Budjettiriihen ratkaisut osaajapulaan jäävät torsoiksi

”Ammattiosaajia kipeästi tarvitsevat yritykset jätetään budjettiriihen ratkaisuissa oman onnensa nojaan. Nopeita ratkaisuja olisi ollut saatavilla esimerkiksi satsaamalla lyhytkestoisiin koulutuksiin, ja turvaamalla ammatillisen koulutuksen valmius vastaaman nopeasti työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin”, arvioi Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen budjettiriihen linjausten vaikutuksia Helsingin seudulle. Hänen mukaansa työikäisen aikuisväestön ammatillisen osaamisen kehittäminen jää edelleen pahasti oppivelvollisuusiän pidentämisen jalkoihin.
Lahtinen arvioi, että työperäisen maahanmuuton lisääminen ja sujuvoittaminen on otettu hyvin huomioon jo hallitusohjelmassa, ja nyt myös budjettiriihessä. ”Erityisosaajien, kasvuyrittäjien, tutkijoiden ja opiskelijoiden sekä perheiden pikakaista, lupaprosessien nopeuttaminen digitalisoinnilla ja väliaikaiset lisäresursoinnit sekä ulkoasianhallintoon että maahanmuuttovirastoon ovat tervetulleita, mutta eivät vielä yksin riitä ratkaisemaan työperäisen maahanmuuton pullonkauloja”, Lahtinen korostaa.
”Nyt on tärkeää keskittyä yksittäisten laastaritoimien sijasta siihen, että kaikki työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton oleskelulupaprosessit uudistetaan tällä hallituskaudella siten, että lupakäsittely kestää jatkossa maksimissaan yhden kuukauden. Hallituksen tulee varmistaa, että valmistelussa oleva ulkomaalaislain uudistus saa kaiken tuen. On tärkeää varmistaa, että hallintosiilot poistuvat, viranomaisten yhteistyö helpottuu ja että lupajärjestelmä on läpinäkyvä, ennustettava ja ymmärrettävä niin viranomaisille kuin yrityksille”, Lahtinen painottaa.
Lahtisen mukaan nopeavaikutteisia toimia tulisi panostaa maassa jo olevan vieraskielisen väestön ammatillisen osaamisen tunnistamiseen, käytäntöjen ja palvelujen kehittämiseen yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten ja TE-hallinnon sekä yksityisen sektorin kanssa. ”Tähän toimintaan tulisi saada valtakunnan tason poliittinen linjaus, jolla varmistetaan valtion ja aluehallinnon sitoutuminen alueella käynnistettäviin pilotteihin ja yhteistyöhön”, Lahtinen sanoo.
Vieraskielisten ammattiosaajien työllistymistä ja työvoiman tarjontaa voitaisiin Lahtisen mukaan lisätä nopeasti ja vaikuttavasti kansliapäällikkö Majasen selvityksessä (VM 2021:48) mainittujen alueellisten Talent Hubien kautta, joista International House Helsinki (IHH) on erinomainen esimerkki.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja, p. 050 571 3564, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi
Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari, viestintäpäällikkö, p. 046 878 7540, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Kutsu: Mihin vuokrausliiketoiminnan trendit ovat menossa ja mitä muutos tarkoittaa arvonlisäverotuksessa?26.9.2023 15:42:01 EEST | Kutsu
Kiinteistöliiketoiminta on laaja kokonaisuus, joka kattaa mm. kiinteistökehityksen, rakennuttamisen, kiinteistösijoittamisen, kiinteistökaupan, vuokrauksen ja kiinteistöhallinnon. Näin ollen myös siihen liittyvät arvonlisäverokysymykset ovat moninaisia. Uusien liiketoimintamallien myötä syntyy myös tarvetta uusille arvonlisäverotulkinnoille.
Ikädiversiteetillä menestykseen! – eri-ikäisten ihmisten hyödyntäminen yrityksissä on tulevaisuuden kilpailuetu7.9.2023 14:46:45 EEST | Tiedote
Tervetuloa perjantaina 15.9. kello 14 kuulemaan Ikädiversiteetillä menestykseen -kirjan virtuaaliseen julkistamistilaisuuteen, miten voit hyödyntää ikädiversiteettiä yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä.
Suhdannepulssi: Kuluttajien kohonneet asuntolainakulut heijastuvat myös yritysten liiketoimintaan30.8.2023 09:59:05 EEST | Tiedote
Helsingin seudun yritysten suhdannenäkymistä ovat heikentyneet viime keväästä: 41 prosenttia vastaajista arvioi suhdanteiden heikkenevän paljon tai jonkin verran, parempia näkymiä odottaa vain 19 prosenttia vastaajista. Kaksi viidesosaa vastaajista ilmoitti kuluttajien kohonneiden asuntolainakustannusten heikentävän oman liiketoimintansa edellytyksiä. Seudun väestönkasvu palautui pandemiaa edeltävälle tasolle vuonna 2022, jolloin asukasmäärä kasvoi 19 000 henkeä. Kuluvan vuoden alkupuolella väestönkasvu kiihtyi edelleen ennätyksellisen vilkkaan maahanmuuton ansiosta.
Muistutus: Suhdannepulssin julkistamistilaisuus 30.8.2023 klo 9.0028.8.2023 16:22:15 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari julkaisee Suhdannepulssin kolme kertaa vuodessa. Suhdannepulssi kertoo yritysten näkymiä elinkeinoelämästä ja antaa kuvaa yritysten menestyksestä Helsingin seudulla.
KUTSU: Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssin julkistamistilaisuus 30.8.2023 klo 9.0021.8.2023 15:23:04 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari julkaisee Suhdannepulssin kolme kertaa vuodessa. Suhdannepulssi kertoo yritysten näkymiä elinkeinoelämästä ja antaa kuvaa yritysten menestyksestä Helsingin seudulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme