If Vakuutus

Kuka korvaa, jos kolaroi sähköpotkulaudalla?

Jaa
Sulaneet kadut tuovat vauhdilla yleistyneet sähköpotkulaudat sukkuloimaan kaupunkiliikenteeseen. Vuokralaudalla ajava ei kuitenkaan yleensä ole vakuutettu palveluntarjoajan puolesta, joten oma vakuutusturva kannattaa olla kunnossa. Käytä kypärää, sovita nopeus tilanteeseen ja aja vain selvin päin – If kokosi vinkit turvalliseen ajoon.

Näppärien sähköpotkulautojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti parin viime vuoden aikana etenkin suurimmassa kaupungeissa yleistyneiden vuokrauspalvelujen myötä. Se näkyy selvästi myös vakuutusyhtiöön ilmoitetuissa vahingoissa.

Sähköpotkulautailija ei tyypillisesti ole vakuutettu palveluntarjoajan puolesta, joten satunnaisestikin vuokralautaa käyttävällä kannattaa olla oma vakuutusturva kunnossa. Tärkeimmät vakuutukset ovat tapaturmavakuutus ja vastuuvakuutuksen sisältävä kotivakuutus. Sähköpotkulautaa, jonka moottorin teho on enintään yksi kilowatti ja nopeus enintään 25 kilometriä tunnissa, ei vakuuteta liikennevakuutuksella. Tämä johtuu siitä, että sellaista ei laissa pidetä moottoriajoneuvona.

– Jos törmää esimerkiksi jalankulkijaan tai pysäköityyn autoon, on itse vastuussa aiheuttamistaan vahingoista. Ifissä kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus korvaa tällaiset ulkopuolisille aiheutetut vahingot ja myös yrityksen omistaman sähköpotkulaudan rikkoutumiset, joista sähköpotkulautailijalla on lain mukainen korvausvelvollisuus. Tapaturmavakuutus on erittäin tärkeä siltä varalta, että loukkaantuu itse, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen Ifistä.

Oman sähköpotkulaudan rikkoutumis- ja varkausvahinkoja korvataan puolestaan kotivakuutuksen irtaimistovakuutuksesta.

Sähköpotkulautojen varkaudet moninkertaistuneet

Sähköpotkulautojen yleistyminen näkyy Ifiin ilmoitetuissa vahingoissa. Esimerkiksi sähköpotkulautojen varkauksien määrä lähes nelinkertaistui vuonna 2020 edellisvuodesta. Myös erilaiset rikkoutumisvahingot ovat samassa ajassa noin kaksinkertaistuneet. Tyypillisesti joko itse laite hajoaa korjauskelvottomaksi esimerkiksi tangon väännyttyä tai kaatumisen seurauksena rikkoutuu jotakin muuta, kuten silmälasit tai puhelin.

– Jos oman sähköpotkulaudan joutuu jättämään ulos, mukana kannattaa pitää kunnollista polkupyörälukkoa, jolla laudan saa kiinnitettyä esimerkiksi kiinteään pylvääseen. Varmin tapa on toki kantaa lauta sisälle aina, kun mahdollista, kuvaa Rantanen.

Sähköpotkulautailun suosio näkyy valitettavasti selkeästi myös tapaturmissa. Tyypillisiä vammoja ovat erilaiset ruhjeet ja murtumat, joiden lisäksi usein sattuu ikäviä hammasvammoja.

– Kypärää pitäisi ehdottomasti käyttää aina, sillä se suojaa onnettomuuden sattuessa päätä vakavilta vammoilta. Valitettavan usein sähköpotkulaudalla ajaessa sattuneen tapaturman syntyyn on vaikuttanut kuljettajan käyttämä alkoholi, toteaa Rantanen.

Näin ajat turvallisesti sähköpotkulaudalla:

  1. Käytä aina kypärää.
  2. Sovita nopeus tilanteeseen: huomioi, että pystyt reagoimaan yllättäviin tilanteisiin kaupunkiliikenteessä tai hallitsemaan laudan myös sateen liukastamalla asfaltilla.
  3. Noudata pyöräilijän liikennesääntöjä, eli jalkakäytävällä ei saa ajaa.
  4. Vältä kuulokkeiden käyttöä ajaessa, sillä ne voivat estää havainnoimasta, mitä ympärillä tapahtuu.
  5. Sähköpotkulaudalla ajaa vain yksi henkilö kerrallaan – varmista, että myös lapsesi toimii näin.
  6. Aja laudalla aina vain selvin päin.
  7. Omalla sähköpotkulaudalla liikkuessa pidä mukana lukkoa, jotta saat laudan lukittua, jos joudut jättämään sen ulos.
  8. Pysäköi lauta fiksusti paikkaan, jossa se ei ole kenenkään tiellä eikä pääse kaatumaan. Esimerkiksi kapealle pyörätielle pysäköinti voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme