Mistä valo pääsee sisään on dystopiatarina, jonka kuulaan pinnan alla otetaan kantaa valeuutisiin ja syrjintään

Mistä valo pääsee sisään on kahden hyvin erilaisen ja erilaisia arvoja edustavan hahmon rakkaustarina. 18-vuotias Aleksei on veden peittämän Tokion hallitsijapuolen kasvatti, joka on opetettu uskomaan ihmisten epätasa-arvoisuuteen ja hänen oman ryhmänsä oikeuteen sortaa muita. Hän tapaa vastarintaliikkeessä mukana olevan Marijan, joka ajattelee maailmasta täysin päinvastaisesti kuin Aleksei. Nuoret rakastuvat, ja heidän tarinansa kautta kirjassa pohditaan oman äänen löytämistä kaiken hälyn keskellä: sitä, kuinka asiat eivät välttämättä ole oikeasti niin kuin kaikki ympärillä uskovat.
Uutuuskirjan ytimessä on tällä hetkellä hyvinkin ajankohtainen, valeuutisiin sidoksissa oleva ilmiö. Monet tekevät tulkintojaan ja luovat omiin uskomuksiinsa nojaten omat käsityksensä siitä, mikä on totta ja mikä valetta, ketkä ovat ”hyviä” ja ketkä ”pahoja”.
”Mistä valo pääsee sisään tulee vähän tahtomattaankin todella lähelle todellisuutta. Kirjoitin kirjaa samoihin aikoihin Yhdysvaltain presidentinvaalien kanssa, ja niitä seuratessa korostui, kuinka monilla ihmisillä on tänä päivänä hyvin voimakkaita ja ehdottomia näkemyksiä yhteiskunnallisista kysymyksistä. Jos kukaan ei kyseenalaista niitä, tietynlaiseen todellisuuteen on äärimmäisen helppo solahtaa omien totuuksiensa kanssa”, Anne-Maija Aalto pohtii.
Maailman kahtiajakautumisen lisäksi dystopiatarina käsittelee ihmisen syntyperään perustuvaa syrjintää ja poliittisen ilmapiirin kiristymistä. Kirjan tärkeimpiin teemoihin lukeutuu myös ilmastokriittisyys, sijoittuuhan se jäätiköiden sulamisen johdosta veteen peittyneeseen Tokioon.
Japanilainen minimalismi kiehtoo niin kirjallisuudessa kuin siviilissäkin
Turkulainen nuortenkirjailija Anne-Maija Aalto teki vaikutuksen kirjallisuusmaailmaan jo vuoden 2016 esikoisteoksellaan Syvään veteen, jolle myönnettiin kunniamaininta Otavan nuortenromaanikilpailussa. Viime vuonna julkaistu dystopiatarina Korento valittiin viime vuonna Topelius-nuortenkirjallisuuspalkintoehdokkaaksi.
Sekä Korento että Mistä valo pääsee sisään sijoittuvat Japaniin, koska maan ja sen kulttuurin vähäeleisyys sekä suurkaupunkien ja luonnon välinen ajoittainen ristiriitaisuus kiehtovat Aaltoa.
Vähäeleisyys näkyy myös Aallon tekstissä. Hän kertoo pyrkivänsä kirjoittamisessaan tietynlaiseen kuulauteen ja rauhallisuuteen – niin, että pinnan alla tapahtuu enemmän kuin päällisin puolin vaikuttaa. Se erottaa hänen nuortenkirjansa etenkin amerikkalaisista verrokeistaan, jotka ovat usein hyvin nopeatempoisia ja voimakkaan juonivetoisia.
Aalto itse lukee mielellään japanilaista kirjallisuutta, muun muassa Yasunari Kawabataa. Hän valitsee minimalismin kirjoittamisen lisäksi myös arjessaan: hän on hankkiutunut eroon kaikesta turhasta tavarasta ja miettii hyvin tarkkaan hankintojaan. Hänelle on tärkeää olla hyvin tietoinen siitä, mihin hän käyttää aikansa, rahansa ja energiansa.
Kirja on arvostelu- ja käsittelyvapaa 9.9.2021.
Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja pdf-vedokset: anni.gullichsen@otava.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni GullichsenViestintäpäällikkö
Lasten- ja nuortenkirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Riemastuttavassa tarinakokoelmassa muutoksen tuulet uhkaavat maalaisidylliä.30.4.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Hykerryttävät maalaishupaelmat kirvoittavat naurut ja kuumentavat sydämet.
Nina Pirhosen Mio leikkipuistossa aloittaa värikkään ja leikkisän sarjan perheen pienimmille29.4.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Mio-kirjojen sivuilla on paljon katseltavaa, ja samalla lapsi voi oppia uusia sanoja. Arkiset tilanteet, leikit ja touhut ilahduttavat pientä tuttuudellaan. Monipuolisena tekijänä tunnettu Pirhonen palkittiin juuri Kaarina Helakisa -palkinnolla.
Otavan loppuvuoden 2025 kustannusohjelma on julkaistu – luvassa suuria tarinoita ja ajankohtaisia puheenvuoroja28.4.2025 09:14:30 EEST | Tiedote
Otavan loppuvuoden 2025 ohjelma kokoaa yhteen kirjavuoden huiput: odotettuja uutuuksia rakastetuilta tekijöiltä, kansainvälisiä menestysteoksia sekä puhuttelevia tietokirjoja ajankohtaisista aiheista. Monipuolinen julkaisuohjelma tarjoaa elämyksiä, oivalluksia ja keskustelunavauksia kesän, syksyn ja talven lukijoille.
Eve Hietamiehen Hupparizombi päättää supersuositun sarjan – kirjoja on myyty yhteensä yli 300 000 kappaletta!25.4.2025 11:12:27 EEST | Tiedote
Hääkellot soivat Antti Pasaselle Eve Hietamiehen rakastetun sarjan viidennessä osassa.
Kiitos kirjasta -palkinto Markus Nummelle23.4.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Markus Nummelle on myönnetty Kiitos kirjasta -palkinto romaanista Käräjät (2024). Käräjät on ylistetty historiallinen romaani salaperäisestä rikosvyyhdistä, sydämiin kätketystä, vuosikymmenet ylittävästä ystävyydestä ja rakkauden voimasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme