Väitös: Avoin lähdekoodi tuo kasvua mikroyrityksiin

Digialustat ovat muuttaneet useiden perinteisten alojen ansaintalogiikkaa ja arvonluontia. Koronavirustilanne on omalta osaltaan myös vauhdittanut tätä siirtymää kohti kokonaan sähköisiä liiketoimintamalleja.
Filosofian maisteri Valtteri Kujala teki väitöstutkimuksensa ohjelmistoyrityksessä. Hänen johtopäätöstensä mukaan mikroyritysten kasvua voidaan tukea sopivalla avoimen lähdekoodin alustalla, mikäli yritys kykenee selkeyttämään liiketoimintansa prosesseja ja strategiaa ennen teknisen kehityksen aloittamista.
-Skaalautuva ja yhtenäinen verkkokauppa- ja toiminnanohjausalusta voi tukea myös yrityksen kasvua paremmin kuin usea erillinen ohjelmisto, Kujala havainnollistaa.
Aikaisemmin alustatalous on viitannut esimerkiksi Airbnb:n, Uberin tai Woltin kaltaisiin megaluokan alustoihin. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet avoimet alustat, joita mikroyritykset voivat itse kehittää liiketoimintamallilleen sopivaksi hankkimalla hieman verkko-ohjelmoinnin taitoja. Avoin lähdekoodi tarjoaa mahdollisuuden rakentaa ja testata liiketoiminnan kasvua tukevia digitaalisia alustoja pienillä resursseilla.
-Yrittäjällä on mahdollisuus hyödyntää avointen alustojen helposti ymmärrettäviä teknisiä dokumentaatioita ja saada apua kehittäjäyhteisöiltä, mikäli motivaatiota ja aikaa riittää perehtyä digitaalisen liiketoimintamallin rakentamiseen. Väitöstutkimuksessa loin suuntalinjat yhdistetyn verkkokauppa- ja toiminnanohjausjärjestelmän toteuttamiseen mikroyrityksessä, Kujala kertoo.
Valtteri Kujala perusti ensimmäisen oman yrityksensä 15-vuotiaana ja on siitä lähtien toiminut yrittäjänä. Oma yrittäjäkokemus on inspiroinut häntä yrittäjälähtöiseen väitöstutkimukseen tietojenkäsittelytieteen alalla.
Filosofian maisteri Valtteri Kujala väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 23.4.2021. Tietojenkäsittelytieteen väitöskirjan otsikko on Guidelines for building a combined e-commerce and ERP platform in micro-enterprises (Ohjeistus yhdistetyn verkkokaupan ja toiminnanohjausalustan rakentamiseen mikroyritykselle). Vastaväittäjänä toimii professori Sami Saarenketo Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta ja kustoksena dosentti Raija Halonen Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuudesta on etälähetys klo 12 alkaen osoitteessa https://oulu.zoom.us/j/69636411876
Lisäksi torstaina 22.4. on suora keskustelulähetys yrittäjyydestä osana Oulun yliopiston pop-upin lähetystoimintaa:
https://www.oulu.fi/fi/tapahtumat/yrittajyyden-monet-muodot
Millaista on olla yrittäjä nykypäivänä? Millaista on pyörittää yritystä yksin? Miten yksinyrittäjältä onnistuu verkostojen luominen? Mistä yrittäjä saa koulutusta ja tukea? Keskustelemassa Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos, yliopisto-opettaja Sari Perätalo ja mikroyrittäjä Sanna Virtanen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme