Zekki pääsi semifinaaliin EU:n innovaatiokilpailussa

Zekki-digipalvelu on päässyt semifinaaliin Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailussa. Semifinaaliin valittiin 30 hakijaa 565 osallistujan joukosta. Semifinalistit edustavat 17 Euroopan maata.
‒ Jo semifinaaliin pääsy on tunnustus meidän työllemme. Se kertoo, että olemme tehneet oikeita asioita ja kehitämme nuorten palveluja oikeaan suuntaan, projektipäällikkö Reija Paananen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Seuraavaksi semifinalistit hiovat omaa kehittämissuunnitemaansa ja saavat henkilökohtaista sparrausta sosiaalisten innovaatioiden asiantuntijoilta. Lisäksi tarjolla on työpajoja ja koulutuksia. Marraskuussa 10 parasta innovaatiota pääsee finaaliin, ja voittajat julkistetaan joulukuussa 2021.
‒ Työpajat ja koulutukset avaavat mahdollisuuden verkostoitua muiden toimijoiden kanssa ja peilata, mitä sosiaalisten innovaatioiden kentällä tehdään muualla Euroopassa, asiantuntija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailua on järjestetty vuodesta 2013 alkaen. Vuonna 2021 teemana on tulevaisuuden taidot – vihreän ja digitaalisen tulevaisuuden kehittäminen. Kilpailun kolme parasta palkitaan 50 000 eurolla.
Zekki vahvistaa nuorten hyvinvointia
Zekki-digipalvelu kannustaa pohtimaan omaa hyvinvointia ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin. Verkossa toimiva maksuton digipalvelu on tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille sekä nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten työkaluksi.
Palvelu on tarjolla asuinpaikasta riippumatta, ja se auttaa myös syrjäseutujen nuoria pääsemään digipalvelujen piiriin.
‒ Zekin avulla saadaan vahvistettua nuorten hyvinvointia ja omaa toimijuutta matalalla kynnyksellä ennen kuin ongelmat kasvavat suuriksi. Uskon, että Zekillä olisi annettavaa nuorille laajemminkin kuin vain Suomessa, Paananen tiivistää.
Asiantuntijoiden mukaan nuorten kohtaamat haasteet ovat hyvin samanlaisia eri puolilla Eurooppaa. Esimerkiksi työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten osuus on monessa Euroopan maassa korkea, ja koronapandemia on lisännyt mm. mielenterveyden ongelmia.
‒ Zekin kehittämistyö on ollut systemaattista. Koko palvelu rakentuu ihmiskeskeiselle ajattelulle. Prosessin oleelliset osa-alueet voidaan kuvata tavalla, joka mahdollistaa palvelun siirrettävyyden eri maihin, Kainulainen arvioi.
Zekki perustuu 3X10D®-elämäntilannemittariin, tutkimuksiin ja asiantuntijatietoon. Zekin ovat kehittäneet yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diakonissalaitoksen Vamos, Ehyt, HelsinkiMissio, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Mieli, Nuorisoasuntoliitto, Nuorten Ystävät, Pelastakaa Lapset, Takuusäätiö, Väestöliitto ja Yeesi STEAn tuella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reija PaananenDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 508 4294reija.paananen@diak.fiSakari KainulainenasiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6018sakari.kainulainen@diak.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme