Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta

Tutkimuksessaan Thomson käy vuoropuhelua eri kulttuureista ja taustoista tulevien muusikoiden, tanssijoiden ja kuvataiteilijoiden kanssa. Keskeinen käsite on resonanssi, jota Thomson lähestyy sekä fyysisenä ilmiönä että tapana olla yhteydessä toisiin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan.
Tohtorintutkinto sisältää kolme jatkotutkintokonserttia, CD/LP-tallenteen (SibaRecords), dokumenttielokuvan ja tutkielman, joka koostuu kahdesta vertaisarvioidusta artikkelista ja yhteenvedosta. Dokumenttielokuva saa ensi -iltansa Etnosoi!-festivaalilla 8.11.2021. Osana kulttuurienvälisen yhteistyön mahdollistamaa identiteetin muodostumisen prosessia tutkimuksessa syntyi uusia soittotekniikoita kontrabassolle. Thomson myös laajensi kontrabasson äänellistä ilmaisua kehittämillään kustomoiduilla lisäosilla, preparoinneilla ja elektronisella manipulaatiolla.
Thomson toivoo, että kulttuurieroja tunnistamalla ja niitä arvostamalla, käymällä keskusteluja yli rajojen ja luomalla tilaa vuoropuhelulle voitaisiin paljastaa sellaisia kulttuurienvälisen yhteistyön mahdollistavia peruspiirteitä, joilla voisi olla olisi laajempi merkitys myös musiikin ulkopuolella.
”Tämän tutkimuksen avulla olen halunnut ymmärtää paremmin taiteilijan identiteetin muodostumiseen oleellisesti vaikuttavia tekijöitä, sitä, miksi identiteetillä on merkitystä ja sitä, miten mielekäs vuorovaikutus ympäröivän maailman kanssa voi olla tärkeä osa tätä prosessia.”, kertoo Sibelius-Akatemian Global Music -aineryhmän ainejohtajanakin toimiva Thomson.
Polkuja kulttuurienväliseen musiikkikasvatukseen ja nouseva uusi muusikoiden sukupolvi
Thomson esittää, että interkulttuurisuus musiikissa on riippuvaista ominaispiirteistä kuten avoimuus, empatia, myötätunto, vuoropuhelu ja yhteistyö. Se nojaa myös jatkuvaan ihmisten, äänimateriaalin ja paikan väliseen keskusteluun. Edellä mainitut piirteet ovat yhä oleellisempia tulevaisuuden maailmassa. Thomson tuo esiin myös, että muusikkoutta ja musiikillista ilmaisua on mahdollista laajentaa ja syventää osallistumalla kulttuurienväliseen vuoropuheluun ja yhteistyöhön.
”Toivon, että tutkimukseni voisi vaikuttaa ympäri maailmaa perustettavien musiikin korkea-asteen interkulttuuristen koulutusväylien pedagogisiin, taiteellisiin ja sosiaalisiin käytäntöihin. Tulevaisuudelta toivon turvallisen tilan opiskeluympäristöjä, joissa muusikot voivat tutkia taiteellisen identiteetin joustavuutta, laajentaa ja syventää muusikkoutta ja musiikillista ilmaisua sekä lisätä tunnettaan globaalista kansalaisuudesta kulttuurienvälisen vuoropuhelun ja yhteistyön avulla.”
Nathan Riki Thomsonin tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus
1.10.2021 klo 12, Helsingin Musiikkitalo, Black Box
Tohtorintutkinnon otsikko: RESONANCE: (Re)forming an Artistic Identity through Intercultural Dialogue and Collaboration
Taiteelliset opinnäytteet tarkastanut lautakunta: FT Risto Blomster, MuT Anna-Kaisa Liedes, MuT Aija Puurtinen, FT Päivi Takala, and MuT Timo Väänänen (puheenjohtaja)
Tutkielman tarkastajat: PhD, Assoc. Professor Vanessa Tomlinson, FT Päivi Takala
Kustos: MuT, professori Kristiina Ilmonen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nathan Riki Thomson
nathan.thomson@uniarts.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Skärgårdstearternin uutuuskomedia kutsuu yleisön ratkiriemukkaaseen vuosikokoukseen5.5.2025 12:35:54 EEST | Tiedote
Skärgårdsteatern lähtee jälleen kesäkuussa seilaamaan Uudenmaan, Turunmaan ja Ahvenanmaan saaristoon. Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä tehty musiikkikomedia Bättre fäkta än illa fly! nähdään kesän aikana 16 paikkakunnalla.
Skärgårdsteatern bjuder publiken på muntert årsmöte5.5.2025 12:35:09 EEST | Pressmeddelande
Skärgårdsteatern åker igen ut på turné i Nylands, Åbolands och Ålands skärgård. I samarbete med Teaterhögskolan spelas musikaliska komedin Bättre fäkta än illa fly! i sommar på 16 orter.
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme