Verkkoviestintä tukee liikuntaharrastusta mutta lisää kaupallisuutta

Liikuntasuoritusten ja -kokemusten jakaminen verkossa vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kannustaa liikkumaan, LitM Veera Ehrlén havaitsi. Hän tutki väitöksessään, miten vapaa-ajan liikunnan harrastajat hyödyntävät sosiaalista mediaa keskinäisessä viestinnässään.
– Pelkkä sykekäyrien tai juoksukuvien jakaminen suurelle yleisölle ilman vastakaikua ei anna sosiaalista tukea liikuntaharrastukselle, Ehrlén tiivistää, vaan siihen vaaditaan yhteisöllistä verkkoviestintää eli esimerkiksi sitä, että kommentoi kaverin kuvaa. Kun liikkujat tykkäävät ja kommentoivat toistensa postauksia, he samaistuvat toisiin liikkujiin ja kokevat yhteisöllisyyttä.
Koronapandemian aikana moni on etsinyt liikuntamotivaatiota ja tukea verkosta. Liikuntaan liittyvien verkkopalveluiden ja -yhteisöjen tarjonta on poikkeustilanteen myötä lisääntynyt.
– Useimmat meistä kaipaavat yhteisöllistä tukea fyysiseen aktiivisuuteen. Joillekin ryhmäliikuntatunti tarjoaa sopivan kannustimen, toiset puolestaan hakeutuvat sosiaaliseen mediaan fiilistelemään liikuntasuorituksia ja inspiroitumaan uusista liikuntamuodoista, -harjoitteista ja -ympäristöistä, Ehrlén havainnollistaa.
Verkossa liikuntapalvelujen tarjonta on monipuolistunut ja vertaistukea liikuntaharrastukseen on saatavilla enemmän. Sosiaalinen media mahdollistaa, että saman lajin harrastajat löytävät toisensa ja voivat vaihtaa tietoa ja elämyksiä ilman alueellisia rajoituksia.
Verkkoyhteisöllisyys vaikuttaa myös siihen, että aikuiset eivät hakeudu mukaan liikuntaseuratoimintaan vaan harrastavat liikuntaa vapaamuotoisissa kaveriporukoissa. Ehrlén toteaa, että monille liikkujille verkostomainen järjestäytymisen muoto täyttää liikuntaharrastukseen liittyvät sosiaaliset tarpeet ja korvaa perinteisen seurayhteisön.
Ongelmatonta verkkoyhteisöllisyys ei kuitenkaan ole. Sosiaalisen median yhteisölliset alustat ja sovellukset ovat kaupallisia palveluita. Täten muodostamalla yhteisöjä verkossa liikkujat jakavat elämäntyyliään ja tietojaan paitsi toisten liikkujien myös kaupallisten tahojen kanssa. Nämä tahot voivat puolestaan myydä tietoja eteenpäin, ja niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi markkinoinnin kohdentamiseen.
– Liikunnan verkkoalustojen ja -sovellusten suosio muuttaa suomalaista liikuntakulttuuria entistä kaupallisemmaksi ja haastaa perinteistä vapaaehtoisuuteen perustuvaa seuratoimintaa, Ehrlén argumentoi.
LitM Veera Ehrlénin journalistiikan väitöskirjan "Communal Pulse across Media: Digital Networked Communication and Communality in Recreational Sport Cultures" tarkastustilaisuus on 17.6.2021 alkaen klo 12.00 verkkoväkitteisenä. Vastaväittäjänä toimii professori Kirsten Frandsen (Aarhus University) ja kustoksena professori Mikko Villi (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon: +358408054831
Linkki väitöstilaisuuteen: https://r.jyu.fi/dissertation-ehrlen-170621
Linkki julkaisuun:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8703-9
Taustatietoa:
Veera Ehrlén kirjoitti ylioppilaaksi Sammon keskuslukiosta vuonna 2008 ja valmistui liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2013 pääaineenaan liikunnan yhteiskuntatieteet. Ehrlén aloitti verkkoyhteisöllisyyden tutkimisen pro gradu -työssään ja jatkoi digitaalisen median ja vapaa-ajan sosiaalisten verkostojen tutkimusta Helsingin yliopistossa 2015. Ehrlén siirtyi Jyväskylän yliopiston journalistiikan tohtorikoulutettavaksi vuonna 2017.
Lisätietoja
Veera Ehrlén, +4917629512475, veera.ehrlen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme