Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Turvallisuussuunnittelun puutteet johtivat sähkötapaturmaan – sakkoja turvallisuuskoordinaattorille ja työpäällikölle

Jaa
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sähköalan yrityksen turvallisuuskoordinaattorin 50 päiväsakon ja rakennusalan yrityksen työpäällikön 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sähköalan yritys toimi rakennuttajana ja rakennusalan yritys päätoteuttajana. Syyte vammantuottamuksesta ja vaatimus yhteisösakon tuomitsemisesta hylättiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 6.4.2021.

Laiminlyönnit tulivat ilmi sähköaseman kunnostustyössä Vantaalla elokuussa 2018 tapahtuneen sähkötyötapaturman myötä. Urakoitsijana toiminut peltiseppä oli tekemässä sähköaseman muuntajien väliseinän pellitystä. Peltiseppä luuli, että sähköasema on työn aikana kokonaan jännitteetön. Todellisuudessa työt oli tarkoitus tehdä niin, että sähköaseman toinen muuntaja on jännitteellinen ja toinen jännitteetön. Työ oli tarkoitus tehdä aina jännitteettömällä puolella. Muuntajien välisessä seinässä oli ylijännitesuoja, jota ei ollut huomioitu töiden suunnittelussa. Peltiseppä oli siirtämässä väliseinän hattupeltejä, jolloin pelti oli mennyt noin puolen metrin päähän ylijännitesuojasta. Tämän seurauksena syntyi jännitteellinen valokaari, joka aiheutti peltisepälle vakavan sähköiskun.

Turvallisuussuunnitelma puuttui kokonaan

Sähköasemalla työskenneltiin 110 kilovoltin jännitteiden läheisyydessä, joten käräjäoikeuden mukaan vahingonvaara on ollut erityisen vakava. Päätoteuttajalla ei ollut erityistä sähköteknistä osaamista, minkä vuoksi rakennuttajan olisi tullut yksilöidä vaaratekijät suuremmalla tarkkuudella.

Käräjäoikeuden mukaan rakennuttajan tekemässä turvallisuusasiakirjassa oli puutteita. Siinä ei ollut ilmoitettu muuntajan ominaisuuksista ja olosuhteista aiheutuvia vaaratekijöitä riittävällä tarkkuudella, eikä se täyttänyt rakennustyöasetuksen vaatimuksia.

Päätoteuttaja ei ollut tehnyt työmaalle rakennustyöasetuksen mukaista turvallisuussuunnitelmaa. Käräjäoikeus totesi, että rakennuttajan puutteellinen turvallisuusasiakirja ei vapauta työpäällikköä vastuusta, koska tämä ei ollut pyytänyt tietoihin tarkennusta tai edes yrittänyt laatia suunnitelmaa.

Lisäksi tapauksessa arvioitiin sitä, toimiko rakennusalan yritys työmaalla päätoteuttajana. Käräjäoikeus katsoi, että vaikka nimeämistä ei olisi tapahtunut, on rakennusalan yrityksellä ollut työmaan kokonaisjohto- ja valvonta, ja se on ollut rakennustyömaalla pääasiallista määräysvaltaa käyttävä taho ja siten työmaalla päätoteuttajan asemassa.

Työsuojelun lakimies Tanja Välke Etelä-Suomen aluehallintovirastosta painottaa, että rakennustyön turvallisuussuunnittelussa tulee aina ottaa huomioon työmaan erityispiirteet.

”Kun työskennellään sähkövaarallisella työmaalla, on erityisen tärkeää huomioida sähkövaarat työvaiheiden suunnittelussa ja kirjallisissa suunnitelmissa”, Välke muistuttaa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/3095

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Tanja Välke, puh. 029 501 6388, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Endast en liten ökning i antalet utstationerade arbetstagare till Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Antalet utstationerade arbetstagare ökade år 2023, men inte lika kraftigt som året innan. Många företag som utstationerade arbetstagare försummade sin skyldighet att lämna en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten om de utstationerade arbetstagarna. Det fanns också många brister i löner och arbetstidsbokföring för de utstationerade arbetstagarna. Uppgifterna framgår av arbetarskyddsmyndighetens färska rapport.

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrän kasvu taittui27.5.2024 08:05:00 EEST | Tiedote

Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrä kasvoi vuonna 2023, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin edellisenä vuonna. Moni työntekijöitä lähettävä yritys laiminlöi velvollisuutensa ilmoittaa lähetetyistä työntekijöistä työsuojeluviranomaiselle. Myös lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa ja työaikakirjanpidossa oli paljon puutteita. Tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista.

Slower growth in the number of workers posted to Finland27.5.2024 08:05:00 EEST | Press release

The number of workers posted to Finland grew in 2023, but not as significantly as in the previous year. Many companies posting workers neglected their obligation to notify the occupational safety and health authority of their posted workers. There were also many shortcomings in the pay of posted workers and records of working hours. All this is revealed by a recent report by the occupational safety and health authority.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye