Synnyttäminen HUSissa on turvallista
Synnytysten hoito on päivystystoimintaa, jossa kesäkuukaudet ovat olleet viimeisimpien vuosien tilastojen mukaan vuoden vilkkainta aikaa. Tämä vaikeuttaa yhtäjaksoisten pidempien kesälomien järjestämistä, sillä synnytyksiä hoitavan kätilön työ on vaativaa asiantuntijatyötä, josta vain osa on korvattavissa sijaistyöllä.
Henkilöstön riittävän palautumisen vuoksi HUSissa pyritään yleisesti järjestämään kaikille työntekijöille mahdollisimman pitkä yhtäjaksoinen kesäloma. Naistenklinikan ja Espoon sairaalassa synnytyssalikätilöt voivat pitää lomaa kesä–elokuussa kolme viikkoa ja touko- tai syyskuussa yhden viikon. HUS toimii kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaisesti.
”Synnytyssalityöskentely vaatii pitkän perehtymisen, ja siksi työvuoroissa täytyy koko ajan olla mukana osaavia, kokeneita ammattilaisia. Näin takaamme potilasturvallisuuden. Olemme myös esittäneet synnytysosastoille lisävakansseja ensi vuodelle”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo.
Naistentautien ja synnytysten johtava ylihoitaja Kirsi Heino haluaa oikaista julkisuudessa esiin tulleita väitteitä tänä keväänä irtisanoutuneiden hoitotyöntekijöiden määrän noususta.
”Synnyttäjiä ja synnyttäneitä hoitavien vakituisten kätilöiden vaihtuvuus on vuosittain noin viisi prosenttia. Keväällä vaihtuvuus ei ole tästä merkittävästi noussut viimeisimpiin vuosiin verrattuna. Toki pätevien sijaisten saaminen on muun muassa koronavirusepidemian vuoksi vaikeampaa. Hoitohenkilöstöllä on työmarkkinoilla nyt poikkeuksellisen paljon valinnanvaraa”, Heino selventää.
”Arvostamme kaikkien, niin kokeneiden kuin uran alkuvaiheessa olevien kätilöidemme työpanosta. Tämän tapauksen myötä on kuitenkin selvää, että meidän pitää parantaa keskustelua johdon ja henkilöstömme välillä. Olemme myös käynnistäneet keskustelun sairaanhoitoalueen johdon kanssa sijaisjärjestelyjen parantamiseksi.”
Maaliskuu oli alkuvuoden vilkkain synnytyskuukausi
Synnytykset on pystytty hoitamaan kaikissa HUSin synnytyssairaaloissa turvallisesti, vaikka synnytysmäärät nousivat tammi–maaliskuun seurantajaksolla noin seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Hoitohenkilökunnan minimivahvuus on ympäri vuorokauden Naistenklinikalla vähintään 46 ja Espoossa 15.
Kesän 2021 syntyvyysennuste HUSin alueella ei näytä merkittävästi eroavan edellisistä vuosista sikiöseulontalukujen perusteella: kesäkuukausille ei ole odotettavissa merkittävästi edellisiä kesiä suurempaa synnytyspiikkiä. Maaliskuu oli tilastojen mukaan HUSissa toistaiseksi vilkkain synnytyskuukausi. Synnytykset lisääntyivät noin yksitoista prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
HUSissa asiakaskokemusta mitataan asiakastyytyväisyyttä mittaavalla NPS-suositteluindeksillä (Net Promoter Score, asteikko -100–+100). Tammi–maaliskuun 2021 synnytysten osalta Espoon ja Jorvin sairaaloissa suositteluindeksi oli + 83,9 ja Naistenklinikalla + 85,2. Koko HUSin tavoite on +70.
HUSissa seurataan systemaattisesti potilas- ja työturvallisuutta vaarantavia tilanteita. Ilmoituksista suurin osa koskee potentiaalisia riskejä, jotka ennakoidaan, tunnistetaan ja korjataan ennen riskin toteutumista. Vakavat haittatapahtumat synnytysosastoilla ovat yksittäisiä, eikä niissä ole havaittu nousua keväällä 2021.
Keskimääräiset synnytysmäärät sairaaloittain 2021
- Naistenklinikka: 24 synnytystä / vrk (vaihteluväli 10–36)
- Espoon sairaala: 13 synnytystä / vrk (vaihteluväli 3–20)
- Hyvinkään sairaala: 6 synnytystä / vrk (vaihteluväli 0–14)
- Lohjan sairaala: 3,6 synnytystä / vrk (vaihteluväli 0–7)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäasiantuntija Johanna Laitinen, p. 040 625 5746, etunimi.sukunimi@hus.fi
HUSin mediapalvelu: https://www.hus.fi/ajankohtaista/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
BNCT-prövningsbehandlingar för cancerpatienter inleddes16.5.2025 07:55:00 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk västvärldens första neutronproducerande accelerator placerad på ett sjukhusområde. Acceleratorn är avsedd för BNCT-behandling. BNCT (Boron neutron capture therapy), det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en strålbehandlingsmetod med vilken man kan behandla cancer och skona den omgivande vävnaden.
BNCT-tutkimushoidot syöpäpotilailla ovat käynnistyneet16.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
HUSissa on otettu käyttöön länsimaiden ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettu BNCT-hoitoon tarkoitettu neutroneja tuottava kiihdytin. BNCT eli boorineutronikaappaushoito on sädehoitomenetelmä, jolla syöpää voidaan hoitaa ympäröivää kudosta säästäen.
BNCT treatments for cancer patients have started as part of a clinical trial16.5.2025 07:55:00 EEST | Press release
HUS has introduced the first in-hospital boron neutron capture therapy accelerator in Western countries. Boron neutron capture therapy, BNCT for short, is a radiation therapy method that can destroy cancer cells while sparing the surrounding tissue.
HUS-sammanslutningens styrelse beslutade om förslaget till ram för budgeten 2026 inför sammanslutningens stämma12.5.2025 13:35:48 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse beslutade på sitt möte den 12 maj om HUS ramförslag för budgeten 2026 och om en försäljning av HUS Fastighetstjänster Ab. Sammanslutningens styrelse behandlade också verksamheten och ekonomin i januari–mars 2025 samt färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040.
Yhtymähallitus päätti HUSin vuoden 2026 talousarvion kehysesityksestä yhtymäkokoukselle12.5.2025 13:35:48 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus päätti 12.5. kokouksessaan HUSin talousarvion kehysesityksestä vuodelle 2026 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n myynnistä. Yhtymähallitus käsitteli myös tammi−maaliskuun 2025 toimintaa ja taloutta sekä psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme