Kyberturvallisuuden tulisi kuulua jokaisen digitaaliseen lukutaitoon

Suurten yritysten verkkopalveluita skannataan useita kertoja päivässä, ja koko internet voidaan skannata 45 minuutissa, kun aikaisemmin siihen on mennyt viikkoja. Näin kyberturvallisuuden tilaa kuvaa Tivin (Kailio 2021) haastattelema asiantuntija.
Kuvaus hätkähdytti, vaikka olin jo yli vuosikymmen sitten hämmästellyt palvelunestohyökkäysten päivittäistä määrää maailmalla reaaliaikaisen datan kautta. Kymmenessä vuodessa haavoittuvuuksien skannauksen nopeus on kasvanut 1500-kertaiseksi.
Tietoverkosta on tullut modernin yhteiskunnan keskeinen moottori, joka on lisännyt työn tehokkuutta ja tuonut ajallisia säästöjä. Toisaalta se on myös muuttunut haavoittuvammaksi, kun kansainväliset rikolliset ovat alkaneet hyödyntää sitä yhä enemmän. Verkon kautta varastetut tai kiristetyt rahat on mahdollista muuttaa kryptovaluutoiksi, jolloin niiden jäljittäminen on tavallisten pankkien ja viranomaisten ulottumattomissa.
Verkko on myös yhä enemmän valtioiden pelikenttä sekä hyvässä että pahassa: ilmiöitä löytyy vaalivaikuttamisesta vakoiluun ja kybersotaan.
Kyberturvallisuus on eri asia kuin tietoturva
Verkon kautta tapahtuva rikollisuus luokitellaan kyberturvallisuuden piiriin kuuluvaksi. Hyvänä määrittelyn lähteenä toimii Turvallisuuskomitean (2018) kyberturvallisuussanasto, joka kuvaa tietoturvan ja kyberturvallisuuden eroja seuraavasti:
”Siinä missä tietoturvalla tarkoitetaan tiedon saatavuutta, eheyttä ja luottamuksellisuutta, kyberturvallisuus tarkoittaa digitaalisen ja verkottuneen yhteiskunnan tai organisaation turvallisuutta ja sen vaikutusta niiden toimintoihin.”
Vaara vaanii meitä kaikkia
Suomalaisista verkkopankeista on tänä vuonna varastettu miljoonia euroja. Pankkitunnusten kalastelun määrä on kasvanut vuodessa 65 prosenttia, ja sitä tehdään kaikkien pankkien nimissä (Kyberturvallisuuskeskus 2021). Kalastelu tapahtuu yleensä valesivustojen, sähköpostien tai tekstiviestien avulla (Yle 2021).
Asia koskettaa siten jollakin tavalla lähes kaikkia kansalaisia koululaisista eläkeläisiin. Kyberrikollisuus ei ole pelkästään viranomaisten, puolustusvoimien tai suuria liikesalaisuuksia käsittelevien firmojen ongelma. Siksi kyberturvallisuuteen liittyvät asiat pitäisi olla entistä vahvemmin osana kansalaisten digitaalista lukutaitoa.
Meistä tallentuu yhä enemmän tietoa verkkoon: asioimme verkon kautta ja jätämme sitä kautta sinne digitaalisia jalanjälkiä, ja useimmat jakavat itsestään tietoa sosiaalisen median kanavissa. Joillakin saattaa olla jopa tallentunut matkapuhelimeen vakoilua suorittava haittaohjelma, joka toimii käyttäjän tietämättä (ks. Yle 2021). Kaikki huijaukset eivät siis tapahdu luottokorttinumeroa väärin käyttämällä.
Halusimme helppokäyttöisyyttä – tulimme alttiiksi huijauksille
Petteri Järvinen (2021) peräänkuuluttaa osuvasti kolumnissaan sitä, onko verkkopalveluista tullut liian helppokäyttöisiä. Ihmiset ovat pitkään vaatineet entistä helpompia ja vaivattomampia digitaalisia palveluita. Näiden varjopuolena on se, että tarkkaavaisuus laskee ja käyttäjä haksahtaa helpommin huijaussivustolle, klikkaa outoa linkkiä tai lataa huomaamattaan haittaohjelman.
Kyberturvallisuuden riskien tunnistus osaksi digitaalista lukutaitoa
Kaikkia kyberrikollisuuden muotoja ei tehdä murtautumalla vaan esimerkiksi huijaamalla käyttäjä klikkaamaan väärennetylle sivustolle, jonne tämä ei haluaisi päätyä. Siksi kansalaisten digitaalinen lukutaito myös kyberturvallisuuden vaarojen tunnistamisessa on yhä tärkeämpää. Ehkä digitaalisen lukutaidon käsitteeseen tulisikin lisätä myös kyberturvallisuuden riskien tunnistaminen.
Lähteet
Järvinen, P. 2021. Liian helppoa. TIVI marraskuu 2021, 19.
Kyberturvallisuuskeskus 2021. Verkkopankkitunnuksien kalastelu jyrkässä nousussa – tällä viikolla kasvua yli 70 %.
Kailio, A. 2021. Kiristäjät kiittävät bitcoinia ja koronaa. TIVI marraskuu 2021, 20-24.
Turvallisuuskomitea 2018. Kyberturvallisuuden sanasto.
Kirjoittaja Ari Alamäki toimii tutkimusaluejohtajana Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari AlamäkiTutkimusaluejohtaja
Puh:+358 294471514ari.alamaki@haaga-helia.fiAri NevalainenViestintäpäällikkö
Puh:040 4887 008ari.nevalainen@haaga-helia.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Algoritmijohtaminen yleistyy suomalaisilla työpaikoilla – nuoret suhtautuvat iäkkäämpiä myönteisemmin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen Kone johtajana -tutkimuksen ennakkotiedot paljastavat, että Suomessa jopa 49 prosenttia asiantuntija-, tieto- tai johtamistyötä tekevistä kokee kohdanneensa algoritmijohtamista työssään, mutta ihmispomo on yhä suositumpi vaihtoehto.
Algorithmic management spreads across Finnish workplaces – younger workers show greater acceptance than their older colleagues16.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
Preliminary findings from the RoboBoss survey reveal that 49% of Finnish professionals in expert, knowledge, and management roles have encountered algorithmic management in their workplace. Despite this widespread exposure, human managers continue to be the overwhelmingly preferred choice.
Voiko tekoäly lisätä inhimillisyyttä työelämässä? Kahdelle T&K-hankkeelle rahoitus13.6.2025 10:58:59 EEST | Tiedote
Työsuojelurahasto on myöntänyt rahoituksen kahdelle tutkimus- ja kehityshankkeelle, joissa tutkitaan, miten tekoäly voi lisätä sekä työn tuottavuutta että hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.
Can AI increase humanity in working life? Funding for two R&D projects13.6.2025 10:58:59 EEST | Press release
The Finnish Work Environment Fund has granted funding to two research and development projects that study how artificial intelligence can increase not only productivity, but also well-being and equity.
Veneteollisuus ja vesistömatkailu tähtäävät kansainväliseen kasvuun lähes 2 miljoonan euron tutkimushankkeen turvin5.6.2025 13:55:31 EEST | Tiedote
Business Finlandin ja yritysten rahoittamassa T&K-hankkeessa edistetään suomalaisen veneteollisuuden ja vesistömatkailun kansainvälistä kilpailukykyä, innovaatioita ja kestävyyttä sekä vahvistetaan suomalaisen veneilyn näkyvyyttä. Mukana on miltei 30 vene- ja matkailualan yritystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme