Helsingin ydinkeskustan vähittäiskaupan liikevaihdossa pientä positiivista kehitystä, mutta liikevaihto ei vieläkään ole noussut koronapandemiaa edeltävälle tasolle – ”Orastavaa kehitystä on tuettava kaikin keinoin”
Helsingin ydinkeskustan vähittäiskaupan liikevaihto ei ole vielä noussut pandemiaa edeltävälle tasolle vuoden 2024 loppuun mennessä, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin selvityksestä. Ilahduttavaa kehitystä ydinkeskustan vähittäiskaupassa näkyy erityisesti muotikaupassa.
Ydinkeskustassa sijaitsevien hotellien liikevaihto ylitti vuoden 2019 lopun tason jo vuonna 2022 ja on sen jälkeen kehittynyt huomattavan positiivisesti.
Orastavaa positiivista kehitystä näkyy myös Helsingin ydinkeskustan ravintoloiden liikevaihdon kehityksessä vuonna 2024, mutta se ei ole noussut vielä vuoden 2019 tasolle.

Ydinkeskustan osuus koko Helsingin seudun vähittäiskaupan liikevaihdosta on laskenut vakaasti viime vuosikymmenen alkupuolelta, mutta se nousi hieman vuosina 2023 ja 2024. Helsingin ydinkeskustalla tai Aleksin alueella tarkoitetaan postinumeroaluetta 00100. Ydinkeskustan osuus koko Helsingin seudun vähittäiskaupan liikevaihdosta oli noin kahdeksan prosenttia vuonna 2024, kymmenen vuotta aiemmin se oli noin yksitoista prosenttia.
Ydinkeskusta on tekstiili-, vaate- ja jalkinekaupan vahva keskittymä. Sen osuus oli 30 prosenttia alan myynnistä Helsingin seudulla vuonna 2024. Huippuvuonna 2017 osuus oli 35 prosenttia. Alimmillaan osuus oli vuonna 2022 (27 %). Ydinkeskustan muotikauppoja oli vuonna 2024 saman verran kuin edellisvuonna.
”Vähittäiskaupan tilanne ydinkeskustassa jatkuu haastavana, mutta erityisesti muotikaupan eli tekstiili-, vaate- ja jalkinekaupan kehitys on viime vuosina ollut positiivista. Sen liikevaihto vastaa nyt suunnilleen koronavuoden 2020 alkua. Hyvälle kehitykselle on nähtävissä jatkoa, kun inflaatio on hellittänyt ja korot laskeneet, mutta kuluttajien varovaisuus ja työttömyys hidastavat sitä. Lisäksi aikansa ottavat keskusta-alueen poikkeuksellisen laajat ja pitkäkestoiset infrainvestoinnit heikentävät keskustan saavutettavuutta, ennen kuin näkyvät elinvoiman ja viihtyisyyden paranemisena. Tällä välin elinkeinoelämän ja Helsingin kaupungin etsittävä yhteisiä keinoja, joilla ydinkeskustan vireys saadaan pysymään nousukiidossa.”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen.
Positiiviselta näyttää myös Helsingin ydinkeskustan hotellien liikevaihdon kehitys, joka nousi koronavuosia edeltävälle tasolle jo vuonna 2022 ja on sen jälkeen jatkanut erittäin positiivisena. Myös toimipaikkoja on tullut lisää koko Helsingin seudulle, ydinkeskustaan ja laajemmin.
”Turistit ovat tärkeä osa Helsingin ydinkeskustan elinvoimaa. Turisteille tärkeää ovat myös ravintolapalvelut ja muotikauppa. Kööpenhaminassa panostetaan matkailumarkkinointiin jopa 36 miljoonaa euroa vuodessa. Helsingin panostus on noin 2,2 miljoonaa euroa. Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, mutta mittaluokkaero on selkeä. On tärkeää, että Helsinki ja muut pääkaupunkiseudun kaupungit panostavat matkailun edistämiseen nykyistä pontevammin”, sanoo Lahtinen.
Näin selvitys tehtiin
Helsingin seudun kauppakamarin selvitys perustuu Tilastokeskuksen lukuihin ja selvityksen teki Kaupunkitutkimus TA Oy. Helsingin ydinkeskustalla, Aleksin alueella tarkoitetaan postinumeroaluetta 00100. Ulompi keskustavyöhyke muodostuu postinumeroalueista 00102, 00120–00180, 00220, 00250, 00260, 00500, 00510, 00530, 00540, 00550 ja 00580. Helsingin seutu on 14 kunnan yhteistoiminta-alue, johon kuuluvat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti.
Indeksit mittaavat nimellisen liikevaihdon muutosta suhteutettuna vuoden 2021 tasoon. Indekseihin perustuvat trendikäyrät on laskettu nimellisistä liikevaihdon arvoista. Aineistona on verohallinnon maksuvalvonta-aineisto (kokonaisaineisto), jonka lisäksi hyödynnetään Tilastokeskuksen omaa kuukausittaista suorakeruuta sekä vuositilastoja.
Helsingin seudun elinvoima 2024. Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemisalan liiketoiminnan trendejä ydinkeskustassa, ulommalla keskustavyöhykkeellä ja Helsingin seudulla 2014–2024 keskiviikkona 23.7. kello 7.30 osoitteessa helsinki.chamber.fi
Lisätiedot:
Markku Lahtinen, vaikuttamistyön johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi, +358 358 50 571 3564
Heini Larros, viestintäjohtaja, Helsingin seudun kauppakamari, heini.larros@helsinki.chamber.fi, +358 40 526 9728
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku LahtinenVaikuttamistyön johtajaHelsingin seudun kauppakamari
Puh:+358 50 571 3564markku.lahtinen@chamber.fiHeini LarrosViestintäjohtajaHelsingin seudun kauppakamari
Puh:+358 40 526 9728heini.larros@helsinki.chamber.fiKuvat


Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella. Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 000 jäsentä. Helsingin seudun kauppakamari vauhdittaa yritysten ja Helsingin seudun menestystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Näpistyksiä alkuvuonna Helsingissä jopa 60 prosenttia enemmän kuin aiemmin – ”Lainsäädännön tulisi näkyä myös tuomioissa”24.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingissä tehtiin Poliisin mukaan yli 7 400 näpistystä tammi-toukokuussa 2025. Viime vuonna samaan aikaan näpistyksiä oli 4 615. Vuoden 2025 näpistyksistä yli 90 prosenttia on myymälänäpistyksiä. Alueen kauppojen mukaan ne aiheuttavat myös toistuvia vaaratilanteita sekä asiakkaille että myymälähenkilökunnalle. Helsingin poliisi on alkanut niputtaa sarjanäpistelijöiden näpistyksiä ja vie niitä yhdellä kertaa syyteharkintaan. ”Uuden lainsäädännön ja oikeuskäytännön tulisi selkeästi näkyä myös syyttämispäätöksissä ja tuomioissa eli toistuvia näpistystuomioita tulisi muuttaa vankeusrangaistukseksi”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalvelujen ja lakiasioiden johtaja Marko Silen. Heinäkuussa näpistyksiä ilmoitetaan perinteisesti paljon. Kesällä näpistyksiä tapahtuu myös muualla kuin myymälöissä.
Ennakointikamari selvitti: yritykset pitävät henkilökunnan jatkuvaa oppimista tärkeänä laajalti27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Yritykset pitävät henkilöstön jatkuvaa oppimista merkittävänä – riippumatta siitä, onko yrityksen liiketoiminnan tavoitteena esimerkiksi kasvu, kannattavuus tai liiketoimintamallin muuttaminen, käy ilmi Ennakointikamarin tilaamasta laadullisesta tutkimuksesta. Yritykset kokevat, että osaamisen kehittämisen hyötyjä yrityksille ovat muun muassa yrityksen toiminnan tehostaminen, regulaatioon vastaaminen ja potentiaalisten työntekijöiden houkuttelu.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt8.5.2025 08:05:00 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt6.5.2025 08:48:37 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Kutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt29.4.2025 13:31:16 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme