Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Perinnemaisemien maastokartoitukset jatkuvat ja kunnostuksia aloitellaan Etelä-Savossa

Jaa
Perinnemaisemien maastokartoitukset ja kohteiden kunnostusten suunnittelu eri puolilla Etelä-Savoa jatkuvat tulevana kesänä. Työt ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jota Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa omalla alueellaan. HELMI-ohjelman tavoitteena on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen ja kunnostaa vuoden 2023 loppuun mennessä 15 000 hehtaaria perinnebiotooppeja.
Inventoija kartoittamassa niityn kasvilajistoa. Perinnebiotoopin kasvilajistoa kartoitetaan tarkasti, sillä se ilmentää perinnebiotoopin laatua sekä hoitohistoriaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Inventoija kartoittamassa niityn kasvilajistoa. Perinnebiotoopin kasvilajistoa kartoitetaan tarkasti, sillä se ilmentää perinnebiotoopin laatua sekä hoitohistoriaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.

Kesän aikana Etelä-Savossa inventoidaan pääosin uusia perinnemaisemakohteita, kuten esimerkiksi ympäristösopimuksella hoidettavia ja vinkkien perusteella tulleita kohteita. Lisäksi kartoitetaan kohteita, joiden edellisestä inventoinnista on yli 10 vuotta. Näiden kohteiden mahdolliset arvon ja hoidon muutokset selvitetään sekä laajenemismahdollisuudet tarkistetaan.

Käytöstä poistuneita jo umpeenkasvaneitakin perinnebiotooppikohteita pyritään kunnostamaan. Kunnostuksiin on valittu Etelä-Savon arvokkaimmista kohteista sellaisia, joiden kunnostaminen on vielä mahdollista ja mielekästä, ja joille saadaan sovittua jatkohoito laiduntamalla tai niittämällä. Kunnostussuunnittelua tehdään yhteistyössä maanomistajan kanssa. Etelä-Savon ELY-keskus laatii kohteille kunnostus- ja hoitosuunnitelmat sekä kunnostustöiden ja aitatarvikkeiden kilpailutukset, ja käytännön toimiin päästäneen vuonna 2022.

Maastokäynnillä selvitetään kohteen tila

ELY-keskus tekee inventointeja yksityisessä omistuksessa olevilla perinnemaisemakohteilla. Metsähallitus inventoi valtion omistamat kohteet ja joitakin yksityisillä suojelualueilla sijaitsevia kohteita. ELY-keskuksen inventoija ottaa ennen työn alkamista yhteyttä maanomistajaan. Maanomistaja tai kohteen hoitaja voi halutessaan osallistua maastokäynnille ja samalla hän saa tietoa kohteesta, sille soveltuvista hoitomuodoista ja hoidon rahoituksesta.

Maastokäynnillä kartoitetaan kohteen puusto, kasvillisuus ja maisemalliset arvot sekä selvitetään maanomistajaa haastattelemalla kohteen historiaa ja annetaan ohjeita kohteen hoitamiseen. Erityisesti mielenkiinnon kohteena on perinnemaisemille tyypillinen, mutta harvinaistunut kasvilajisto.

Maanomistajan luvalla perinnemaisemien tiedot ja arvoluokka kirjataan ympäristöhallinnon paikkatietojärjestelmään. Inventoinnin jälkeen maanomistajalle toimitetaan keskeiset tiedot kohteesta kirjallisesti. Inventointi ei velvoita maanomistajaa hoitamaan kohdetta, vaikkakin hoito on toki erittäin suositeltavaa.

ELY-keskuksen inventoijat ja suunnittelijat huomioivat maastotyössä THL:n ohjeet koronavirustartunnan ehkäisemiseksi.

Tietoa arvokkaista kohteista tarvitaan

Niityt, kedot, metsälaitumet ja hakamaat, nuo luontomme monimuotoisuuden helmet, ovat käymässä todella vähiin. Koska perinnemaisemia on säilynyt vain vähän, on tarpeen kartoittaa kaikki jäljellä olevat arvokkaat kohteet, kunnostaa jo umpeenkasvaneita alueita ja palauttaa ne alkuperäiseen käyttöönsä, eli karjan rehuntuotantoon.

Arvokkaita perinnemaisemia löytyi edellisessä 1990-luvulla tehdyssä inventoinnissa Etelä-Savosta 672 hehtaaria, joista käytössä oli vielä 75 %. Vuonna 2004 näistä kohteista oli hoidossa 66 % ja vuonna 2017 enää alle puolet. Koko Suomessa perinnemaisemia löytyi noin 18 000 hehtaaria. Ympäristösopimuksilla hoidetaan nykyään noin 30 0000 hehtaaria erilaisia niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia. Tavoitteena on kasvattaa hoidettua alaa koko Suomessa 60 000 hehtaariin, jotta perinnemaisemien luontotyypeillä ja niille erikoistuneella lajistolla olisi mahdollisuus säilyä. Perinnemaisemien määrä alkoi vähentyä Suomessa jo 1880-luvulta alkaen, mutta 1950-luvun jälkeen, nurmilaidunten yleistyessä, käyttö päättyi valtaosalla kohteista. Perinnemaisemia on metsitetty tai raivattu pelloksi, ja osa on hoidon puutteessa kasvanut umpeen.

Mikäli maanomistajilla on vanha niitty, hakamaa tai metsälaidun, joka kaipaisi tarkempaa selvittelyä, ELY-keskuksen inventoijat ottavat mielellään vastaan vinkkejä uusista kohteista.

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 138, hanna.huovinen (at) ely-keskus.fi
Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Helenius, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 252, lauri.helenius (at) ely-keskus.fi

Kuvat

Inventoija kartoittamassa niityn kasvilajistoa. Perinnebiotoopin kasvilajistoa kartoitetaan tarkasti, sillä se ilmentää perinnebiotoopin laatua sekä hoitohistoriaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Inventoija kartoittamassa niityn kasvilajistoa. Perinnebiotoopin kasvilajistoa kartoitetaan tarkasti, sillä se ilmentää perinnebiotoopin laatua sekä hoitohistoriaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon elinkeinoelämän kasvuhalukkuus ei pääse realisoitumaan29.4.2025 10:17:19 EEST | Tiedote

Etelä-Savon elinkeinorakenteelle on tunnusomaista, että sen yrityskanta on mikro- ja pk-valtaista. Isoja suuryrityksiä maakunnassa on vain harvakseltaan. Tuoreen suhdannebarometrin mukaan maakunnan yritysten kasvuhalukkuus on maan keskiarvoa korkeampi ja yritysten suhdannenäkymät maan keskiarvoa positiivisemmat. Kasvuhalut eivät kuitenkaan näytä realisoituvan. Yhtenä kasvun haasteena on ulkopuolisen rahoituksen saatavuus. Kolme neljästä eteläsavolaisesta yrityksestä arvioi rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen viimeisen vuoden aikana.

Kangasvuokot aloittelevat kukintaansa Etelä-Savossa28.4.2025 12:50:51 EEST | Tiedote

Jo vuonna 1952 rauhoitettu ja uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi luokiteltu kangasvuokko aloittelee kukintaansa. Etelä-Savon ELY-keskus pyysi viime vuonna kansalaisia ilmoittamaan tietämistään kangasvuokkojen esiintymispaikoista. ELY-keskus sai ilahduttavasti tietoja useista aiemmin viranomaisen tietojen ulkopuolelle jääneistä esiintymispaikoista. Tiedossa olevia kangasvuokon esiintymispaikkoja voi edelleen ilmoittaa luonnonsuojeluasiantuntija Juho Kolehmaiselle osoitteeseen juho.kolehmainen@ely-keskus.fi

Etelä-Savossa työttömiä edelleen yli 7 00024.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta. Maaliskuun aikana kokonaan työttömien määrä laski reilulla sadalla ja lomautettujen määrä 54:llä. Lomautettujen miesten määrä laski helmikuusta 37:llä ja lomautettujen naisten 17:llä.

Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen23.4.2025 12:46:48 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yli 300 000 euron edestä. Yhteensä avustushakemuksia tuli 17 kappaletta, joista 13 sai myönteisen avustuspäätöksen. Vesistöissä tehtävien toimenpiteiden lisäksi avustusta myönnettiin kolmelle valuma-aluelähtöiselle suunnittelu- ja toimenpidehankkeelle. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa.

Kevättulvat jäämässä pieniksi Etelä-Savossa16.4.2025 13:30:35 EEST | Tiedote

Lumet ovat miltei kokonaan sulaneet Etelä-Savossa, ja jäiden lähtö vesistöistä on alkamassa. Tulvat ovat jäämässä koko maakunnassa selvästi tavanomaista alemmaksi ja järvien tulvahuiput koetaan normaalia aiemmin. Talven mittaan lämpötilanvaihtelut sulattivat välillä lumia ja sateita saatiin vetenäkin, joten lumen vesiarvot ovat olleet keväällä tavanomaista alempia. Vähäsateinen kevät on myös osaltaan hillinnyt vedenpintojen nousua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye