Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt uusista koronarajoituksista alueelle – Uudellamaalla kielletään yleisötilaisuudet sisätiloissa ja tiloja määrätään suljettavaksi

Jaa
Voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja nopeasti leviävän omikron-virusmuunnoksen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä alueelle. Tilanne on vakava etenkin Uudellamaalla, jossa kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloja määrätään suljettavaksi lyhytaikaisesti kokonaan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiristää koronarajoituksia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella merkittävästi. Uudet määräykset koskevat kokoontumisia ja tilojen käyttöä, ja ne tulevat voimaan 28.12. alkaen. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona.

Uudellamaalla kielletään henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kolmeksi viikoksi ajalla 28.12.2021–17.1.2022. Lisäksi alueelle on annettu tartuntalain pykälän 58 g mukainen määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta. Sulkupäätös on voimassa kaksi viikkoa ajalla 28.12.2021–10.1.2022.

Määräys tilojen sulkemisesta tarkoittaa sitä, että kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat pitää sulkea:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Päätökset on tehty sairaanhoitopiirin tuoreen tilannekuvan perusteella, ja niitä valmisteltaessa on kuultu myös alueen kuntia. Omikronmuunnos on heikentänyt koronatilannetta erittäin nopeasti koko Uudenmaan alueella.

”Tässä vakavassa tilanteessa olemme katsoneet välttämättömäksi ottaa käyttöön hyvin tiukat rajoitukset, joilla pyritään turvaamaan terveydenhuollon kantokyky. Epidemian hidastamisella tavoitellaan myös lisäaikaa rokotussuojan ja -kattavuuden kasvattamiselle”, kertoo ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

”Rajoitustoimet kohdistetaan ensisijaisesti aikuisiin, minkä vuoksi alle 18-vuotiaiden ohjattu harrastustoiminta on rajattu tilojen sulkupäätöksen ulkopuolelle.”

Tilojen terveysturvallista käyttöä koskevia päätöksiä jatketaan vuodenvaihteen yli, vastaava päätös myös Kymenlaaksoon 28.12. alkaen

Eduskunta on päättänyt tartuntalain määräaikaisten pykälien jatkosta vuodelle 2022. Tämän myötä Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt jatkopäätökset pykälän 58 d mukaisista, tilojen terveysturvallista käyttöä koskevista määräyksistä Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Nykyiset päätökset ovat voimassa vuoden 2021 loppuun, ja uusilla päätöksillä määräysten voimassaoloa jatketaan HUS-alueella 17.1.2022 saakka, Päijät-Hämeessä 19.1.2022 saakka, Etelä-Karjalassa 23.1.2022 saakka ja Kanta-Hämeessä 31.1.2022 saakka.

Vastaava tartuntalain pykälän 58 d mukainen määräys tulee voimaan myös Kymenlaaksoon sairaanhoitopiirin alueelle, missä tilojen käyttöä ei tällä hetkellä rajoiteta. Kymenlaakson päätös on voimassa 28.12.2021–27.1.2022.

Päätökset velvoittavat asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita järjestämään toiminnan siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistujien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Toimet ja mahdollinen koronapassin käyttö täytyy kirjata suunnitelmaan, joka tulee pitää asiakkaiden nähtävillä.

Määräys koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, esimerkiksi kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereita. Koronapassin voi ottaa käyttöön vaihtoehtona asiakasmäärän rajoituksille ja asiakkaiden sijoittelun järjestelyille ns. vapaa-ajan virkistystiloissa. Tarkempaa tietoa määräyksen sisällöstä on 9.12. julkaistussa tiedotteessa Kanta-Hämeen päätöksestä: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69927060

Tartuntalain pykälän 58 g mukaisesta tilojen sulkupäätöksestä ei voi lain mukaan vapautua koronapassia käyttämällä. Uudenmaan alueella toimija ei siis voi ottaa koronapassia käyttöön siltä osin, kun tilat on määrätty suljettavaksi. Koronapassia ei voi käyttää rajoitusten vaihtoehtona myöskään yleisötilaisuuksiin käytettävissä tiloissa silloin, kun aluehallintovirasto on kokonaan kieltänyt yleisötilaisuuksien järjestämisen.

Etelä-Karjalassa myös yleisötilaisuuksien rajoitukselle jatkoa

Tilojen käyttöä koskevan päätöksen lisäksi Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa yleisötilaisuuksia koskevaa päätöstä. Päätöksen mukaan yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on alueella kielletty, mutta rajoituksen vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin. Uusi määräys on voimassa 23.1.2022 asti.

Kaikki alueilla voimassa olevat rajoitukset löytyvät aluehallintoviraston verkkosivujen usein kysyttyä koronasta -palstalta.

STM:n uuden ohjauksen vaikutuksia arvioidaan parhaillaan

Hallituksen päätökset koronapassin käytön rajoittamisesta asetuksella voivat vaikuttaa siihen, voiko toimija ottaa koronapassia käyttöön vaihtoehtona aluehallintoviraston määräämille rajoituksille. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut aluehallintovirastolle 22.12.2021 uuden ohjauksen, jonka sisältöä suhteessa voimassa oleviin päätöksiin arvioidaan parhaillaan sairaanhoitopiirien kanssa. Päätökset tehdään aina alueellisen epidemiatilanteen mukaisesti. Mahdollisista muutoksista ja uusista päätöksistä tiedotetaan aikaisintaan ensi viikon alussa.

Lisätietoa:

Medialle:

Joulun pyhäpäivien vuoksi vastaamme median kysymyksiin 23.12. klo 18 asti ja jälleen maanantaista 27.12. alkaen:

viestinta@avi.fi

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592

(lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Åtgärder för aktiv utveckling av tjänsterna betonades vid Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finlands styrnings- och utvärderingsbesök13.6.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland genomförde styrnings- och utvärderingsbesök i alla sina fem välfärdsområden i maj 2024. Under besöken diskuterades tillgången till och utvecklingen av rådgivnings-, skol- och studerandehälsovårdstjänster, tillgängliga personalresurser samt pågående åtgärder för att säkerställa jämlik tillgång till tjänsterna i välfärdsområdet.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ohjaus- ja arviointikäynneissä korostuivat palvelujen aktiivisen kehittämisen toimenpiteet13.6.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteutti toukokuussa 2024 kullekin toimialueensa viidelle hyvinvointialueelle ohjaus- ja arviointikäynnin. Käynneillä keskusteltiin neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden saatavuudesta ja kehittämistoimenpiteistä, henkilöstön riittävyydestä sekä hyvinvointialueella käynnissä olevista toimenpiteistä palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye