Valvonnalla ja ohjauksella parempia palveluja niin vanhuksille kuin lapsille - vuosi 2019 aluehallintoviraston toiminnassa

Vuonna 2019 kantelujen määrä lisääntyi aluehallintovirastoissa 26 prosenttia. Valtaosa kanteluista liittyi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Vireille tulleiden sosiaalihuollon valvonta-asioiden määrä kasvoi merkittävästi aiemmista vuosista. Aluehallintovirastoille ilmoitetuista epäkohdista suurin osa liittyi vanhustenhuoltoon. Mielenterveys- ja päihdepalveluista tuli vähän asiakkaiden ja omaisten yhteydenottoja, mutta valvontojen yhteydessä havaittiin lisävalvonnan tarvetta ja vastaavia epäkohtia kuin vanhus- ja vammaispalveluissa.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen ennakoivaan ohjaukseen panostettiin järjestämällä alueellisia tilaisuuksia ja tekemällä ohjaus- ja arviointikäyntejä kuntiin ja palveluntuottajien luo. Myös palveluntuottajien omavalvontaa tuettiin koulutuksilla ja seudullisilla tilaisuuksilla. Suunnitelmallista valvontaa tehtiin aluehallintoviraston ja Valviran yhteisen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelman mukaisesti.
Kunnissa tehty valvonta osoitti, että osa kunnista ei tiedosta velvollisuuttaan valvoa ostopalveluita. Kuntien vähäinen valvonta näkyi aluehallintovirastoon tulleiden epäkohtailmoitusten ja kantelujen määrässä. Aluehallintovirastot joutuivat myös käyttämään aiempaa vahvempia valvonnan keinoja.
56 miljoonalla eurolla hyvinvointia ja toimintaa
Vuonna 2019 aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen valtionavustuksia myönnettiin yli 56 miljoonaa euroa yli 1800 hankkeelle kuntiin. Avustuksilla tuettiin erityisesti hyvinvointipalvelujen tasavertaista saatavuutta ja ehkäistiin lasten ja nuorten syrjäytymistä. Avustuksilla palkattiin esimerkiksi 475 etsivän nuorisotyön ammattilaista ja tuettiin 232:ta nuorten työpajaa.
Opetus- ja kulttuuritoimen koulutustilaisuuksia järjestettiin vuoden 2019 aikana yli 700 ja osallistujia oli reilut 25 000 ympäri Suomen. Aluehallintoviraston täydennyskoulutuksilla vahvistetaan erityisesti opetus- ja kasvatusalan henkilöstön osaamista. Tietoa koulutuksista ja niihin osallistumismahdollisuuksista jaettiin entistä suunnitelmallisemmin viestinnän eri kanavilla.
Pelastustoimi lisäsi ohjaus- ja valvontakäyntejä
Pelastustoimen valvonnalla varmistettiin, että pelastustoimen palvelutaso on riittävä suhteessa alueen onnettomuusriskeihin ja -uhkiin. Ennakoivaa ohjausta lisättiin tekemällä pelastuslaitoksiin ohjaus- ja valvontakäyntejä.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti metsäpalojen tähystyslentotoiminnan koko Suomessa. Metsäpalojen tähystyslentotoiminnalla varmistettiin, että maastopalot havaitaan ajoissa ja ehkäistään niiden leviäminen suuriksi metsäpaloiksi.
Aluehallintovirastot huolehtivat osaltaan alueellisen varautumisen yhteensovittamisesta. Turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset suuntasivat aluehallintovirastojen toimintaa mm. sisäministeriön tukemiseen väestönsuojelutehtävissä sekä muissa poikkeusoloja koskevissa kansallisissa järjestelyissä. Turvallisuusympäristön muutokset huomioitiin myös alueellisilla maanpuolustuskursseilla ja alueellisissa valmiusharjoituksissa.
Ympäristöluvissa useat käsittelyajat lyhenivät
Ympäristölupavastuualueet saavuttivat suurimman osan käsittelyaikatavoitteista, ja useat käsittelyajat myös lyhenivät vuoteen 2018 verrattuna. Yhteensä vesi- ja ympäristölupa-asioita tuli vireille 1 063 kappaletta ja ratkaisuja annettiin 1 132 kappaletta.
Ympäristölupavastuualueiden ratkaisut tehtiin laadukkaasti. Kiireellisiin investointihankkeisiin ja merkittävää pilaantumisen vaaraa aiheuttaviin hankkeisiin liittyvät lupa-asiat saatiin ratkaistua ilman ylimääräisiä viivytyksiä.
Työsuojelussa tehtiin 24 000 tarkastusta
Vuonna 2019 aluehallintoviraston työsuojelussa tehtiin noin 24 000 tarkastusta. Tarkastuksista 87 % tehtiin työpaikoilla ja loput asiakirjojen perusteella.
Työsuojeluviranomaisiin otettiin yhteyttä etenkin verkkopalvelun ja valtakunnallisen puhelinneuvonnan kautta. Verkkopalvelussa vierailtiin vuoden aikana noin 1,9 miljoonaa kertaa ja puhelinneuvonta vastasi 21 300 puheluun.
Määräraha kasvoi, uusia työntekijöitä etenkin ohjaavaan työhön ja valvontaan
Vuonna 2019 aluehallintoviraston toimintamääräraha oli 68,5 miljoonaa euroa, joka oli 4,2 miljoonaa euroa suurempi kuin edellisenä vuonna. Määrärahan lisäys mahdollisti uusien työntekijöiden palkkaamisen. Vuoden 2019 lopussa aluehallintovirastossa oli 1 250 työntekijää, joka on 3,9 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Virastoissa panostettiin entistä enemmän valvontaan ja ohjaukseen. Sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen valvontaan käytetty työaika kasvoi noin 40 %. Kasvu johtuu pääosin siitä, että lastensuojelun ja sosiaalihuollon valvontaan palkattiin lisää työntekijöitä. Myös opetus- ja kulttuuritoimen, varautumisen ja työsuojelun tehtäviin käytettiin suhteellisesti enemmän työaikaa, kuin vuonna 2018.
Aluehallintovirastojen bruttomenot vuonna 2019 olivat 70 miljoonaa euroa (+ 7,5 prosenttia):
- 70,1 % henkilöstökuluja
- 15,9 % palvelujen ostoja
Maksullisen toiminnan tulot olivat 14,5 miljoonaa euroa (13,6 miljoonaa euroa vuonna 2018):
- 36,1 % alkoholilainsäädännön mukaiset maksut
- 31,7 % ympäristöluvat
- 23,8 % sosiaali- ja terveydenhuollon maksut
Lue lisää:
Aluehallintovirastojen tilinpäätös 2019 löytyy Patiosta (patio.fi) ja verkkosivuiltamme (avi.fi).
Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat
Opetus- ja kulttuuritoimi
Pelastustoimi ja varautuminen
Ympäristöluvat
Työsuojelu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Hallintojohtaja Satu Koskela, p. 0295 016 594
Talouspalvelupäällikkö Markku Pennanen, p. 0295 016 069
etunimi.sukunimi@avi.fi
Aluehallintovirasto
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme