YTKbarometri: työttömyysaste laski toukokuussa vihdoin alle 10 %:n
Yleinen työttömyyskassa YTK:n työttömyysaste oli toukokuussa 9,9 %. Laskua edellisestä kuukaudesta oli 13 prosenttia. YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli huhtikuussa 11,3 % ja maaliskuussa 12,3 %.
YTK:lle saapui toukokuussa yhteensä 69 829 päivärahahakemusta. Huhtikuussa saapui 71 040 hakemusta, eli hakemusmäärä laski loivasti.
Kesäkuun puoliväliin mennessä hakemuksia on saapunut noin 28 000, kun toukokuussa vastaavassa ajassa niitä saapui noin 36 000.
“Tilanne näyttäisi näiden lukujen valossa olevan menossa selvästi parempaan suuntaan. Hakemusmäärien perusteella arvioimme, että kesäkuun työttömyysprosentti tulee olemaan toukokuuta pienempi”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.
Uusien lomautusten määrä kutistuu vauhdilla
Suomen työtilanteen selvä parantuminen näkyy erityisesti alkavien lomautusten määrässä. Hakemuksia alkavan eli uuden lomautuksen vuoksi saapui YTK:lle toukokuussa 1442 kappaletta. Huhtikuussa vastaava luku oli 2806 ja vuoden 2020 toukokuussa hurjat 16 556. Työtekijöitä lomautetaan siis hyvin vähän vuodentakaiseen nähden.
“Tilanteen paraneminen näkyy kaikissa työttömyyden pisteissä. Suurin selittäjä on alkavien lomautusten määrä, joka on murto-osassa viime vuoteen verrattuna. Myös jatkohakemuksia saimme toukokuussa aiempaa vähemmän”, Sanna Alamäki kertoo.
Koronakriisiä edeltäviin lukuihin on silti vielä matkaa. Toukokuussa 2019 YTK:n työttömyysaste oli 7,2 %.
“Odotamme työttömyyden edelleen laskevan kesällä yhteiskunnan avautuessa. Kesäkuu on perinteisesti ollut työtilanteen kannalta paras kuukausi. Tämä kesän kohtalo riippuu rajoitusten purusta ja siitä, miten ihmiset lähtevät liikkeelle”, Sanna Alamäki sanoo.
Nelikymppisillä paras työtilanne, eläkeputki nostaa työttömyyden keskiarvoa
41–45-vuotiailla on YTK:n jäsenistön paras työtilanne. Heidän työttömyysasteensa oli toukokuussa 8,0 %. Myös kaikilla muilla alle 56-vuotiailla ikäluokilla työttömyys on alle YTK:n keskiarvon.
Työttömyyden keskiarvoa nostavat yli 55-vuotiaat, joiden työttömyys on syvintä.
“Datassamme näkyy tyypillinen ilmiö: työttömyyspäivärahan lisäpäivät nostavat työttömyysastetta. Hallituksen linjaama eläkeputken asteittainen poistuminen toivottavasti myöhemmin vaikuttaa tähän työttömyysastetta laskevasti”, Sanna Alamäki pohtii.
Tästä on kyse
- YTKbarometri on kuukausittain julkaistava tilastokatsaus YTK:n jäsenistön tunnusluvuista. YTK:lla on puoli miljoonaa jäsentä. Määrä vastaa noin neljäsosaa suomalaisista palkansaajista.
- YTKbarometri pohjautuu YTK:n jäsendataan.
- Ansiosidonnainen päiväraha muodostuu perusosasta sekä ansio-osasta, jonka suuruus lasketaan palkan perusteella laissa määriteltyjen sääntöjen avulla.
- Ansioturvan rahoitus jaetaan valtion, työllisyysrahaston ja työttömyyskassan jäsenten kesken. Valtio rahoittaa ansiopäivärahasta perusosan, työttömyyskassat 5,5 % ja Työllisyysrahasto loput työntekijöiden ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilona KangasAsiakkuus- ja viestintäjohtaja
Puh:050 590 7853ilona.kangas@ytk.fiTietoja julkaisijasta
Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa jo yli 500 000 palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee 278 ansioturvan ammattilaista.
https://www.linkedin.com/company/yleinen-tyottomyyskassa-ytk/
https://twitter.com/YTK_Loimaa
https://www.facebook.com/ytkloimaa
https://www.instagram.com/ytk_loimaa
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta YTK
Työttömyys laski selvästi26.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
YTK:n jäsenten työttömyys kääntyi toukokuussa selvään laskuun. Loppukevään luvut olivat matalammat kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä. Työttömyyden laskun taustalla on etenkin uusien työttömyysjaksojen väheneminen.
Päättämissopimukset yleistyneet huomattavasti – ”Lukemat ovat kaksinkertaiset vuoden takaiseen”13.6.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Työsuhteiden päättämissopimuksista kysytään yhä useammin YTK Työelämän Lakikaveri-palvelusta. Määrä oli yli kaksinkertainen vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu kertoo osaltaan korkeasti koulutettujen työttömyyden kasvusta. Työoikeusjuristin mukaan ihmiset haluavat varmistua siitä, että heille tarjottu sopimus on oikeudenmukainen eikä siinä piile sudenkuoppia.
Ikääntyvien työttömyys nousi – ero nuorempiin kasvaa22.5.2025 07:35:00 EEST | Tiedote
YTK:n hakemusmäärä on laskenut toukokuussa, mutta työttömyyteen ei ole luvassa suurta helpotusta. Yli 60-vuotiaiden tilanne vaikeutui jälleen.
Rakennusalalla uskotaan nousuun, kulttuurialalla pelätään työttömyyttä15.5.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
YTK:n laajassa jäsenkyselyssä vastaajat arvioivat työtilanteensa kehitystä seuraavan puolen vuoden aikana. Rakennusala erottui optimistisimpana, kulttuuriala selvästi synkimpänä.
Työttömyys lievässä nousussa24.4.2025 07:25:00 EEST | Tiedote
YTK:n jäsenten työttömyys kohosi maaliskuussa hieman, mutta kokonaistilanne on viimevuotista parempi. Työttömyys kasvoi sekä rakennusalalla että teollisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme