STTK: Koulutusjärjestelmä avainroolissa nuorten työelämävalmiuksien kehittämisessä
— Koulutusjärjestelmämme tekee hyvää työtä työelämän perustaitojen kouluttamisessa. Silti meillä on paljon tehtävää, jotta kaikkien työelämään tulevien ymmärrys omista oikeuksista ja velvollisuuksista olisi riittävällä tasolla, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa.
Työelämän yleissivistykseen pitäisi kuulua esimerkiksi valmius tarkistaa työsopimus, työsuhteen ehdot sekä palkkakuitti.
— Työpaikoilla nuoret eivät aina saa myöskään työtehtäviinsä riittävää perehdytystä ja tukea. Tässä on petraamisen paikka.
STTK:n ylläpitämä Työelämään.fi-sivusto kokoaa yhteen työelämän pelisääntöihin liittyvää perustietoa sekä opetuksen tukimateriaaleja, pelejä ja testejä nuoren työelämätietouden tukemiseksi. Oppimateriaali on veloituksetta myös oppilaitosten ja opettajien käytettävissä.
— Olemme halunneet koota nuorille kaikkein keskeisimmät tiedot helposti omaksuttavaksi kokonaisuudeksi ja siten omalta osaltamme tasoittaa tietä työelämään. Kesäaikaan nuoria ja heidän työnantajiaan palvelee myös palkansaajajärjestöjen yhteinen maksuton Kesäduunari-info.
Jatkuva oppiminen tulee työpaikoille
Kuluneen vuoden aikana koronapandemia on osoittanut, miten nopeaa työelämän muutos voi olla. Tulevaisuudessa työpaikkojen onkin yhä tärkeämpää ennakoida toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja työntekijöiden osaamistarpeita. Myös työntekijälle valmiudet ja halukkuus päivittää osaamistaan ovat välttämättömiä ominaisuuksia. Osaamistarpeita koskevan ennakointitiedon perusteella tulevaisuuden työelämässä kysyntää on erityisesti korkeakoulutasoiselle osaamiselle.
— Sen lisäksi, että varmistamme nuorten pääsyn koulutukseen, on rakennettava polkuja osaamistason nostoon myös työikäisille, Palola muistuttaa.
Työelämää lähellä olevilla ammatillisella- ja ammattikorkeakoulutuksella on tärkeä rooli tarjota eri ikäisille mahdollisuuksia osaamien kehittämiseen.
— STTK on esittänyt, että korkeakoulut kehittäisivät edelleen koulutusratkaisuja, joissa olisi mahdollisuus nostaa omaa osaamistasoa oppisopimustyyppisesti eli kiinteästi osana omaa työtä ja ilman pitkiä poissaoloja työelämästä.
STTK on esittänyt, että osaamista kehitettäisiin ja ennakoitaisiin työpaikoilla suunnitelmallisesti työntekijöiden osaamiskartoitusten avulla.
— Henkilöstön osaamiseen panostaminen on työnantajalle investointi, joka maksaa itsensä takaisin uusina innovaatioina, parempana tuottavuutena ja lisääntyneenä hyvinvointina, painottaa Palola.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on puhujana Arenen ja Jyväskylän AMK:n järjestämillä valtakunnallisilla AMK-päivillä, joka järjestetään virtuaalisesti tänään 5.5.2021.
Tietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät28.4.2025 09:35:28 EEST | Tiedote
Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa.
STTK: Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia23.4.2025 22:42:43 EEST | Tiedote
Puoliväliriihessään hallitus päätti alentaa verotusta merkittävästi, noin kaksi miljardia euroa. Hallitus on lisäksi päättänyt nostaa puolustusmenoja lähes neljä miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Samanaikaisesti julkisen talouden alijäämä oli viime vuonna peräti 4,4 prosenttia BKT:stä, ja Suomi joutunee siksi EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn.
STTK: Suomella ei ole varaa nuorten kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen8.4.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
15–24-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut rajusti. Tämän vuoden alussa pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli yli 5000, kun vielä 2007 heitä oli noin 400. Ilmiötä ja sen ratkaisuja käsitellään STTK:n uudessa Policy Briefissä.
STTK:n hallitus: Julkisen sektorin henkilöstö on palkkansa ansainnut ja sovitun täytyy pitää7.4.2025 13:09:04 EEST | Tiedote
Työmarkkinoiden neuvottelukierros on edennyt varsin vaihtelevasti teollisuuden työehtosopimusratkaisujen syntymisen jälkeen. Valtion työ- ja virkaehtosopimus päättyi jo helmikuussa ja Valtion työmarkkinalaitos katkaisi yllättäen neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ilmoittivat työtaistelutoimista ja kiistaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla. - Ei voi todeta muuta kuin että on aikoihin eletty, kun valtiotyönantaja julkisessa keskustelussa toteaa yleisen linjan palkkaratkaisun olevan valtion henkilöstölle liian korkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopulla. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään parhaillaan. - Edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin palkkaohjelmista, jotka ulottuvat vuoteen 2027 asti. Sovitusta on pidettävä kiinni myös tällä neuvottelukierroksella, eikä siitä ole mitään syytä venkoilla irti, Palola korostaa. STTK:n hallitus muist
Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava1.4.2025 10:27:25 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin. Jotta tilanne parantuisi, hallintoedustuksen soveltamisrajaa on laskettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti yrityksen hallituksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme