Kutsumme sinut mukaan: välitä, osallistu, tee hyvää - ole Aurora!

Diakonissalaitoksen Ole Aurora -kampanjan tavoitteena on herättää henkiin Aurora Karamzinin hyvän tekemisen ja välittämisen perintö. Kutsumme kaikki mukaan yhteiseen kampanjaan: Ole Aurora - Aurorana oleminen tarkoittaa auttamista, välittämistä ja hyvän tekemistä. Rohkeutta puolustaa ihmisarvoa.
”Aurora Karamzin (1808-1902) oli merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja hyväntekijä. Hänen anteliaisuutensa oli laajalti tunnettua. Aurora vastasi vähävaraisten, vanhusten, nälkäänäkevien ja sairaiden avunpyyntöihin. Naisten ja tyttöjen koulutus oli hänelle erityisen tärkeää. Diakonissalaitos perustettiin Aurora Karamzinin aloitteesta ja se aloitti toimintansa kulkutautisairaalana 1867”, kertoo Diakonissalaitoksen intendentti Jaana af Hällström.
Tule mukaan – Ole Aurora!
Kampanjan aikana nostamme esiin erilaisia hyvän tekemisen keinoja, joilla jokainen voi olla Aurora omalla tavallaan. Tämän päivän Auroroita ovat esimerkiksi lahjoittajat, vapaaehtoiset tai työntekijät, jotka tekevät sydän mukana työtä heikoimmassa asemassa olevien hyväksi. Aurora voi olla myös yritys, joka kantaa vahvaa sosiaalista vastuuta siitä, että ketään ei jätetä jälkeen. Yhä 150 vuotta perustamisestaan Diakonissalaitos jatkaa Auroran tärkeää työtä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttajana ja tarjoaa yhä monia tapoja tulla mukaan tekemään hyvää.
Ole Aurora -kampanja huipentuu Auroran nimipäivään, jota vietetään keskiviikkona 10.3.2021.
Kutsumme kaikki tämän päivän Aurorat mukaan tekemään näkyväksi hyvän tekemisen voimaa ja Auroran perintöä.
Verkkosivuillamme www.hdl.fi/OleAurora löytyy monia vinkkejä siitä, miten voit osallistua kampanjaamme lahjoittajana, vapaaehtoisena, yrityskumppanina tai vaikka someseuraajana.
Aurora rakasti kukkia
Ja koska Aurora Karamzin rakasti kukkia, kannustamme kaikkia pukeutumaan Auroran nimipäivän kunniaksi kukkiin ja tuomaan väriloistoa talvisen maaliskuun keskelle.
Kampanjaa voi seurata ja oman kukkivan kuvansa voi jakaa sosiaalisessa mediassa #OleAurora hashtagilla.
Lue lisää:
Kuka oli Aurora Karamzin: https://www.hdl.fi/meista/historia/aurora-karamzin/
Diakonissalaitoksen juuret ovat kotimaisessa kulkutautiepidemiassa: https://www.hdl.fi/blog/diakonissalaitoksen-juuret-ovat-kotimaisessa-kulkutautiepidemiassa/
Diakonissalaitokselle on haluttu lahjoittaa aina: https://www.hdl.fi/blog/diakonissalaitokselle-on-haluttu-lahjoittaa-aina/
Diakonissalaitoksen historia: http://s3-eu-central-1.amazonaws.com/evermade-hdl/wp-content/uploads/2017/12/28102929/HDL150_suomi.pdf
Nimipäivää 10.3. viettävät Aurora, Aura, Auri
Aamuruskoa merkitsevä latinankielinen naisennimi Aurora on ollut suomalaisessa almanakassa ensin vuosina 1794–1907 ja uudelleen vuodesta 1995 lähtien. Nimen taustalla on muinaisten roomalaisten aamuruskon jumalatar Aurora, joka oli vastine kreikkalaisten Eos-jumalattarelle. Eos oli Kreikassa aamunkoiton ja sarastuksen jumalatar, auringonjumala Helioksen ja kuun jumalattaren Selinen sisar. Sana aurora on monille tuttu myös revontulien latinankielisestä nimestä Aurora borealis.
Aurora tuli Euroopassa naisennimenä käyttöön renessanssiaikana, jolloin monet antiikin ajan nimet nousivat uudelleen suosituiksi ja kulkivat maasta toiseen varsinkin kaunokirjallisuuden välityksellä. Ruotsi-Suomessa nimi on ollut käytössä jo 1600-luvulta lähtien. Aurora on ollut suosittu etunimi myös Italiassa, Espanjassa ja Englannissa. Ranskassa tunnetaan nimiasu Aurore ja Venäjällä Avrora.
Tunnetuin Aurora-nimen kantajista Suomessa on Diakonissalaitoksen perustaja Eva Aurora Charlotta Karamzin (s. Stjernvall, 1808–1902). Hän oli aatelissukuinen Saaren kartanon tytär, joka toimi nuoruudessaan hovineitinä Pietarin Talvipalatsissa. Toisen aviomiehensä kuoleman jälkeen Aurora Karamzin omistautui sosiaaliseen työhön ja rahoitti Helsingissä orpokoteja, kouluja ja naisten työtupia – ja perusti Diakonissalaitoksen vuonna 1867. Hänen muistokseen on kaupungissa nimetty niin Auroran sairaala kuin mm. Aurorankatu ja Karamzininkatu.
Suomessa elää vuonna 2021 lähes 20 000 Aurora-nimistä tyttöä ja naista. Heistä yli 18 000 on saanut Auroran jälkimmäiseksi etunimekseen. Nimi oli 1900-luvun alussa varsin suosittu, ja pitkän laskukauden jälkeen se alkoi yleistyä uudelleen 1990-luvulla. Aurora oli vuonna 2019 syntyneillä tytöillä toiseksi suosituin jälkimmäinen etunimi (954 tyttöä) heti Marian jälkeen, ensimmäisenä etunimenä se oli sijaluvulla 47 (92 tyttöä). Nimen suosiota on lisännyt rakastetun Disney-elokuvan Prinsessa Ruusunen päähahmo prinsessa Aurora.
Maaliskuun 10. päivän muut nimet Aura ja Auri ovat Aurora-nimen lyhentymiä. Aura otettiin suomalaiseen kalenteriin vuonna 1908, ja sillä oli vuonna 2020 yli 1600 nimenkantajaa. Auri on taas ollut almanakassa vuodesta 1973 lähtien, ja sillä on nykyään runsaat 300 nimenkantajaa. Aurora on myös suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 10.3., päivän ainoana nimenä. Ruotsissa Auroran nimipäivä on sen sijaan 3.7.
Lähde: Yliopiston almanakkatoimisto
Yhteyshenkilöt
Jaana af Hällström, intendentti, jaana.af.hallstrom@hdl.fi, puh. 040 485 3545
Laura Niemi, viestintäjohtaja, laura.niemi@hdl.fi, 050 3738602
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Annareetta Vaara Rinnekotien uudeksi liiketoimintajohtajaksi6.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos on nimittänyt sote-palveluja tuottavan Rinnekodit Oy:n uudeksi liiketoimintajohtajaksi (TtM, EMBA) Annareetta Vaaran. Hän aloittaa tehtävässään 4.8.2025. Vaara on aikaisemmin työskennellyt eri sote-palvelujen tuottajilla, viimeisimpänä Attendo Oy:ssä.
Nuorisotyöttömyys huutaa ratkaisuja! – 10 vuotta täyttävä Vamos Turku tuo nuorille toivoa ja polkuja työelämään5.5.2025 16:49:02 EEST | Kutsu
Tuhannet turkulaisnuoret ovat saaneet suunnan ja toivoa elämäänsä Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun tuella. Turussa Vamos on ollut nuorten vierellä jo kymmenen vuoden ajan – silloin, kun suunta on ollut hukassa, usko itseensä heikko tai elämäntilanne muuten haastava. Tervetuloa juhlistamaan tätä yhteistä matkaa!
Diakonissalaitoksen toimintakertomus – Vuosi 2024 oli vaikuttavan kasvun vuosi28.4.2025 10:17:54 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli Diakonissalaitokselle poikkeuksellinen kasvun vuosi. Samalla se oli kuluneen strategiakauden viimeinen vuosi. Työ Diakonissalaitoksella kiteytyi neljään painopisteeseen: Rohkea vaikuttaja, valtakunnallinen toimija, yhtenäinen Diakonissalaitos ja tulevaisuuden työyhteisö.
Diakonissalaitos laajentaa tukea sodassa traumatisoituneille suomalaisille ja heidän läheisilleen16.4.2025 08:41:22 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos tarjoaa nyt henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta myös suomalaisille sodassa traumatisoituneille ja heidän läheisilleen, hyödyntäen vuosikymmenten kokemusta sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta.
Muistutus: Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Jyväskylässä 31.3.202528.3.2025 13:12:45 EET | Kutsu
Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme