Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Möten för allmänheten ordnas om ett nytt alternativ i projektet för förbättring av riksväg 3 mellan Helsingby och Laihela (Österbotten)

Jaa
NTM-centralen i Södra Österbotten arbetar med en utredningsplan för förbättring av riksväg 3 på avsnittet Helsingby–Laihela. Under våren gav invånare och kommuner respons om utkastet till utredningsplan och på basis av responsen har det gjorts tilläggsutredningar. Utgående från dem bedöms ett nytt alternativ ALT3 för sträckningen av riksvägen. Utkasten över alternativet presenteras vid möten för allmänheten som hålls i Laihela 1.11.2021 och i Helsingby 2.11.2021.

Det nya alternativet har planskilda anslutningar i Helsingby, Alakylä och Hulmi. Det nya alternativet går runt Helsingby söder om byn och ansluter till den nuvarande sträckningen av riksvägen öster om Mussmovägen.En ny planskild anslutning finns öster om Rimalvägen. Vid Alakylä går sträckningen norr om den nuvarande riksvägen och den redan tidigare planerade planskilda anslutningen i Alakylä finns vid Ruto. Vid Hulmi skulle vägsträckningen och en ny planskild anslutning ligga norr om den nuvarande vägen.

Över det nya alternativet görs också en miljökonsekvensbedömning (MKB).MKB-kontaktmyndigheten har förutsatt att miljökonsekvensbeskrivningen kompletteras med bedömningen av det nya alternativet. Konsekvenserna av den nya sträckningen bedöms under hösten 2021. Efter det läggs kompletteringen av miljökonsekvensbeskrivningen fram för påseende och resultaten av bedömningen presenteras vid ett möte för allmänheten i slutet av året. I Helsingby och Hulmi görs terrängundersökningar under hösten.

Efter kompletteringen av miljökonsekvensbeskrivningen och kontaktmyndighetens motiverade slutsats fattar NTM-centralen i Södra Österbotten beslut om vilket alternativ som väljs till utredningsplanering under början av år 2022.Utredningsplaneringen fortsätter på basis av det alternativ som NTM-centralen väljer och ett möte för allmänheten ordnas om det senare under våren 2022.På grund av de tilläggsutredningar som gjorts och det nya alternativet som bedöms, skjuts färdigställandet av utredningsplanen fram till sommaren 2022.

Då utredningsplanen är färdig, läggs den fram till påseende och det är möjligt att göra anmärkningar om den. Efter utredningsplanen utarbetas en vägplan. Eftersom det är frågan om ett projekt av betydande storlek, fordras även riksdagens beslut om finansiering för att vägplanen ska kunna genomföras.

På grund av intresset för projektet vill vi ordna mötena för allmänheten på plats, men vi ber alla deltagare beakta de rådande coronarekommendationerna. Deltagarna rekommenderas starkt att använda munskydd och det finns handsprit och munskydd att tillgå på plats. Vi rekommenderar att deltagarna anländer i tid för att undvika att det uppstår trängsel. Man kan också bekanta sig med det nya alternativet genom att se presentationsvideon, som publiceras på projektets webbplats en vecka innan mötena för allmänheten.

Mötena för allmänheten ordnas:

Måndag 1.11.2021 kl. 17.30-19 i Laihian monitoimitalo, Länsitie 62, Laihela

Tisdag 2.11.2021 kl. 17.30-19 i Helsingby skola, Pundarsvägen 52, Helsingby

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Planeringsprojektets webbplats:
https://vayla.fi/sv/alla-projekt/rv-3-tammerfors-vasa/rv-3-helsingby-laihela


Projektchef Eeva Kopposela, NTM-centralen, tfn 0295 021 727
Enhetschef, planering av väghållning, Janne Ponsimaa, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 746
Ansvarig för vägplaneringen: Sanna Kaikkonen, Ramboll Finland Oy, tfn 040 595 7160
Ansvarig för MKB-förfarandet: Joonas Hokkanen, Ramboll Finland Oy, tfn 0400 355 260

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Akkalankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)23.5.2024 12:14:00 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Neoen Renewables Finland Oy:n Akkalankankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta. Hankkeessa suunnitellaan enintään 28 tuulivoimalan rakentamista Kokkolan kaupungin alueelle Keski-Pohjanmaan maakuntaan. Hankealue sijoittuu Ullavanjärven pohjoispuolelle ja rajautuu Toholammin kunnan rajaan. Akkalankankaan tuulivoimahankkeen kokonaispinta-ala on noin 3700 hehtaaria.

Ändringar av biljettprodukterna och prissättningen i den regionala busstrafiken22.5.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har konkurrensutsatt kollektivtrafiken på förbindelseavsnitten Vasa–Storkyro–Seinäjoki samt Seinäjoki–Lappo–Kauhava/Alajärvi–Vimpeli. Den nya avtalsperioden inleds i början av juni. De aktuella förbindelseavsnitten kommer att få billigare enkelbiljetter än tidigare och även nya attraktivare seriebiljettprodukter. Rutter och tidtabeller finns i den riksomfattande ruttguiden opas.matka.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye