Keski-Suomen ELY-keskus

Lintuvesikunnostustoimet alkaneet Eerolanlahden – Rautpohjanlahden lintuvedellä

Jaa
Natura 2000 -verkostoon kuuluvalla Eerolanlahden – Rautpohjan luonnonsuojelualueella poistetaan syksyn ja talven aikana luhta-alueelle noussutta nuorehkoa lehtipuustoa. Toimet toteutetaan Keski-Suomen ELY-keskuksen toimesta osana Helmi-ohjelman lintuvesikunnostuksia.
Jyväskylän Rautpohjan umpeenkasvavaa luhta-aluetta.
Jyväskylän Rautpohjan umpeenkasvavaa luhta-aluetta.

Tavoitteena parantaa linnuston elinolosuhteita

Jyväskylän kaupunkialueella sijaitsevalla Eerolanlahden – Rautpohjanlahden lintuvedellä toteutetaan kunnostustoimia syksyllä 2021 ja talvella 2022 osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Rautpohjanlahden luhta-alueelta raivataan nuorta lehtipuuta ja pensaita linnuston kannalta tärkeän avoimuuden lisäämiseksi.

Raivattujen alueiden uudelleen vesomista hillitään pressuttamalla muutamia kohtia luhdalta lintuvesikunnostuksissa käytetyllä kestopeitemenetelmällä. Kestopeitteitä pidetään paikoillaan seuraavan kasvukauden yli ja poistetaan lintujen pesintäkauden jälkeen. Tavoitteena on parantaa kohteen linnuston elinolosuhteita; luhta-alue pysyy paremmin avoimena, lisäraivaustarve vähenee ja etuna on myös alueen linnuston ravinnonsaannin kannalta hyvien, pienialaisten lietteiden lisääntyminen.

- Linnuston kehitystä tullaan seuraamaan tekemällä muun muassa vesilintujen pari- ja poikuelaskennat. Näin voidaan arvioida kunnostusten vaikutuksia linnustoon, kertoo lintuvesikoordinaattori Ilona Helle.

Toimenpiteet ovat osa Helmi-elinympäristöohjelman lintuvesikunnostuksia

Raivaukset ja pressutukset toteutetaan syksyn ja tulevan talven aikana ammattiluonnonhoitajan toimesta ja niitä, sekä mahdollisesti muita hoitotoimenpiteitä, jatketaan tulevina vuosina.

Ympäristöministeriön rahoittamassa Helmi-elinympäristöohjelmassa tehdään toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Helmi-ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja sitä toteutetaan maa- ja vesialueiden omistajien suostumuksella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Lintuvesikoordinaattori
Ilona Helle
ilona.helle(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 024 091

Kuvat

Jyväskylän Rautpohjan umpeenkasvavaa luhta-aluetta.
Jyväskylän Rautpohjan umpeenkasvavaa luhta-aluetta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme