Perhehoitoliitto esittää selvityshenkilöä paikantamaan perhehoitajien sosiaaliturvan puutteet ja ratkaisuehdotukset
Perhehoitoliitto toteutti syksyllä 2020 toimeksiantosuhteisille perhehoitajille kyselyn, jolla selvitettiin heidän kokemuksiaan sosiaaliturvasta ja toimeentulosta sekä näkemyksiään sosiaaliturvan parantamistarpeista. Kyselyyn vastasi yhteensä 583 henkilöä.
Kysely toi ilmi lukuisia muutostarpeita perhehoitajien sosiaaliturvaan. Ne liittyvät etenkin työttömyysturvaan, sairausajan toimeentuloon, vapaiden ja sijaisuuksien järjestämiseen, irtisanomisaikaan, asumistukeen ja eläkeasioihin. Monen ongelman taustalla on, ettei toimeksiantosuhteisen perhehoitajan asemaa ole määritelty riittävän selkeästi työlainsäädännössä; perhehoitajuus sijoittuu ikään kuin harmaalle vyöhykkeelle perinteisen palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastoon.
Perhehoitajien esiin nostamat asiat vahvistivat entisestään Perhehoitoliiton näkemystä, ettei yhteiskunta kanna riittävää vastuuta niistä taloudellisista riskeistä, jotka liittyvät siihen, että perhehoitaja toteuttaa hänelle siirrettyä julkista hallintotehtävää.
– Perhehoitajien sosiaaliturva on hyvin monisäikeinen kokonaisuus. Tarvitaan perhehoitoon perehtynyt sosiaali- ja terveysministeriön nimeämä selvityshenkilö, jonka tehtävänä olisi paikantaa perhehoitajien sosiaaliturvan keskeiset puutteet ja ratkaisuehdotukset, Perhehoitoliiton toiminnanjohtaja Merja Lehtiharju esittää.
Työttömyysturvassa paljon parannettavaa
Suuria haasteita luo perhehoitotehtävälle leimallinen ennakoimattomuus: Perhehoito voi päättyä suunnittelemattomasti hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Perhehoitaja voi joutua odottamaan pitkään uutta perhehoitosijoitusta ja sen tuomia tuloja, mutta esimerkiksi asumismenot säilyvät entisellään.
Tällaisessa tilanteessa perhehoitajan asema olisi nykyistä turvatumpi, jos perhehoitajuus katsottaisiin hyväksyttäväksi syyksi olla pois työmarkkinoilta ilman määräaikaa nykyisen seitsemän vuoden sijaan. Muutos parantaisi perhehoitajien mahdollisuuksia saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa perhehoitajuutta edeltävän työhistoriansa perusteella.
Kyselyn tulosten pohjalta Perhehoitoliitto esittää lisäksi muun muassa, että:
- perhehoitajien työttömyysturvan kannalta keskeisiä käsitteitä (kuten ansaintatarkoitus ja sivutoimisuus) selkeytettäisiin ja TE-toimistot yhtenäistäisivät niitä koskevat tulkintansa,
- päätoimisten perhehoitajien toimeksiantosopimusten irtisanomisaika olisi aina yli kaksi kuukautta,
- sijoittava taho maksaisi perhehoitajalle sairauspäivärahan omavastuuajalta hoitopalkkiota ja
- perhehoitajan veronalaisia kustannusten korvauksia ei katsottaisi hänen tulokseen.
Lue tarkemmat tiedot kyselystä ja sen tuloksista Perhehoitoliiton sivuilla julkaistusta raportista (pdf-tiedosto).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja LehtiharjuToiminnanjohtaja
Puh:040 310 1441merja.lehtiharju@perhehoitoliitto.fiMinna AhokasPuheenjohtaja
Puh:050 359 8514ahokas.minna@gmail.comOlli KoikkalainenTiedottaja
Puh:040 310 1446olli.koikkalainen@perhehoitoliitto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen, toimeksiantosuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa ja tukee perhehoitajia, sijaisvanhempia ja perhehoidossa hoidettavia lapsia ja aikuisia. Perhehoitoliitto on perustettu vuonna 1983. Perhehoitoliittoon kuuluu 21 perhehoitajien ja sijaisvanhempien alueellista jäsenyhdistystä, joissa on noin 4200 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Miltä perhehoidon tulevaisuus näyttää? Tule kuulemaan Hyvinkäälle 13.3.6.3.2025 12:00:41 EET | Tiedote
Perhehoito sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin myös eri-ikäisille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Perhehoitoliiton ja hyvinvointialueiden seminaarissa kuulet, miksi perhehoito on niin vaikuttava keino turvata inhimillistä arkea ja myös hillitä sote-kustannusten kasvua.
Perhekodeissa ympäri maata avoimet ovet 3.3.2025 – Tervetuloa tutustumaan ikäihmisten perhehoidon arkeen!25.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Perhehoito tarjoaa ikäihmisille turvallista arkea perhehoitajan luona tai ikääntyneen omassa kodissa. Perhehoito on mainio tapa tukea ikääntyneiden ja omaishoitajien jaksamista sekä vähentää raskaampien hoivapalveluiden tarvetta hyvinvointialueilla.
Sijaisvanhemmista on huutava pula – Sijaisperhe mullisti Peppi Puljujärven maailman9.9.2024 12:06:58 EEST | Tiedote
Tuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria asuu lastensuojelulaitoksissa. Jotta yhä useampi heistä voisi kasvaa perheen kanssa, Suomeen tarvitaan lisää sijaisvanhempia. Heitä etsitään Ajoissa kotiin -kampanjalla, jota suojelee somevaikuttaja Peppi Puljujärvi.
Perhehoitoliiton liittokokous: Perhehoidon turvallisuus lisääntyy perhehoitajan sosiaaliturvaa parantamalla22.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton puheenjohtajana jatkaa kotkalainen Minna Ahokas. Liitto muistuttaa, että perhehoidon turvallisuuteen ja perhehoitajien sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä.
Ministeriön suositus hyvinvointialueille: Turvatkaa perhehoidon resurssit14.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Uusi laatusuositus kannustaa hyvinvointialueita liittämään perhehoidon entistä vahvemmin osaksi ikäihmisten palveluiden kokonaisuutta. Perhehoitoliitto muistuttaa, että perhehoito auttaa turvaamaan ikäihmisten elämänlaatua ja vähentämään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme