Valkoposkihanhien pääjoukko yhä Luoteis-Euroopassa, sen sijaan Suomessa paljon metsä- ja tundrahanhia

Valkoposkihanhia on havaittu Etelä-Suomessa yhteensä tuhansia, pääosin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Suurin kerääntymä on Kouvolan 3 000 valkoposkihanhea. Pääosa havaituista valkoposkihanhista on Suomen omaa pesimäkantaa. Vuosi sitten oli BirdLifen Tiira-lintutietopalveluun merkitty huomattavasti enemmän valkoposkihanhia vastaavaan aikaan kuin nyt, mutta tämän vuoden luvut ovat puolestaan aiempia vuosia suurempia. Valkoposkihanhet ovat olleet lyöttäytyneenä usein metsä- ja tundrahanhien sekaan.
Metsä- ja tundrahanhia onkin havaittu moninkertainen määrä valkoposkihanhiin verrattuna, enimmillään Etelä- ja Kaakkois-Suomessa: 13 000 Lappeenrannassa ja 9 000 Kouvolassa. Pohjanmaan kautta menee vähintään yhtä paljon metsähanhia. Muuttoa ei ole juuri viikon aikana tapahtunut. Metsä- ja tundrahanhia on ilmoitettu Tiiraan selkeästi enemmän kuin aiempina keväinä vastaavaan aikaan.
Pääsyy metsähanhen ja tundrahanhen lisääntyneeseen esiintymiseen meillä johtunee pohjoisen Venäjän maatalouden alasajosta Neuvostoliiton hajottua. Esimerkiksi Karjalan pellot tarjosivat aiemmin ruokailumahdollisuudet isolle, mutta nykyään pienemmälle hanhijoukolle. Suurin osa hanhista muuttaa nyt eteläisempää reittiä, mutta osa tulee pohjoisempaa reittiä Suomen kautta.
Valkoposkihanhia on paikallisten lintutietopalveluiden mukaan varsin maltillisia määriä Virossa ja Ruotsissa. Pääjoukot ovat edelleen Hollannin, Saksan ja Tanskan rannikkoalueiden tuntumassa. Saksalaiset ja hollantilaiset satelliittilähettimin valjastetut hanhet ovat samoilla paikoilla kuin viikko sitten. Näistä yksi on Helsingissä, kaksi Virossa ja loput noin 35 talvehtimisalueillaan. Luoteis-Euroopassa on ollut viileämpää kuin esim. Suomessa, eivätkä tuulet ole olleet suotuisia muutolle. Ensi viikollakaan tuskin on odotettavissa suurempaa siirtymistä muutolle epäedullisten tuulien takia.
Vapun jälkeen hanhia tullee meille jo isompia määriä. Päämuutto voi olla keskimääräistä aikaisemmassa nopeasti edenneet kevään takia, mutta sen näemme myöhemmin.
Lisätietoja valkoposkihanhista löytyy Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen blogista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214
Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan LUMO-ohjelma – uusi työkalu luontokadon pysäyttämiseksi16.7.2025 09:36:29 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on käynnistänyt luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman eli LUMO-ohjelman laadinnan Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle.
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Heinäveden Kilpimäen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta9.7.2025 12:39:09 EEST | Tiedote
Päätelmässä on esitetty korjauksia ja tarkennuksia sekä suosituksia vaikutuksien lieventämiseksi ja epävarmuuksien tarkentamiseksi. Jatkosuunnittelussa tulee tarkentaa mm. vaikutuksia linnustoon ja Natura-alueiden tarkasteluun.
Kesäkuussa Pohjois-Karjalan vedenkorkeudet olivat matalalla ja kuivuuden ennustetaan jatkuvan7.7.2025 08:55:50 EEST | Tiedote
Kesäkuu oli viileä ja vähäsateinen. Vesistöjen vedenkorkeudet sekä virtaamat olivat vähäisiä. Kevään kuivuus näkyy pohjavedenpintojen laskemisena sekä paikoitellen kaivojen kuivumisena.
Pohjois-Karjalassa työttömänä toukokuussa 10 034 henkilöä25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli toukokuun lopussa 10 034 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna työttömiä oli 1 084 henkilöä enemmän. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,9 %.
Ehdota Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnon saajia 30.9. mennessä!23.6.2025 11:30:04 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus palkitsee vuosittain Pohjois-Karjalan luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön, yhteisön, yrityksen ja/tai biosfäärialuetoimijan tunnustuksena ansiokkaasta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi. Ehdotuksia ympäristöpalkinnon vastaanottajista otetaan vastaan 30.9.2025 asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme