pitää käyttää kasvomaskia, mikäli terveydelliset syyt eivät estä maskin käyttöä. Lisäksi kirjastossa pidetään kahden metrin turvaväli.

”Näillä toimenpiteillä on pystytty varmistamaan turvallinen asiointi kirjastossa. Kuntien päättäjien pitää muistaa, että kirjasto on välttämätön palvelu. Kirjastojen tärkeä tehtävä on vähentää koronakriisin eriarvoistavia vaikutuksia yhteiskunnassamme”, Rauha Maarno sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen kirjastoseura
Suomen kirjastoseura
Runeberginkatu 15 A 6
00100 HELSINKI

044 522 2941http://suomenkirjastoseura.fi

Suomen kirjastoseura on kansalaisjärjestö, joka edistää kirjastojen asemaa. Seura julkaisee Kirjastolehteä, kampanjoi Kirjaston päivänä ja järjestää valtakunnalliset Kirjastopäivät.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastoseura

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye