Yliopistolähtöiselle yritykselle miljoonarahoitus Euroopan innovaationeuvostolta – BiopSense kehittää uusia keinoja parantaa syöpähoitojen laatua

Rahoituksella tuetaan lääketieteellisen teknologian siirtämistä laboratoriosta toimivaksi sovellukseksi ja liiketoimintamallin kehittämistä innovaation kaupallistamista varten.
BiopSense kehittää ratkaisuja syövän seurantaan nestebiopsian eli esimerkiksi verinäytteiden avulla.
- Kun käytettävissä olevien lääkkeiden valikoima kasvaa, tiheämpi seuranta auttaa syöpälääkäreitä reagoimaan nopeammin, jos hoitovaste ei ole tyydyttävä tai potilaalle on kehittynyt lääkeresistenssi. Tiheän seurannan avulla potilas saa oikean hoidon nopeammin, BiopSensen tieteellinen neuvonantaja, professori Marja Tiirola kertoo.
-Saatavilla on uusia erinomaisia syöpälääkkeitä, mutta ne ovat usein hyvin kalliita, ja niiden teho voi vaihdella yksilökohtaisesti. Siksi on tärkeää saada oikea lääkitys oikealle potilaalle mahdollisimman pian, jatkaa BiopSensen lääketieteellinen johtaja, Docrateen ylilääkäri Juha Kononen.
- BiopSensessä kehitettävän teknologian avulla nestebiopsia voi muodostua tehokkaaksi tavaksi parantaa syöpähoitojen laatua pienemmin kustannuksin, Tiirola kuvailee.
BiopSense kehittää täysin automatisoitua näytteen käsittelypatruunaa verinäytteiden biomarkkerien (DNA, RNA, solut, proteiinit) puhdistamiseen ja siirtoon. Tämä mahdollistaa näytteiden säännöllisen keräämisen ja analysoinnin aiempaa useammin riippumatta sairaalan tai terveyskeskuksen laboratoriotyövoimasta. Teknologia avaa myös mahdollisuuksia nestebiopsiaan liittyvän palveluliiketoiminnan laajentamiseen kansainvälisesti.
Perustutkimuksesta patentteja ja yritystoimintaa
Marja Tiirolan tutkimus on hyvä esimerkki siitä, miten perustutkimus voi tuottaa käytännön sovelluksia. Tiirolan tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistossa paneutuu muun muassa ympäristön mikrobiologiaan ja syövän diagnostiikkaan. Toimiala on laaja, mutta menetelmä - DNA-teknologia – yhdistää eri hankkeita.
- Tiirola tutkimusryhmineen on ollut aktiivinen Jyväskylän yliopiston innovaatiopalvelujen asiakas. Olemme pystyneet patentoimaan tiimin tutkimuslähtöisiä keksintöjä. Keksintöjen vieminen käytäntöön tarvitsee rahoitusta, koska niiden toiminta pitää todentaa. Tässä tapauksessa oleellinen rahoitus on ollut ensin Tiirolan ERC-projekti ja sen jälkeinen ERC Proof of Concept -projekti, innovaatioasiantuntija Laura Aineslahti kertoo.
Yksi Biopsensen varhaisen vaiheen sijoittajista on Jyväskylän yliopiston sijoitusyhtiö Unifund, jonka avulla Tiirolan tutkimusryhmän kehittämä teknologia on siirretty yritykseen. Jyväskylän yritystehdas on ollut toiminnan kehittämisessä mukana tukien BiopSensen teknologian kaupallistamisprosessia Yritystehtaan hautomopalveluiden avulla.
Lisätietoja:
Marja Tiirola, 044 0858609, marja.tiirola@biopsense.com
Laura Aineslahti, 050 308 5256, laura.aineslahti@jyu.fi
Lista rahoituksen saajista: EICTransition-selected projects-2.pdf (europa.eu)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme