Maakuntien tilakeskus Oy

Selvitys: sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien rakennushankkeiden investointibuumi taittumassa

Jaa
Maakuntien tilakeskuksen tekemän selvityksen mukaan sairaanhoito- ja erityishuoltopiireillä on rakennushankkeiden investointisuunnitelmia yli viiden miljardin euron arvosta. Vuodesta 2021 näyttäisi tulevan käynnissä olevan investointibuumin vilkkain peruskorjausten, perusparannusten ja uudisrakentamisen aloitusvuosi. Tämän jälkeen vuosittainen trendi on selvästi laskeva.
Maakuntien tilakeskuksen kuvituskuva Tampereen Tipotien terveysasemasta
Maakuntien tilakeskuksen kuvituskuva Tampereen Tipotien terveysasemasta

Maakuntien tilakeskus selvitti kesällä 2021 manner-Suomen sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien tilainvestointeja. Piireillä on käynnissä tai suunnitteilla noin 170 rakennushanketta, joiden yhteenlaskettu arvo olisi toteutuessaan yli 5 miljardia euroa. Tästä vuosina 2021–2025 valmistuvien investointien arvo olisi 3,5 miljardia euroa.

– Investointien ennätysvuodet ovat seuranneet toisiaan, mutta nyt ensimmäistä kertaa näyttäisi siltä, että huippukausi olisi jäämässä taakse. Esimerkiksi valmistuvien hankkeiden kokonaisarvo tarkastelujakson 2021–2025 aikana arvioidaan olevan noin neljänneksen pienempi kuin tarkastelujaksolla 2020–2024. Tähän vaikuttavat ainakin osittain muutokset hankkeiden aikatauluissa sekä viimeaikaisten suurien sairaalahankkeiden valmistuminen, kertoo Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Latvala.

Selvityksessä ovat mukana manner-Suomen piirien vuosina 2021–2025 valmistuvaksi ilmoittamat peruskorjaus-, perusparannus- ja uudisrakennushankkeet, joiden kustannusarvio ylittää 0,5 miljoonaa euroa. Investointikustannukset sisältävät rakentamisen sekä kiinteiden sairaalalaitteiden kustannukset. Mukaan on luettu myös hankkeita, jotka valmistuvat vasta vuoden 2025 jälkeen, mutta jotka ovat jo alkaneet tai niistä on tehty investointipäätös.

Investointiennusteiden avulla kohti hyvinvointialueiden tarpeisiin sopivia tilaratkaisuja

Nyt neljättä kertaa julkaistuun investointiselvitykseen on sisällytetty kuluvan ja seuraavan neljän vuoden aikana valmistuvien hankkeiden bruttoaloja ja kustannuksia maakunnittain, muutamien alueiden investointitietoja asukasta kohden sekä listaus lähivuosien kymmenestä suurimmasta rakennushankkeesta.

– Tavoitteenamme oli luoda valtakunnallinen kokonaiskuva käynnissä olevien sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien rakennushankkeiden laajuudesta, kestoista ja kustannuksista. Tietojen avulla
voimme tukea myös uusien hyvinvointialueiden valmistelua, Latvala kertoo.

– Jatkamme investointiselvityksien tekemistä, entistä täsmällisempien raporttien kehittämistä ja yhä tarkemman kokonaiskuvan muodostamista julkisesta toimitilakannasta, sen kustannuksista ja investointitarpeista. Laadukkaan tilatiedon avulla tilakeskus auttaa sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien – jatkossa hyvinvointialueiden – tilajohtamista keskittymään entistä terveempiin, turvallisempiin ja tarkoituksenmukaisempiin tilaratkaisuihin, Latvala summaa.

Maakuntien tilakeskus teki selvitystä varten kyselyn sairaanhoito- ja erityishuoltopiireille kesäkuussa 2021. Kysely toteutettiin uuden digitaalisen investointitietojen ilmoituspalvelun avulla. Palvelu sujuvoitti vapaaehtoisten piirien selvitykseen antamien tietojen ilmoitusprosessia, mikä puolestaan lisäsi annettujen tietojen ajantasaisuutta ja luotettavuutta. Palvelun pohjaksi rakennettu tietomalli mahdollistaa jatkossa aiempaa täsmällisemmän raportoinnin ja selvitysten väliset vertailut. Kun ilmoituspalvelu yhdistetään muuhun Maakuntien tilakeskuksen raportointipalveluun, investointitietojen seurantaa ja arviointimenetelmiä voidaan kehittää edelleen.

Liite
Selvitys: Sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien rakennusinvestoinnit 2021 (PDF)

Lisätieto- ja haastattelupyynnöt
Stana Porvali, viestinnän asiantuntija, Maakuntien tilakeskus,
p. 029 471 2032, stana.porvali@maakuntientilakeskus.fi

Kuvat

Maakuntien tilakeskuksen kuvituskuva Tampereen Tipotien terveysasemasta
Maakuntien tilakeskuksen kuvituskuva Tampereen Tipotien terveysasemasta
Lataa
Jukka Latvala, Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja
Jukka Latvala, Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maakuntien tilakeskus Oy
Maakuntien tilakeskus Oy
Firdonkatu 2 T 83
00520 Helsinki

http://www.maakuntientilakeskus.fi

Maakuntien tilakeskus on toimitilajohtamisen strateginen kumppani. Asiakkaitamme ovat sairaanhoito- ja erityishuoltopiirit, pelastuslaitokset ja kunnat. Palvelemme myös valtionhallintoa, hyvinvointialueiden valmistelutoimielimiä, niiden toimitilavastaavia ja pian hyvinvointialueita. Digipalveluidemme avulla tuotamme asiakkaillemme tietoa arjen tilahallinnan ja strategisen päätöksenteon tueksi. Samalla rakennamme yhtenäistä tilannekuvaa julkisista kiinteistöistä, niiden kustannuksista ja investoinneista. Yhteen paikkaan koottu tieto ohjaa toimimaan järkevästi terveissä, turvallisissa ja tarkoituksenmukaisissa tiloissa. Lue lisää: www.maakuntientilakeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maakuntien tilakeskus Oy

Hyvinvointialueilla tarve 5,85 miljardin euron tilainvestoinneille – erikoissairaanhoito edelleen merkittävin investointikohde7.6.2024 12:04:58 EEST | Tiedote

Maakuntien tilakeskus on laatinut ensimmäisen lakisääteisen selvityksen hyvinvointialueiden tilainvestoinneista. Selvityksen mukaan alueilla on jo tehty päätökset hankkeista, joiden yhteenlaskettu arvo on noin 3,0 miljardia euroa. Suurimmat investoinnit kohdistuvat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen, HUS-yhtymän ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon hankkeisiin. Lisäksi alueilla on noin 2,8 miljardin euron investointisuunnitelmat. Näistä suurin osa olisi HUS-yhtymän ja Pirkanmaan hyvinvointialueen hankkeita.

Selvitys: Hyvinvointialueille yli 3,2 miljardin euron sairaalainvestoinnit viidessä vuodessa23.3.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Maakuntien tilakeskuksen selvityksen mukaan nykyisillä sairaanhoito- ja erityishuoltopiireillä on käynnissä tai hankesuunnittelussa tilainvestointeja yli kuudella miljardilla eurolla. Vaikka uusien hyvinvointialueiden aloittaminen hämärtää tulevien investointien ennustettavuutta, näyttäisi siltä, että vuosina 2022–2026 olisi kuitenkin toteutumassa yli 3,2 miljardin investoinnit. Suurimmat yksittäiset hankkeet keskittyvät Uudellemaalle, Pirkanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Kanta-Hämeeseen, Varsinais-Suomeen ja Pohjanmaalle.

Maakuntien tilakeskuksesta hyvinvointialueiden toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus12.10.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on 12.10.2021 puoltanut, että Maakuntien tilakeskuksesta muodostetaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lainsäädännössä mainittu valtakunnallinen toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus. Linjaus tarkoittaa, että tilakeskus hallinnoi hyvinvointialueiden tila-, kustannus- ja investointitietoja sekä tuottaa niihin liittyviä palveluita. Hyvinvointialueista tulee yhdessä valtion kanssa Maakuntien tilakeskuksen omistajia vuoden 2023 alkuun mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye