Kaikille maksuttomat opinnot kestävästä kehityksestä: Planetaarinen hyvinvointi on kaikkien alojen asia

Maapallo ei voi hyvin. Tutkittu tieto voi auttaa kääntämään kehityksen suunnan kestävämmäksi. Jotta tieto voisi vaikuttaa, sen on oltava saavutettavissa ja kaikkien ulottuvilla. Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston uudet Planetaarinen hyvinvointi -opinnot (laajuus yhteensä 4 opintopistettä) ovat maksuttomat ja opiskeltavissa kaikkialta verkon välityksellä. Ne sopivat kaikille ja hyödyttävät alasta riippumatta.
Opintojen ensimmäinen kurssi Johdatus planetaariseen hyvinvointiin (laajuus 1 op) avautuu 1.9. opiskeltavaksi. Se auttaa ymmärtämään, kuinka ihmisen toiminta uhkaa nykyistä ja tulevaa hyvinvointia sekä kuinka ekologisia ja yhteiskunnallisia ongelmia pyritään ratkaisemaan kestävän kehityksen kautta. Samalla tutustutaan järjestelmiin ja arvoihin, joiden muutos on avain kestävämpään tulevaisuuteen.
– Kestävän kehityksen tavoitteet on mahdollista saavuttaa vain, jos tiedämme, mitä tavoitteiden toteutuminen meiltä vaatii ja motivoidumme toimimaan niiden eteen yhdessä, toteaa yliopistonopettaja Mikael Puurtinen. Hän kehittää kestävän kehityksen opetusta Jyväskylän yliopistossa.
Vastuuta ja ymmärrystä ympäristöasioista ihan jokaiselle
– Nykyinen toimintamme vaarantaa planeetan asukkaiden hyvinvoinnin ja olemassaolon. Meidän on otettava vastuu ympäristöstämme. Suurten ympäristökysymysten ratkaiseminen on kaikkien alojen asia, sanoo johdantokurssin vastuuopettaja Saana Kataja-aho.
Johdatus planetaariseen hyvinvointiin -kurssi saa lukuvuoden aikana jatkokseen kolme muuta kurssia planetaarisen hyvinvoinnin eri näkökulmista. Kurssit vastaavat yhteiskunnan ja työelämän näkökulmista olennaisiin kestävän kehityksen kysymyksiin. Opinnot on kehitetty ja tuotettu yhteistyössä resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin ja Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kanssa.
Opintoja voi suorittaa itsenäisesti verkossa itselle sopivassa tahdissa, eikä niihin ole pohjakoulutusvaatimuksia. Johdantokurssi on tarjolla sekä suomeksi että englanniksi.
Katsoaksesi videon lähteestä youtu.be, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Planetaarinen hyvinvointi -infovideo
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Puurtinen, yliopistotutkija, Jyväskylän yliopisto, mikael.puurtinen@jyu.fi
Saana Kataja-aho, yliopistonopettaja, avoin yliopisto, saana.kataja-aho@jyu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Avoimessa yliopistossa opiskelee noin 25 000 opiskelijaa. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme