Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2/2021

Jaa
ELY-keskus myönsi rahoitusta Kainuuseen 83 hankkeelle touko-elokuussa 2021. Rahoituksen kokonaissumma on yhteensä 6,872 miljoonaa euroa.
CrossLamin massiivipuulevyn asennus paikalleen rakennuspaikalla. (kuva: CrossLam)
CrossLamin massiivipuulevyn asennus paikalleen rakennuspaikalla. (kuva: CrossLam)

Rahoitusta myönnettiin toisella vuosikolmanneksella yritysten sekä maaseutualueiden kehittämiseen ja investointeihin sekä rakennusperinnön hoitoon, vesistöjen kunnostamiseen ja työllistämisen edistämiseen.

Yrityksen kehittämisavustuksista suurin rahoitus myönnettiin (833660 euroa) Oy CrossLam Kuhmo Ltd:n hankkeelle Crosslam CLT-levyn laadun ja valmistuksen kehittäminen.

Euroopan sosiaalirahaston tuista suurin (260230 euroa) myönnettiin Kajaanin Haka ry:n hankkeeseen Sparri.

Maaseuturahaston suurimmat hanketuet myönnettiin ProAgria Itä-Suomi ry:lle (525896 euroa) ProYritys Itä-Suomi -hankkeeseen sekä MTK Pohjois-Suomi ry:lle (325741 euroa) Maaseutuharava II:seen. Maaseuturahaston investointitukia myönnettiin mm. peltojen salaojitukseen.

EU:n elpymisvaroista rahoitettiin Siikaverkko Osuuskunnan (1287720 euroa) valokuidun rakentamishanketta Kajaanin etelä- ja länsipuolen kyliin.

CrossLam investoi Kuhmon tehtaaseen

Kuhmolainen massiivipuuelementtejä valmistava CrossLam sijoittaa yrityksen kehittämiseen lähivuosina.  Yrityksen liikevaihdon ennustetaan kasvavan nykyisestä viidestä miljoonasta kahdeksaan, laskee toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen.

Osana lähes viiden miljoonan kehittämishanketta yritys on saanut yrityksen kehittämisavustusta. Avustus koskee ensimmäisen vaiheen rahoitusta, jonka laajuus on 2,4 miljoonaa euroa.

CrossLamin kehittämishanke on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa tuotantotilat laajenevat ja lisäksi tuotantoon hankitaan uusi CNC-kone. Toisessa vaiheessa uusitaan yrityksen konekantaa.

Yrityksen tuotantokapasiteetti nousee ensimmäisessä vaiheessa tilalaajennusten ja työstökoneen hankinnan avulla nykyisestä 20 prosenttia eli kuutioissa 7500:sta 9500:aan.

CrossLam Kuhmo CLT-paneelit ovat tehdasvalmisteisia massiivipuuelementtejä, jotka kootaan yhteen ja varustellaan rakennuspaikalla tai tilaelementtitehtaalla.

CLT on massiivipuulevy, joka valmistetaan liimaamalla päällekkäin kohtisuoraan toisiinsa nähden ristikkäin olevia kuusi- tai mäntypuulautakerroksia. Lamellikerroksia on 3, 5 tai 7. Levyt valmistetaan asiakasmittoihin, jolloin tuotannosta syntyvä hukka on vähäinen.

Kasvavat markkinat

Puuelementtien kysyntä ja markkinat rakentamisessa ovat kasvaneet viime vuosien aikana

”Kasvu on selvästi kiihtynyt ja se on ollut selvintä kerrostalorakentamisessa ja julkisissa kohteissa”, toteaa toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen. ”Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.”

Ilmastotietoisuus on CrossLamin etu, sanoo Silvennoinen. Keski-Euroopassa markkinat ovat jo sikäläisillä alan yrityksillä, mutta lähialueilla hyvä imago ja toimintavarmuus takaavat, että kysyntää riittää tuotannon kasvun mukana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

EAKR-hankkeet ja yritysten kehittämisavustukset:
Eija Virtasalo, p. 0295 037 150, eija.virtasalo@ely-keskus.fi


ESR-hankkeet:
Riitta Ilola, p. 0295 038 224, riitta.ilola@ely-keskus.fi


Maaseutuhankkeet:
Pekka Knuutinen, p. 0295 023 554, pekka.knuutinen@ely-keskus.fi


Ympäristöhankkeet:
Timo Regina, p. 0295 023 887, timo.regina@ely-keskus.fi

Kuvat

CrossLamin massiivipuulevyn asennus paikalleen rakennuspaikalla. (kuva: CrossLam)
CrossLamin massiivipuulevyn asennus paikalleen rakennuspaikalla. (kuva: CrossLam)
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye