YTK

Ansiopäivärahan euroistaminen vaatii rinnalleen työttömyysturvan tulokäsitteen tarkentamista

Jaa
Yleinen työttömyyskassa YTK:n näkemyksen mukaan työttömyysturvan sujuvan toimeenpanon näkökulmasta työssäoloehdon euroistaminen ei tuo merkittävää hyötyä. Sen sijaan euroistaminen yhdessä tulokäsitteen tarkentamisen kanssa antaisi aidon mahdollisuuden edistää automaatiota.

Viime syksyn budjettiriihen pohjalta hallitus asetti kolmikantaisen työryhmän etsimään keinoja työllisyystavoitteen tueksi. Työryhmän tehtävänannossa oli muun muassa työttömyyspäivärahan edellytyksenä olevan työssäoloehdon kehittäminen. Tavoitteena oli ottaa nykyistä paremmin huomioon työmarkkinoiden muutos ja digitalisaation mahdollisuudet.  

Työryhmä ei ole ollut kovin yksimielinen ja lähes kaikki esitykset jäivät vaille kannatusta. Työnantajien edustajat huomauttivat erikseenettä työ ei aivan onnistunut, sillä 80 000 lisätyöllisen sijaan työryhmän näkemys edustaa vain 1 200 henkilön työllisyysvaikutustaTyöryhmä on joka tapauksessa esittänyt hallitukselle työttömyyspäivärahan edellytyksenä olevan työssäoloehdon euroistamista.

"Sosiaali- ja terveysministeriön kokoama raportti on huolellisesti kirjoitettu ja esimerkiksi euroistamisen vaihtoehtoja on perusteellisesti punnittu", kiittelee YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki. 

Alamäki toteaa, että YTK:n näkökulmasta työssäoloehdon euroistamisella on tilausta, sillä nykyisellä mallilla on hankala hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia, koska tulorekisteristä ei saada työtunteja eikä ansainta-aikaa. "Euroistaminen muuttaisi työssäoloehdon perusteita siten, että näitä tietoja ei enää tarvita. Sen sijaan työssäoloehto kertyisi kuukausista, joiden aikana henkilölle maksetaan määritetyn eurorajan ylittävää palkkaaEuroistaminen siis kiertäisi tulorekisteriin liittyviä hankaluuksia muuttamalla työssäoloehdon ansaintaperusteisesta maksuperusteiseksi", hän toteaa.

Tulokäsite vaatii kehittämistä

Euroistaminen ylittää osan työttömyysturvan digitalisaation edistämisen esteistä, mutta digiloikkaa se ei itsessään vielä mahdollista. Keskeinen ratkaisematta jäävä haaste liittyy työttömyysturvan tulokäsitteeseen.

Tulorekisterin kautta saatava tulotieto pitää sisällään summia, joita työttömyysturvassa ei huomioida ja toisin päin. Esimerkiksi irtisanomisajan palkkaa vastaava korvaus, vahingonkorvaus ja lomarahat sisältyvät tulorekisteristä saatuun palkkatietoon, mutta näitä ei huomioida ansiopäivärahan määrää laskettaessa. Näiden selvittämisen myötä käsityö ja erilliset selvityspyynnöt työttömyysturvassa jatkuvat euroistamisen jälkeenkin.

Tulokäsitteen kehittäminen tarkoittaisi sitä, että ansioturvassa huomioon otettavat tulot sovitettaisiin paremmin yhteen tulorekisterin tietosisällön kanssa.
 "On yllättävää, että työryhmä ei painottanut tätä näkemyksissään, vaikka ongelma on raportissa tiedostettu", Sanna Alamäki sanoo. 

"Työttömyysturvan sujuvan toimeenpanon näkökulmasta pelkkä euroistaminen ei tuo merkittävää hyötyä. Sen sijaan euroistaminen yhdessä tulokäsitteen tarkentamisen kanssa antaisi aidon mahdollisuuden edistää automaatiota", Alamäki jatkaa. 

YTK:n mielestä työssäoloehdon euroistaminen on joka tapauksessa suuritöinen lakimuutos ja sen valmistelussa pitäisi erityisesti osallistaa ja käyttää apuna toimeenpanijoita eli työttömyyskassoja ja Kelaa. Suurta työllisyysvaikutusta uudistuksella ei raportin mukaan ole, joten olisi harmi, jos myös sen vaikutukset turvan sujuvoittamisessa jäisivät laihoiksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista.

YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. www.ytk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Osa-aikatyön ja ansiopäivärahan yhdistelmä voi auttaa työelämän siirtymävaiheissa – ”Tämä on hyvä järjestelmä väliaikaisesti”24.8.2023 07:15:00 EEST | Tiedote

Osa-aikatyöläinen voi saada taloudellista lisätukea ansiopäivärahasta, joka lasketaan kuukausittain sen mukaan, miten paljon töistä saa palkkaa. Osa-aikaisella työllä on usein myönteinen vaikutus tulevaisuuden työllisyysnäkymiin ja siksi työn vastaanottaminen kannattaa aina, sanoo YTK Työttömyyskassan asiantuntija.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme