Nu söker vi sommarstugan till Fölisö friluftsmuseum

Fölisö friluftsmuseum som anlades som folkpark på 1880-talet sträcker sig över en tredjedel av Fölisöns yta. De 88 byggnaderna på museiområdet har förts till Helsingfors från olika delar av Finland och de representerar finländsk byggnads- och boendekultur från 1600-talet till 1900-talet. Öns härliga miljö och fridfulla natur är ett lockande utflyktsmål för besökarna.
I och med sommarstugan kommer friluftsmuseet att som första museum i Finland visa finländsk sommarstugekultur med en permanent sommarstuga och tillhörande gårdsplan. Det är efter en paus på hela 40 år som Finlands största friluftsmuseum beläget på Fölisön kommer att få en ny byggnadsenhet.
Så gott som varje finländare har upplevt sommarstugan – vare sig det rör sig om en egen, släktens eller vännernas – och den är ett levande kulturarv som finländarna omfattar med värme. Under pandemin har sommarstugan blivit alltmer populär.
“Tidpunkten för att bevara och presentera den här företeelsen i en museikontext kunde knappast vara mer välfunnen. Tanken att få presentera sommarstugekulturen för stadsbor och turister värmer särskilt, i synnerhet om de på sin semester inte har tid att bege sig till landet eller uppleva det finländska sommarstugelivet”, säger Mikko Teräsvirta, intendent för Fölisön på Finlands nationalmuseum.
Sökandet efter sommarstugan startar
Enheten som visar den finländska sommarstugan med gårdsplan och byggnader är avsedd att öppna 2026. En sommarstuga till Fölisön söks nu i ett öppet ansökningsförfarande. Sommarstugan väljs ut hösten 2021, så att vi kan inleda planeringen i slutet av året. Sommarstugan flyttas till Fölisön på våren 2024 och införlivas samtidigt i museets byggnadssamling.
Till Fölisön söker vi en vanlig finländsk sommarstuga, som byggts efter kriget som fritidsbostad och som har varit i bruk fram till de senaste åren.
“Vi är intresserade av en sommarstuga som har använts och levts i. Byggnadssättet är inte av betydelse, men sommarstugan får gärna bära med sig berättelser och minnen från den tid den varit i bruk. Det kan till exempel vara en stuga som av någon anledning blivit överflödig, som fått lämna plats åt en ny sommarstuga, och som nu skulle kunna få ett nytt liv på friluftsmuseet. Stämningen i sommarstugan och dess berättelser följer med i flytten till strandtomten på Fölisön och blir en källa till glädje och inspiration för museibesökarna”, beskriver Teräsvirta.
Ansökan kan göras på webblanketten och skickas per post eller e-post fram till 1.10.2021.
Ytterligare information om Fölisö friluftsmuseum på: https://www.kansallismuseo.fi/sv/seurasaarenulkomuseo/seurasaaren-kesamokki
Ytterligare information
intendent Mikko Teräsvirta, mikko.terasvirta@kansallismuseo.fi, tfn 0295 33 6374
kommunikationsplanerare Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, tfn 0295 33 6200 (t.o.m. 16.7 och fr.o.m. 12.8)
FÖLISÖ FRILUFTSMUSEUM
Fölisön, 00250 Helsingfors
Öppet t.o.m. 31.8 må–sö kl. 11–17, 1–15.9 må–fr kl. 9–15, lö–sö kl. 11–17
www.kansallismuseo.fi/sv/seurasaarenulkomuseo
Nyckelord
Bilder

Om

Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Finlands nationalmuseum
Finlands nationalmuseum är ett riksomfattande kulturhistoriskt museum som underhåller och utvecklar kulturhistoriska samlingar, främjar forskning i och användning av kulturarvet samt erbjuder utställnings- och publiktjänster på museiobjekt i hela landet: Nationalmuseet, Fölisö friluftsmuseum, Ekudden, Finlands sjöhistoriska museum, Langinkoski, Hvitträsk, Villnäs, Fängelset, Tavastehus slott och Olofsborg. Finlands nationalmuseum ingår i Museiverket under Undervisnings- och kulturministeriet och är en debattör i samhället och internationell påverkare i branschen.
Följ Suomen kansallismuseo
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo luovutti kuninkaallisen kataklèn Beninin tasavallalle14.5.2025 11:41:40 EEST | Tiedote
Beninin pääkaupungissa Cotonoussa järjestettiin eilen 13.5.2025 seremoniallinen tilaisuus, jossa Suomen kansallismuseo palautti Beninille puisen, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen. Tilaisuuden merkityksellisyyttä lisää se, että kataklè-istuin on yksi 27 esineestä, joista muut Ranska palautti Beniniin vuonna 2021.
Suomen kansallismuseo dokumentoi kansalliskokoelmiin suomalaisuuden moninaisuutta12.5.2025 09:05:34 EEST | Tiedote
Suomalaisuus ei ole yksiselitteinen tai pysyvä käsite, vaan se rakentuu ja muuttuu jatkuvasti uusien kokemusten ja kertomusten kautta, myös museokokoelmissa. Suomen kansallismuseon hankkeessa mixed-taustaiset suomalaiset jakoivat kokemuksiaan identiteetistä, kulttuuriperinnöstä ja siitä, mitä kaikkea suomalaisuus on – tai voisi olla.
Katso Suomen kansallismuseon kesävinkit9.5.2025 10:45:33 EEST | Tiedote
Suomen kansallismuseon museoiden, linnojen ja museolaivojen kesäkausi käynnistyy toukokuussa.
Suomen kansallismuseo luovuttaa kuninkaallisen kataklèn Beninin tasavallalle seremoniassa tiistaina 13.5.20258.5.2025 11:37:33 EEST | Tiedote
Suomen kansallismuseo palauttaa Beninin tasavallalle puisen kataklèn, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen juhlallisessa tilaisuudessa Beninin Cotonoussa tiistaina 13.5.2025.
Taidehistoriallisesti merkittävä Someron alttarikaappi esille Hämeen linnaan10.4.2025 11:04:42 EEST | Tiedote
Hämeen linnaan saadaan esille yksi Suomen vaikuttavimmista 1500-luvulta säilyneistä myöhäiskeskiaikaisista kirkkotaiteen esineistä, Someron alttarikaappi. Ennen esillelaittoa kaappi on käynyt läpi huolellisen, kuukausia kestäneen konservoinnin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum