Kutsu tiedotustilaisuuteen pe 14.5. klo 11, AITO VAI EI? Salon taidemuseon kesässä

Jaa
Salon taidemuseon kesänäyttelyn tiedotustilaisuus järjestetään perjantaina 14.5.2021 klo 11 Teamsin välityksellä. Ilmoittaudu 13.5. mennessä sähköpostilla pirjo.juusela@salo.fi ja saat osallistujalinkin tilaisuuteen. Mikäli haluat tutustua näyttelyyn paikan päällä, voit sopia ajankohdasta ennakkoon museonjohtaja Susanna Luojuksen 044 778 4900, susanna.luojus@salo.fi tai tutkija Heidi Grahnin kanssa 044 778 4903, heidi.grahn@salo.fi.
Markku Laakso, Sammon puolustus, 1999. Heinon taidesäätiön kokoelma. Kuva Jussi Tiainen
Markku Laakso, Sammon puolustus, 1999. Heinon taidesäätiön kokoelma. Kuva Jussi Tiainen

Salon taidemuseon kesänäyttely Aito vai ei? esittelee 15.5.-5.9. monipuolisen sekä vanhempaa että nykytaidetta käsittävän kokonaisuuden, joka herättää kysymyksiä taideteoksen aitouden olemuksesta ja merkityksestä, sekä visuaalisesti tarjoaa uusia ja kiinnostavia näkökulmia Suomen taidehistoriaan. Näyttely käsittelee taideteosten alkuperää aitojen, väärennösten sekä näiden väliselle taiteen kentälle jäävää teosten monikirjoa erilaisine kopioineen, jäljennöksineen, pastisseineen, parafraaseineen tai replikoineen.

Taide ei synny tyhjästä, vaan perustuu aina jollain tavalla aiempaan traditioon. Kaikki kopiot eivät myöskään ole väärennöksiä, eikä matkiminen ole pelkkää jäljentämistä. Länsimaisen taiteen historiaan kuuluu koko joukko tunnettuja taideteoksia, joiden kopiointi on ollut osa taidekoulutusta. Harjoitustöinään tekemiensä kopioiden lisäksi taiteilijat ovat kopioineet itseään, toistaneet samoja hahmoja, yksityiskohtia, tai kokonaisia aiheita. Taiteilijat ovat aina ottaneet vaikutteita toisiltaan. He ovat lainanneet aiheita, tarkastelleet niitä uudesta näkökulmasta ja siirtäneet omaan aikaansa. Kertoneet uudelleen vanhoja Kalevalan tarinoita, ottaneet kantaa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti – tuoneet uusi ulottuvuuksia aiheen käsittelyyn.

Kopiointi tai lainaaminen ei ole tavatonta eikä luvatonta, jollei sitä tehdä huijaustarkoituksessa. Kopiot, replikat, reproduktiot ja pastissit eivät ole väärennöksiä, mutta aidon ja väärennöksen rajaa voidaan usein pohtia – aito vai ei? Näyttelyn teokset on lainattu suomalaisista yksityisistä ja julkisista kokoelmista sekä Poliisimuseon väärennöskokoelmasta. Näyttelyn yhteydessä ei järjestetä yleisöavajaisia, mutta näyttelyn avaa verkossa Ruotsin kansallismuseon yli-intendentti, FT Susanna Pettersson.

Näyttelyn taiteilijat ovat Sirpa Alalääkkölä, Gunnar Berndtson, Birger Carlstedt, Robert Wilhelm Ekman, Magnus Enckell, Ismo Hölttö, Ulla Jokisalo,  Eero Järnefelt,  Anne Koskinen, Harro Koskinen, Markku Laakso, Ilkka Lammi, Nikolai Lehto, Jani Leinonen, Robert Lucander, Jussi Mäntynen, Aurora Reinhard, Topi Ruotsalainen, Tyko Sallinen, Santeri Salokivi, Helene Schjerfbeck, Ida Silfverberg, Hugo Simberg, Venny Soldan-Brofeldt, Kaj Stenvall, Johan Henrik Strömer, Reidar Särestöniemi, Victor Westerholm, Ö-ryhmä sekä kuvatulkkaus Taisteleviin metsoihin Emmi Jäkkö.

TURVALLISESTI MUSEOON
Pandemiatilanne muuttuu ja ajankohtaista tilannetta voi seurata museon nettisivuilta salontaidemuseo.fi. Museo kiinnittää erityistä huomiota turvalliseen museovierailuun. Museo toivoo asiakkaiden käyttävän kasvomaskia vierailun aikana ja huolehtivan omalta osaltaan turvaväleistä. Lainattavat ääniopasteet eivät hygieniasyistä ole toistaiseksi käytössä. Kesän koronatilanne määrää voiko museo järjestää ryhmäopastuksia. Toistaiseksi oma vierailuaika tulee varata ennakkoon numerosta 02-7784892.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salon taidemuseo Veturitalli, Mariankatu 14, puh. 02-7784892. Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 8/5 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, museokortti.

Kuvat

Markku Laakso, Sammon puolustus, 1999. Heinon taidesäätiön kokoelma. Kuva Jussi Tiainen
Markku Laakso, Sammon puolustus, 1999. Heinon taidesäätiön kokoelma. Kuva Jussi Tiainen
Lataa
Ö-ryhmä, Taistelevat metsot sarjasta RAHAA, 1981. Kuva @Harri Larjosto
Ö-ryhmä, Taistelevat metsot sarjasta RAHAA, 1981. Kuva @Harri Larjosto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Salon taidemuseo Veturitalli
Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 SALO

p. +358 (0)2 778 4892, veturitalli@salo.fihttps://salontaidemuseo.fi

Salon taidemuseo Veturitalli on Salon kaupungin vuonna 1998 perustama taidelaitos, joka tuottaa korkeatasoisia näyttelyitä ja toimii konserttien ja muiden eri tapahtumien järjestäjänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon taidemuseo Veturitalli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme