
Pelastustoimi ei pärjää ilman sopimuspalokuntia

Pelastustoimen palvelut onnettomuustilanteissa perustuvat lähes kokomaassa joko yksinomaan sopimuspalokuntien varaan tai sopimuspalokunnat mahdollistavat tehokkaan pelastustoiminnan isommissa päivittäistilanteissa tai päällekkäisten tehtävien aikana. Suomessa on 700 sopimuspalokuntaa, näiden lisäksi on reilu 100 päätoimisella henkilöstöllä miehitettyä paloasemaa. Varsinkin HARVA-alueilla pelastustoimi on sopimuspalokuntien ja sopimuspalokuntalaisten toiminnan varassa. Alueilla, joissa päätoiminen paloasemaverkosto on harva, tai niiden miehitysvahvuudet ovat pieniä, on osalla sopimuspalokunnista ollut käytössä ns. varallaolo. Varallaolossa erikseen nimetty henkilö tai henkilöt ovat olleet sitoutuneita lähtemään hälytystehtävälle tietyssä ajassa. Ilman varallaoloa, sopimuspalokuntalaiset osallistuvat hälytystehtäviin sen mukaisesti, miten perhe- tai työelämä sen mahdollistaa.
Varallaolossa on sopimuspalokuntalaiselle maksettu 30–50% korvaus korottamattomasta tuntipalkasta. Kyseessä on ollut siis kustannustehokas järjestelmä tukemaan ja varmistamaan lähimmän avun liikkeelle lähteminen. Varallaolo on kuitenkin harvassa paikassa yksistään turvannut pelastustoimen valmiutta, lisäksi on tarvittu muista toimistaan tehtäville osallistuvia sopimuspalokuntalaisia. Varallaoloa tehdään merkittävissä määrin 13 pelastuslaitoksella, alueellisia pelastuslaitoksia on 22. Sopimuspalokuntien varallaolon vuosikustannukset ovat noin 10 miljoonaa euroa, pelastustoimen kokonaiskustannukset ovat noin 420 miljoonaa euroa vuodessa.
Varallaolojärjestelmä on sellaisenaan tulossa tiensä päähän, osa päätoimisesta henkilöstöstä ja sopimuspalokuntalaisista on lähtenyt takautuvasti vaatimaan varallaoloaikaa korvattavaksi täytenä työaikana, joka on johtanut muutospaineisiin. Tämä menettely on johtanut siihen, että varallaolon suhteen on eri pelastuslaitoksissa lähdetty tekemään, tai yritetty tehdä paikallisesti nopeitakin ratkaisuja ilman, että niiden vaikutusta pelastustoimen palvelutasoon ja suorituskykyyn on kunnolla mietitty riittävän pitkällä aikajänteellä. Pelastustoimi kärsii selkeästä resurssipulasta, laskelmien mukaan puhutaan jopa 100 miljoonan euron vuotuisesta vajeesta, järjestelmää on saatu pitkälti ylläpidettyä varallaolon ja sopimuspalokuntalaisten sitoutumisen ansiosta.
Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Ari Maskonen haluaa muistuttaa, että kannanotoillaan ja toimillaan liitto ei missään nimessä ole vastustamassa esimerkiksi päätoimisen henkilöstön lisäystä pelastustoimeen. Haluamme kuitenkin huomauttaa, että sopimuspalokuntatoiminta kokonaisuudessaan aiheuttaa 18% pelastustoimen vuosikustannuksista, osallistumme kuitenkin 42% pelastustehtävistä, maantieteellisesti sopimuspalokunnan paloauto on paikalla ensimmäisenä 90% Suomea. Näistä nyt sopimuspalokuntatoimintaan käytetyistä rahoista ei voi lähteä karsimaan, olettaen samalla, ettei sillä olisi merkittäviä negatiivisia vaikutuksia suorituskykyyn.
Kaikki sopimuspalokuntalaiset eivät saa toiminnastaan henkilökohtaista korvausta, uusimman tutkimustuloksen mukaan arvio on, että puolet 15 000 hälytyskelpoisista palokuntalaisista tekee pelastustoimintaa ilman henkilökohtaista korvausta. Sopimuspalokunnissa, joissa ei henkilöille itselleen makseta korvausta, menee pelastuslaitoksen maksama korvaus palokuntayhdistykselle. Palokuntayhdistys käyttää saamansa korvauksen usein jäsenistönsä hyvinvointiin, toiminnan kehittämiseen ja erittäin arvokkaaseen palokuntanuorisotyöhön.
Toiminnanjohtaja Maskonen haluaa vielä muistuttaa pelastuslaitosten pelastusjohtajia olemaan hakematta helppoja säästöjä sopimuspalokunnista, toisaalta pelastustoimen resurssit ovat nimenomaan kuntapäättäjien hyppysissä, vastuu on viimekädessä siellä. Tehokas pelastustoimi, turvallinen ja kriisinkestävä Suomi vaatii päätoimiseen- ja sopimuspalokuntiin perustuvan pelastustoimen järjestelmän, jota on aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti kehitettävä vastaamaan niin sisäisiin kuin ulkoisiinkin haasteisiin, joita toimintaan liittyy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari MaskonenToiminnanjohtajaSuomen Sopimuspalokuntien Liitto
Puh:0505675179ari.maskonen@sspl.fiAleksi PeuralaJärjestöpäällikköSuomen Sopimuspalokuntien Liitto
Puh:0400803215aleksi.peurala@sspl.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ry (SSPL) on sopimuspalokuntien ja niiden taustalla toimivien palokuntayhdistysten liitto, jonka jäsenyhteisöt ovat vapaaehtoisia palokuntayhdistyksiä (VPK), henkilökohtaisen sopimuksen palokuntien (HSPK) palomiesyhdistyksiä ja laitos-/tehdaspalokuntia, jotka toimivat myös sopimuspalokuntina.
Suomessa on 706 sopimuspalokuntaa. Hälytyskelpoisen pelastustoimen sopimushenkilöstön määrä sopimuspalokunnissa on hieman yli 14 000 henkeä. He muodostavat Suomen suurimman pelastushenkilöstön ryhmän.
Palokuntayhdistyksissä on myös muita sopimuspalokuntatoimintaa tukevia jäseniä, jotka eivät osallistu hälytystoimintaan. Heidän toimintaansa kutsutaan pelastustoimen vapaaehtoistoiminnaksi. Yhteensä palokuntalaisia on noin 33 500.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry
Årets Avtalsbrandkår 2023: Taivalkosken VPK (Frivilliga brandkåren i Taivalkoski)26.8.2023 15:13:34 EEST | Pressmeddelande
Säkerhet, engagemang och gemenskap i fokus Det är med stor glädje vi meddelar att utmärkelsen Årets Avtalsbrandkår 2023 har tilldelats Taivalkosken VPK. Denna avtalsbrandkår har utmärkt sig genom sitt arbete och starka engagemang för att främja gemenskapens säkerhet.
Vuoden Sopimuspalokunta 2023: Taivalkosken VPK26.8.2023 14:50:11 EEST | Tiedote
Turvallisuus, sitoutuminen ja yhteisöllisyys korostuvat Vuoden Sopimuspalokunta 2023 tunnustus on myönnetty Taivalkosken VPK:lle. Tämä sopimuspalokunta erottuu edukseen tekemällään työllä ja vahvalla sitoutumisellaan yhteisönsä turvallisuuden hyväksi.
LokalTapiola-gruppen erhöll Avtalsbrandkårspriset15.12.2022 13:00:00 EET | Pressmeddelande
Finlands Avtalsbrandkårers Förbund har beviljat LokalTapiola-gruppen Avtalsbrandkårspriset som tack och erkänsla för det långsiktiga och omfattande arbete som gruppen gjort till stöd för avtalsbrandkårerna. Priset är avsett att uppmuntra till fortsatt gott och förtjänstfullt arbete till förmån för tryggheten och avtalsbrandkårsverksamheten.
Sopimuspalokunta-tunnustus LähiTapiola-ryhmälle15.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto on myöntänyt Sopimuspalokunta-tunnustuksen LähiTapiola-ryhmälle kiitoksena ja huomionosoituksena pitkäjänteisestä ja laajasta sopimuspalokuntia tukevasta työstä. Huomionosoitus on tarkoitettu kannustamaan jatkamaan hyvää ja ansiokasta turvallisuuden- ja sopimuspalokuntatoiminnan eteen tehtyä työtä.
Valkeakosken VPK är Årets Avtalsbrandkår 202227.8.2022 13:05:58 EEST | Nyheter
Finlands yngsta avtalsbrandkår har valts till Årets Avtalsbrandkår 2022. Finlands Avtalsbrandkårers Förbund beviljar årligen den högt värderade utmärkelsen till en brandkår som gjort sig förtjänt av den. Trots sin unga ålder har Valkeakosken VPK visat sin viktiga roll då det gäller att trygga Valkeakoskibornas och Birkalänningarnas vardag.