Suomen Palopäällystöliitto ry

Lämpeneekö teillä joulusauna? Näillä vinkeillä pidät huolta saunan paloturvallisuudesta

Jaa
Sähkösaunojen paloturvallisuudesta on tärkeintä muistaa saunan käyttötapa: sauna on sauna, ei kuivaushuone tai varasto. Puulla lämpenevissä saunoissa puolestaan tulee kiinnittää erityistä huomiota hormin kuntoon.
Jokaisen saunaa käyttävän on tärkeää tiedostaa saunaan liittyvät turvallisuushuomiot.
Jokaisen saunaa käyttävän on tärkeää tiedostaa saunaan liittyvät turvallisuushuomiot.

Joulusauna on monen suomalaisen perinne. Jotta sauna on käytettävissä myös tulevina jouluina, on saunan paloturvallisuuteen kiinnitettävä erityistä huomiota. Juuri julkaistun Saunapalot 2021 -teemaraportin mukaan vuosittain Suomessa sattuu keskimäärin 400 saunapaloa – siis enemmän kuin yksi joka päivä.

– Usein saunasta alkunsa saanut tulipalo ei ole sattumaa vaan seurausta ihmisen toiminnasta, toteaa palontutkinnan asiantuntijaverkoston jäsen Timo Kouki, joka työskentelee Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtavana palotarkastajana.

Tilastojen mukaan saunapalo syttyy useimmin sähkösaunasta. Sähkösaunoissa suurin riski syntyy saunatilan käyttämisestä muuhun kuin saunomiseen. Lähtökohtaisesti saunatilaa ei tule käyttää esimerkiksi varastona tai kuivaushuoneena. Jos saunatilaa kuitenkin on välttämätöntä käyttää väliaikaiseen tavaroiden varastointiin, tilaa tulee muuttaa niin, ettei kiukaan lämpeneminen ole mahdollista. Tämä hoituu joko sulakkeen tai tarvittaessa itse kiukaan poistamalla.

– Erityisen tarkkana saunan käytössä tulee olla, jos käytetään eri tilasta tai esimerkiksi mobiililaitteella hallittavia ajastin- tai etäkäynnistystoimintoja. Aina kun kiukaan laittaa lämpenemään muualta kuin saunatilasta, tulee olla aivan varma siitä, että kiukaan lämmittäminen on turvallista. Kiukaan päällä tai läheisyydessä ei saa olla mitään syttyvää, Kouki muistuttaa.

Puulla lämpenevän saunan käyttäjän puolestaan on tärkeää tarkkailla hormin kuntoa. Hormissa ei tulisi olla rakoja tai muita vaurioita, joista kipinät pääsevät karkaamaan rakenteisiin. Hormin kunto on hyvä tarkastaa vuosittain nuohouksen yhteydessä. Myös liian lähellä kiuasta säilytetyt syttyvät materiaalit, esimerkiksi polttopuut, aiheuttavat turhan paloturvallisuusriskin.

– Polttopuita on hyvä säilyttää saunan ulkopuolella, ja tuoda niitä saunaan vain tulipesään kerralla menevä määrä, Kouki ohjeistaa.

Saunan tyypistä riippumatta on tärkeää pitää sauna lämpimänä vain sen aikaa, kun sitä käytetään. Puulämmitteisen saunan liika lämmittäminen voi vaurioittaa hormia. Sähkösaunan turha päällä pitäminen puolestaan voi aiheuttaa syttymisriskin esimerkiksi saunan paneloinnille. Saunan rakenteisiin liittyen tulee huomioida se, että esimerkiksi lauteista tulee olla kiukaaseen valmistajan ohjeiden mukainen suojaetäisyys.

Saunapalot eivät siis syty sattumalta. Saunapalojen teematutkimuksessa tehdyn arvion mukaan noin kaksi kolmasosaa saunapaloista on ihmisen toiminnasta johtuvia. Joulusaunoja lämmitettäessä onkin hyvä muistaa myös, että oman toimintakyvyn madaltuminen esimerkiksi alkoholinkäytön seurauksena aiheuttaa turhan turvallisuusriskin saunoessa.

Turvallisia löylyjä sekä joulusaunaan että talven saunailtoihin!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jokaisen saunaa käyttävän on tärkeää tiedostaa saunaan liittyvät turvallisuushuomiot.
Jokaisen saunaa käyttävän on tärkeää tiedostaa saunaan liittyvät turvallisuushuomiot.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Kasvattajille on taattava mahdollisuus keskittyä toteuttamaan kasvatus- ja opetustehtäväänsä kokonaisvaltaisesti8.5.2024 16:30:48 EEST | Tiedote

Opetusalan turvallisuusfoorumin julkilausuma Lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemisen ja ongelmien ennakoinnin tulee olla prioriteetti paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Tämä tarkoittaa säädöksien mukaisten tukipalveluiden sekä opiskeluhuollon pysyvien resurssien turvaamista. Näillä taataan kasvattajille työssään mahdollisuus hyvään kasvatukseen ja opetukseen, ja turvallinen koulu- ja kasvuympäristö sekä osallisuuden tunne oppimisen ja hyvän kasvun edellytyksille.

Ounasrinteen peruskoulu palkittiin Opetusalan turvallisuuspalkinnolla6.5.2024 16:26:02 EEST | Tiedote

Rovaniemeläinen Ounasrinteen peruskoulu palkittiin Opetusalan turvallisuuspalkinnolla ansiokkaasta ja monipuolisesta ja osallistavasta työstä turvallisuuden edistämiseksi oppilaitoksessa. Turvallisuuspalkinto luovutettiin 20:nnessä Opetusalan turvallisuusfoorumissa 6.5.2024. Samassa yhteydessä palkittiin helsinkiläisen Kontulan ala-asteen rehtori Marko Perkiö Opetusalan turvallisuuden tunnustuspalkinnolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye