Kutsu: Koronakriisin sosiaalinen velka -raportin julkaisutilaisuus
Aika: tiistai 26.10.2021, klo 9.00-10.00. Aamiaistarjoilu klo 8.30 alkaen.
Paikka: Musiikkitalon ravintola, Mannerheimintie 13A, Helsinki.
Koronakriisiä on käsitelty terveyden ja talouden ongelmana, mutta kriisin laajemmat vaikutukset suomalaisten hyvinvointiin ovat jääneet toistaiseksi vähemmälle huomiolle. Historiallisessa kriisissä on syntynyt hyvinvoinnin vajeita eli sosiaalista velkaa.
Koronakriisin aikainen tasapainoilu terveysturvallisuuden, talouden sekä kansalaisten hyvinvoinnin välillä on johtanut ajoittain kiivaisiin yhteiskunnallisiin ristiriitoihin, eikä rajoitustoimien aiheuttamilta haitoilta ole voitu välttyä.
Pandemian aikana muodostunut sosiaalinen velka ilmenee monin tavoin: työllisyyden ja toimeentulon heikentymisenä, työhyvinvoinnin puutteina, harrastuksiin ja koulutukseen liittyvinä ongelmina, ihmissuhteiden ja osallistumisen hiipumisena sekä psyykkisen terveyden huonontumisena. Toisaalta pandemialla on ollut yllättäviäkin myönteisiä vaikutuksia, esimerkiksi vapaa-ajan ja elintapojen saralla.
Pandemian jälkeiseen aikaan siirryttäessä hyvinvointivaltiolta odotetaan kriisin aiheuttamien vahinkojen korjaamista. Tämä merkitsee lähivuosina kasvavia menoja siellä, missä koronakriisin sosiaalista velkaa halutaan purkaa.
Tilaisuuden puhujat:
- Heikki Hiilamo (professori, Helsingin yliopisto ja THL). Julkaisun kirjoittaja ja tilaisuuden alustaja.
- Heidi Viljanen (kansanedustaja, sd.)
- Hanna Näremaa-Perälä (Helsingin perusopetuksen työsuojeluvaltuutettu)
- Anna Kuokkanen (viestinnän asiantuntija, Kalevi Sorsa -säätiö, freelance-valokuvaaja) esittelee dokumentaarista valokuvaprojektiaan koronakriisin vaikutuksista.
Tilaisuuden juontaa säätiön toiminnanjohtaja Mikko Lievonen.
Saapumisohjeet: Musiikkitalon ravintola sijaitsee talon kolmannessa kerroksessa. Ravintolaan on kaksi sisäänkäyntiä: toinen ulkona Kansalaistorin puolella ja toinen talon sisällä Musiikkitalon pääaulan läheisyydessä.
Tilaisuus on kaikille avoin eikä osallistumiseen vaadita ennakkoilmoitusta. Tila on esteetön.
Tilaisuus esitetään myös suorana lähetyksenä Kalevi Sorsa -säätiön Facebook-sivulla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko LievonenToiminnanjohtaja
Puh:050 380 1432mikko.lievonen@sorsafoundation.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatushautomo, think tank.
Elävä demokratia edellyttää monipuolisia mutta perusteltuja näkemyksiä, tulevaisuuden tekeminen ennakkoluulotonta asennetta ja uusia avauksia. Kalevi Sorsa -säätiö perustettiin vuonna 2005 vastaamaan osaltaan näihin tavoitteisiin.
Säätiö hahmottaa ja ruokkii keskustelua siitä, mitä sosialidemokratian arvopohjaan nojaava, vapauden ja oikeudenmukaisuuden sekä tasa-arvon yhdistävä yhteiskuntapolitiikka voisi olla tänään ja huomenna, pidemmälläkin perspektiivillä.
Toiminta sijoittuu paljolti tutkimuksen sekä poliittisen valmistelun ja päätöksenteon väliin. Säätiö rakentaa projekteissaan, tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisöjen, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja poliittisten toimijoiden välille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö
Raportti: Tekoäly on jopa heikentänyt tuottavuutta työpaikoilla, mutta kehitys voidaan kääntää16.9.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Algoritmien käyttö työntekijöiden ohjaamisessa on johtanut virheisiin työvuorojen jakamisessa sekä ajan hukkaamiseen tarpeettomiin tehtäviin. Työhyvinvoinnin ja tehokkuuden lisääminen edellyttää, että työntekijät osallistuvat tekoälyn käytön suunnitteluun. Esimerkiksi viranomaisten digityösuojelutarkastukset ja ammattiliittojen kanneoikeus voisivat auttaa ongelmien ratkaisussa.
Analyysi: Suomalaisten luottamus terveydenhuoltojärjestelmään on murentunut 2020-luvulla10.9.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Vain vähän terveydenhuoltojärjestelmään luottavien osuus on nelinkertaistunut neljästä prosentista 17 prosenttiin vuosina 2021–2024. Luottamus laski kaikissa väestöryhmissä, mutta erityisen jyrkästi pienituloisilla ja yksinasuvilla. Terveydenhuollon lisärahoitus ja rakenteelliset uudistukset voisivat auttaa luottamuksen palauttamisessa.
Tutkimus: Lisääntyvä algoritmien ja tekoälyn käyttö työntekijöiden valvonnassa heikentää työhyvinvointia27.8.2024 02:00:00 EEST | Tiedote
Algoritmien käyttö johtamisessa ja työntekijöiden valvonnassa on yleistynyt varastotyössä ja puhelinmarkkinoinnissa. Näillä toimialoilla työskentelevistä jopa 87 prosenttia johdetaan tietojärjestelmien avulla, osin automatisoidusti tekoälyllä. Lisääntyvä algoritmijohtaminen heikentää merkittävästi työhyvinvointia.
Tutkimus: Miesten ja naisten poliittiset kannat eriytyvät yhä enemmän Suomessa20.8.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Suomessa puoluekannatus seuraa useissa länsimaissa havaittua trendiä, jossa miehet kannattavat yhä enemmän perinteistä talousoikeistoa ja radikaalioikeistoa, kun taas naiset suosivat vasemmistoa ja vihreitä. Suurin ero naisten ja miesten poliittisissa kannoissa on havaittavissa nuorissa ikäluokissa.
Raportti: Suurituloisimpaan tuloluokkaan on entistä vaikeampaa päästä Suomessa, ja se vaikuttaa haitallisesti erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa15.8.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Pieni- ja keskituloisten on Suomessa aiempaa vaikeampaa nousta suurituloisimpaan tulokymmenykseen. Miesten todennäköisyys saavuttaa ylimpään tulokymmenykseen kuuluvien vanhempiensa tulotaso on jopa kaksi kertaa naisia suurempi. Samalla suurituloisuus keskittyy entistä vahvemmin kasvukeskuksiin. Tiedot käyvät ilmi Kalevi Sorsa -säätiön tällä viikolla julkaisemasta Eriarvoisuuden tila Suomessa 2024 -raportista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme