Hyveiden ja arvojen tulisi ohjata yhteiskunnan toimintaa ja ihmisten arkea

Eetikko Antti Kylliäinen tarkastelee tutkimuksessaan hyveiden ja arvojen suhdetta ja pyrkii ymmärtämään, miten hyveet voisivat toimia käytännössä globaalistuvassa maailmassa.
– Arvot ovat inhimillisen toiminnan itsessään hyviä ja arvokkaita päämääriä. Hyveet ovat ne ominaisuudet, jotka tekevät ihmisistä hyviä sekä ylipäätään ihmisinä että kaikissa niissä rooleissa ja tehtävissä, joissa he elämänsä aikana toimivat.
Kylliäisen väitöstutkimus tukeutuu tuoreimpaan hyveitä käsittelevään kansainväliseen tutkimukseen. Arvoja tarkastellaan kotimaisten filosofien, erityisesti Erik Ahlmanin, Georg Henrik von Wrightin, Ilkka Niiniluodon ja Jaana Hallamaan esittämien näkemysten ja yhteiskunnassa viime vuosikymmeninä käydyn arvokeskustelun valossa.
Yhteisöt tarvitsevat hyveitä
– Filosofit Aristoteleesta alkaen ovat olleet sitä mieltä, että jokainen ihminen tavoittelee elämässään sitä, mikä on hyvää.
Hyveet ovat hyviä ominaisuuksia myös yksilön itsensä kannalta, mutta Kylliäisen mukaan ne ovat ennen kaikkea yhteisöllinen elementti. Yhteisöllisyys ei kuitenkaan ole ollut vetovoimaista aikana, joka korostaa vahvasti yksilöllisyyttä.
– Yhteisö vastaa itse toimintansa ja hyvinvointinsa kannalta keskeisten hyveiden määrittelystä. Hyveiksi voivat kuitenkin kelvata vain sellaiset ominaisuudet, jotka tuottavat hyvää yhteisön itsensä lisäksi myös sekä yhteisöön kuuluville yksilöille että yhteisön koko toimintaympäristölle.
Hyveiden hyveellisyydestä voidaan Kylliäisen mukaan olla montaa mieltä. Oikeudenmukaisuus ei välttämättä tunnu hyvältä asialta henkilölle, joka joutuu sen nimissä luopumaan omastaan toisen hyväksi. Silti tämäkin ihminen luultavasti elää mieluummin oikeudenmukaisessa kuin epäoikeudenmukaisessa yhteisössä.
Arvoilla on yhteiskunnallinen pohja
Nykytyöelämässä arvot on Kylliäisen mukaan ymmärretty väärin: välineistä on tehty arvoja ja arvoista välineitä.
– Koulumaailmassa oppimateriaalien toimivuudella ei ole niin väliä, kunhan kaikki on digitaalista. Yhteiskunnassa kaikki pyörii kahden välineen, rahan ja vallan ympärillä sen sijaan, että tavoittelisimme yhdessä itsessään hyviä ja arvokkaita asioita, Kylliäinen sanoo.
– Arvot ovat kulttuurinen elementti ja edustavat yhteistä hyvää. Yhteiskunnan arvopohja muotoutuu yhteiskunnassa käytävän keskustelun perusteella, ja vastuu arvojen toteuttamisesta kuuluu jokaiselle yhteiskunnalliselle toimijalle yksittäisistä yksilöistä yrityksiin ja instituutioihin.
Hyveet ja arvot tekevät tulevaisuuden
– Arvot ja hyveet ovat olennainen osa kaikkea inhimillistä toimintaa. Yhteiskunnan ellei koko ihmiskunnan tulevaisuus on sen varassa, että lapset kasvatetaan arvoihin ja hyveisiin, Kylliäinen sanoo.
Yritysten ja organisaatioiden on syytä kaikessa toiminnassaan sitoutua yhteiskunnan arvopohjaan ja huolehtia henkilöstönsä hyveistä kuin omistaan. Yrityksen toiminta on sitä helpompaa, mitä vahvempia yhteiskunnan arvot ovat ja mitä paremmin kaikki yhteiskunnalliset toimijat niitä toteuttavat.
– Ihmiskunta on tällä vuosisadalla kohtaamassa historiansa suurimpia ja vaikeimpia haasteita. Ilmastokriisin, saastumisen, ylikulutuksen ja globaalin epäoikeudenmukaisuuden vaivaamassa maailmassa koko ihmiskunnan eloonjääminen on kiinni siitä, että kykenemme löytämään itsestämme sen, mikä meissä on parasta, ja toimimaan myös käytännössä sen mukaan.
Väitöksen tiedot
Seuraa väitöstä livestriiminä tästä.
Antti Kylliäinen väittelee 12.11.2021 kello 13.15 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Hyvän tekijät - Hyveet ja arvot yksilön ja yhteisön elämässä". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa HY:n kielikeskuksen juhlasali. Vastaväittäjänä on dosentti Tommi Lehtonen, Vaasan yliopisto, ja kustoksena on professori Sami Pihlström.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eetikko Antti Kylliäinen
puh. 050 531 1233
antti.kylliainen@lykeion.fi
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme