Digitaalinen Nuorten Kompassi -ohjelma auttaa nuoria hyvinvoinnin ja uran suunnittelussa

Jopa 18% suomalaisista 20–24 -vuotiaista nuorista on jäänyt työn ja koulutuksen ulkopuolelle, ja useiden nuorten elämän suunta on kadoksissa. Useat tutkimukset nostavat esiin huolestuttavia lukuja: jopa neljäsosalla nuorista ilmenee jonkin asteisia psyykkisen hyvinvoinnin pulmia, jotka heikentävät opiskelu- ja työkykyä ja ovat yhteydessä erilaiseen riskikäyttäytymiseen. Tästä huolimatta vain noin 20–40 % hyvinvointiinsa tukea tarvitsevista nuorista on tuen piirissä.
Viisiviikkoinen ohjelma auttaa löytämään itselle tärkeät asiat
Digitaalisten sovellusten käytöstä on tullut osa nuorten arkea ja niinpä sovellukset tarjoavat myös luontevan tavan tukea nuorta erilaisissa mielen pulmissa sekä tarjota menetelmiä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Nuorten mielenterveyspalveluiden ja monialaisen yhteistyön kehittämisen ohella yksi ratkaisu nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn on tarjota nuorille lisätukea digitalisoitujen harjoitusohjelmien muodossa.
Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkijoiden kehittämä viiden viikon pituinen digitaalinen Nuorten Kompassi -ohjelma on lupaava keino tukea nuorten psyykkistä hyvinvointia. Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva ohjelma pitää sisällään sarjakuvia, videoita ja vuorovaikutteisia harjoituksia. Ohjelmaa voi käyttää internet-yhteydessä olevalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä.
– Harjoitusten tavoitteena on auttaa nuoria käsittelemään rakentavasti omia ajatuksiaan ja tunteitaan sekä löytämään itselle tärkeät asiat elämässä ja rohkeus niiden toteuttamiseen. Nuorten Kompassi kehittää myös muita hyvinvointitaitoja, kuten tietoisuustaitoja, itsemyötätuntoa ja sosiaalisia taitoja, psykologian apulaisprofessori Noona Kiuru kertoo.
Nuorten Kompassista tukea koko Suomen nuorille 2022
Tutkimustulokset osoittavat, että Nuorten Kompassin avulla voidaan tukea nuorten hyvinvointia ja urasuunnittelua, lisätä nuorten paineensietokykyä sekä lisätä psykologista joustavuutta etenkin paljon oireilevilla nuorilla. Ohjelmaa voidaan käyttää opettajan, kuraattorin, koulupsykologin tai terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa tai itsenäisesti, sillä se valmentaa nuorta aktiivisesti pitämään yllä hyvinvointiaan ja siten ennaltaehkäisemään ongelmia.
Nuorten Kompassi tarjoaa näyttöön perustuvan menetelmän toteuttaa opetussuunnitelmaan asetettua tavoitetta edistää oppilaiden hyvinvointi- ja tunnetaitoja. Ohjelma on tällä hetkellä käytössä vain tutkimukseen osallistuvalla ryhmällä, mutta tutkimusryhmä tekee työtä ohjelman laajempaa käyttöönottoa varten. Tavoitteena on saada Nuorten Kompassi kaikkien suomalaisten nuorten käyttöön vuoden 2022 alkupuolella.
Digitaalisen Nuorten Kompassi -ohjelman kehitystyötä, käyttökokemusten analysointia ja ohjelman vaikuttavuuden tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahasto, Keski-Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Akatemia sekä Edufutura/JYU.
Lisätietoja:
Apulaisprofessori Noona Kiuru, noona.h.kiuru@jyu.fi, puh. 040 805 4740
Professori Raimo Lappalainen, raimo.lappalainen@jyu.fi, puh. 050 443 2349
Tutkijatohtori Päivi Lappalainen, paivi.k.lappalainen@jyu.fi, puh. 040 805 4192
Projektitutkija Anne Puolakanaho, anne.puolakanaho@jyu.fi, puh. 040 8055125
Lue lisää Nuorten Kompassi plus -tutkimushankkeesta ja käy katsomassa Nuorten Kompassin esittelyvideo: www.jyu.fi/nuortenkompassiplus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme