Den internationellt framgångsrika bildkonstnären Erik Johanssons utställning kommer för första gången till Finland

I andra våningen på Kuntsi museum för modern konst visas ca. 40 stora fotografiska verk samt installationer, vilkas teman rör sig i havs- och kustlandskap, lantliga idyller och optiska synvillor som verkar föra in i andra verkligheter.
Konstnär Erik Johansson (f.1985) har lyckats skapa stora fotografiska verk med visuella omöjligheter, vilka förvillar och bjuder betraktaren på en surrealistisk illusion. Den svenska konstnären skapar i sina fotografier världar, där fantasin möter verkligheten. Han använder kameran och bildhanteringsprogram skickligt och sammanknyter i sina illusoriska fotografier element som förvillar betraktaren. I fotografier där verklighet och fantasi blandas vänds synvinkeln överraskande upp och ner.
Enligt konstnären är hans fotografier en hyllning till platser som påverkar våra liv samt till platser som vi själva skapar och som förvisso existerar bortom. Platserna kan vara fysiska, som vi upplever med våra sinnen och platser som vi bär inom oss och som endast vi själva har tillträde till. De är skildringar av världar som både existerar och inte existerar. De är å ena sidan beskrivningar av det verkliga och å andra sidan det som vi alla känner inombords. Utställningens namn Places Beyond beskriver detta på ett lämpligt sätt.
Visuella illusioner
I bakgrunden till fotokonstnär Johanssons arbeten finns en teknisk kompetens och skicklighet i likhet med holländaren M.C. Eschers anda, att skapa visuella illusioner om trappsteg som fortsätter i det oändliga. I hans utbildning har ingått bl.a. interaktionsplanering. Johansson är också dataingenjör och intresserad av teknisk och matematisk problemlösning samt av visualisering i anslutning till illustrering.
Johanssons arbetsprocess är flerfasig och tidskrävande. Konstnären konstruerar fysiska modeller av bl.a. kartongrullar, papper, mjöl eller vätska som han använder i sina skisser och ritningar. Efter det fotograferar han materialets former och konstruktioner, som blir en del av verken. Johansson har en bildbank med hundratals fotografier av landskap, byggnader, djur och människor. Med montageteknik sammanför han de olika elementen till en färdig digital bild.
Johansson, född 1985, är uppvuxen på en gård i västra Götaland i Sverige. Naturen och utforskandet av den samt det svenska landskapet återkommer i hans bilder. Det skandinaviska landskapet, och t.o.m. landsbygdsidyllen återkommer i de soliga och positiva fotografierna. I hans verk kan man även se intryck från Elsa Beskows och Sven Nordqvists sagovärldar samt från konsthistorian Salvador Dalís och René Magrittes surrealism.
Fantasin måste man öva
Enligt Johansson föds vi kreativa och i barnets värld är fantasin verklighet. Magi och sanning är inte varandras motsatser. Men fantasin måste man ändå öva upp precis som andra färdigheter som hör ihop med att växa, såsom läsning, räkning eller muskelkondition.
Jag funderade i något skede att min fantasi är en guldgruva som jag gräver i bit för bit och en dag ser jag ner i en tom grop. Men tvärtom har jag under årens lopp märkt att ju mer jag jobbar med mina bilder desto friare och kreativare är mitt tänkande och desto rikare blir min fantasi. Det är som en skattkista som fylls ju mer jag tar därifrån. Fantasin är tankens muskel som man måste öva upp. För att växa och utvecklas behöver den tid och rum.
Den internationellt kända Erik Johanssons fotografier har förutom i hans hemland Sverige varit utställda på olika håll i världen, bl.a. i Australien, Sydkorea, Norge, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Förenta staterna, men ännu inte i Finland. Utställningen Places Beyond kommer till Vasa från Fotografiska i Tallinn, där den visades år 2020. Erik Johansson bor och arbetar i Prag, men hans internationella karriär har fört fotografen runtom i världen.
Samhället på en tidsaxel: 1868 | 2021 | 2068
Utställningen som fått sitt namn av årtal 1868, 2021 och 2068 koncentrerar sig på att beskriva omfattande samhälleliga strukturer och problem, vilkas verkan på människors liv är lika stor i nutid som i det förgångna och i framtiden. Utställningen lyfter fram sju nutida finska fotografikonstnärer och den visas 12.6–24.10.2021 på Kuntsi museum för modern konst.
Serien av årtal i utställningens namn 1868 | 2021 | 2068 symboliserar en tidsaxel. Utställningens utgångspunkt är det förgångna, då Finland på 1860-talet genomled svåra nödår. Under de stora hungeråren avled ca. tio procent av den dåvarande befolkningen i Finland av brist på mat och av epidemisjukdomar, och hundratusentals gav sig ut för att tigga i ett förtvivlat försök att överleva.
På 2020-talet hotas hela världen av coronaviruspandemin samt av klimatförändringen och andra naturkatastrofer som människan med sin verksamhet har förorsakat. Osäkerheten ökar genom de stora politiska och ekonomiska fluktuationerna, som känns för stora och abstrakta för att man ska kunna förstå dem, men som trots det på ett konkret sätt inverkar på vars och ens vardag. Globalt är hungern lika verklig nu som på 1860-talet.
Dokumentation och berättelser
Utställningen presenterar sju nutida finska fotografikonstnärer, som dokumenterar, utforskar och berättar historier om oss människor och den värld vi har skapat. Konstnärerna på utställningen är Touko Hujanen, Paula Humberg, Jaakko Kahilaniemi, Joel Karppanen, Lasse Lecklin, Heidi Piiroinen och Bita Razavi.
Flera av konstnärernas bildserier har uppkommit under långa arbetsprocesser. Perspektiven, som har finslipats under många år, går på djupet i det tema de granskar, lugnt frågande, lyssnande och sökande sig fram till en förståelse. Förutom mot det förgångna vänder sig blicken också mot framtiden och frågar vart vi riktigt är på väg.
Vid sidan av fotografiverken finns också arkivmaterial från 1860-talet, vilket ger sin egen bistra och konstaterande bild av händelserna för mera än 150 år sedan. Statistiken över döda och insjuknade, upplysande och praktiska anvisningar om hur man kan tillreda ersättande mat samt politiska och ekonomiska översikter över situationen i det autonoma landet öppnar perspektiv på vardagen för människorna under 1860-talet. Trots avståndet i tid kan det bland dessa samtidskällor finnas också överraskande bekanta tankar och fenomen, som igen är aktuella och en del av den verklighet vi lever i också i dag.
Framtiden vid utställningen gestaltas i Bita Razavis nya kortdokumentär, som har producerats enkom för denna utställning.
Utställningen har producerats av Vasa stads museer och kurator för den är amanuens Anna Franck. Utställningen, som koncentrerar sig på fotografikonst, har skapats i växelverkan med utställning Erik Johansson: Places Beyond, som visas i övre våningen.
Informationsbilder:
- 1868 | 2021 | 2068: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/AOdTdgwjqUj3bwT5/fo
- Erik Johansson – Places Beyond: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/q5dChGy0iwldS6TK/fo
- https://www.erikjo.com/behindthescenes
Nyckelord
Kontakter
Utställningen 1868 | 2021 | 2068:
Amanuens Anna Franck, Vasa stads museer, tfn 040 672 5415, anna.franck@vaasa.fi
Utställningsassistent Sonja Koivisto (fr.o.m. 11.6), Vasa stads museer, tfn. 040 4824253, sonja.koivisto@vaasa.fi
Utställningen Erik Johansson – Places Beyond:
Utställningschef Maaria Salo, Vasa stads museer, tfn 040 353 7377, maaria.salo@vaasa.fi
Museidirektör Elina Bonelius, Vasa stads museer, tfn 040 487 2856, elina.bonelius@vaasa.fi
Bilder

Om
Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.
Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.
Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad
Behandlingen av skogsbruksplanen sköts upp8.5.2025 09:17:42 EEST | Pressmeddelande
Stadsmiljönämnden i Vasa skulle igår fatta beslut om stadens skogsbruksplan för åren 2020–2030.
Metsäsuunnitelman käsittely siirtyi8.5.2025 09:17:16 EEST | Tiedote
Vaasan kaupunkiympäristölautakunnan oli tarkoitus päättää eilen kaupungin metsäsuunnitelmasta vuosille 2020–2030.
Få nya färdigheter och vänner via ditt fritidsintresse – anmälan till medborgarinstitutet Almas kurser inleds i maj7.5.2025 09:01:00 EEST | Pressmeddelande
Anmälan till kurserna läsåret 2025–2026 vid Vasa medborgarinstitut Alma inleds i maj. Man kan anmäla sig till nästa läsårs kurser från och med 15 maj kl. 15. Förutom till kurserna hösten 2025 kan man redan nu också anmäla sig till en stor del av kurserna våren 2026.
Harrastuksesta uusia taitoja ja ystäviä – ilmoittautuminen kansalaisopisto Alman kursseille alkaa toukokuussa7.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Vaasan kansalaisopisto Alman lukuvuoden 2025–26 kursseille ilmoittautuminen alkaa toukokuussa. Ensi lukuvuoden kursseille voi ilmoittautua 15.5. klo 15 alkaen. Syksyn 2025 kurssien lisäksi ilmoittautua voi jo nyt suureen osaan kevään 2026 kursseista.
Ställningstagande: Utbudet på marknadsbaserade flygstationer får inte äventyras på grund av de flyg som staten subventionerar i landsorten6.5.2025 15:39:38 EEST | Pressmeddelande
Stadsdirektören i Vasa, kommundirektörerna i Siilinjärvi och Korsholm samt stadsdirektören i Kuopio kräver att om staten fortsätter att subventionera flyg till olönsamma rutter i landsorten, ska staten säkra verksamhetsförutsättningarna för marknadsbaserade flygstationer, såsom Kuopio och Vasa. De flyg och de olönsamma rutter som staten subventionerar till de flygstationer som finns inom Kuopio och Vasa flygfälts serviceområden får inte försvaga funktionsförmågan för Vasa och Kuopio flygstationer eller möjligheterna att på ett marknadsbaserat sätt öka utbudet av flyg så att det motsvarar efterfrågan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum