Vuoroasuvat lapset elävät lapsuuttaan nyt, eivätkä vasta vuonna 2027
– On kestämätöntä, että palvelujen ja sosiaaliturvan käsittämätön heinikko estää monia perheitä toteuttamasta vuoroasumista, vaikka siihen olisi halu ja se olisi lapsen edun mukaista, Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring toteaa.
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi lokakuussa toimenpidesuunnitelman vuoroasuvien lasten perheiden tilanteen parantamiseksi, mutta Sanna Marinin hallitus haluaa lykätä muutokset seuraavalle hallituskaudelle.
Suunnitelmassa esitetyt toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden aikataulu on Monimuotoiset perheet -verkoston mielestä liian hidas. Pahimmassa tapauksessa olennaista parannusta tilanteeseen olisi tulossa vasta sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen yhteydessä vuonna 2027.
– Vuoroasuvat lapset elävät ainutlaatuista lapsuuttaan nyt, eikä heitä auta, jos heidän tilannettaan parannetaan vasta vuonna 2027. Keinot rakenteellisen vieraannuttamisen lopettamiseen ovat olleet tiedossa pitkään. Nyt on ryhdyttävä toimeen, Moring painottaa.
Vuoroasuminen on yleistynyt koko ajan. Vuonna 2020 tehdyistä tapaamisoikeussopimuksista jo melkein joka kolmas (31 prosenttia) koski vuoroasumista, ja osuus on edelleen kasvussa.
Palvelut ja sosiaaliturva eivät kuitenkaan turvaa vuoroasuvan lapsen oikeuksia tämän molemmissa kodeissa.
– Tämä näkyy siinä, että vuoroasuminen painottuu hyvätuloisempiin perheisiin. Vuoroasuminen ei saisi olla vain varakkaiden etuoikeus, Moring muistuttaa.
Nämä uudistukset tulee toteuttaa välittömästi
Monimuotoiset perheet -verkosto vaatii, että jo tämän hallituskauden aikana toteutetaan seuraavia toimenpiteitä:
• Koulukuljetukset laajennetaan koskemaan vuoroasuvan lapsen molempia koteja.
• Asumislisä laajennetaan vuoroasumistilanteissa huomioimaan myös sen vanhemman tilanne, jonka luona lapsi ei ole kirjoilla. Muutosta ei jätetä odottamaan sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistumista.
• Elatusavun määrittämisen tueksi annettu valtakunnallinen ohjeistus päivitetään ottamaan huomioon vuoroasumistilanteet.
• Vuoroasuvien lasten tilanne huomioidaan koulujen oppilaaksiotossa.
• Vammaispalveluja ja asunnon muutostöitä koskevassa lainsäädännössä huomioidaan vuoroasuvien lasten tilanne.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna MoringJohtava asiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
SAK ja perhejärjestöt: Leikkausten vaikutus katastrofaalinen pienituloisille yhden vanhemman perheille19.9.2023 06:44:00 EEST | Tiedote
Sosiaaliturvan leikkauksia ei saa tehdä lapsiperheköyhyyttä lisäämällä, painottavat SAK, Monimuotoiset perheet -verkosto ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemat leikkaukset sosiaaliturvaan heikentävät pienituloisen ja osa-aikatyötä tekevän yhden vanhemman perheen toimeentuloa jopa 400 eurolla.
Hallitusohjelma unohtaa kahden kulttuurin perheet – vaikka puhuu maahanmuutosta kosolti15.9.2023 07:42:32 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelma jättää kahden kulttuurin perheet epävarmuuden tilaan, painottavat Familia ry ja Monimuotoiset perheet -verkosto. Hallitusohjelmassa on maahanmuutosta paljon kirjauksia, joista mikään ei selvennä, onko kahden kulttuurin perheillä mahdollisuuksia jatkaa yhteistä perhe-elämää Suomessa. Kahden kulttuurin perheessä puolisot ovat keskenään kotoisin eri maista – toinen esimerkiksi Suomesta ja toinen jostain muusta maasta.
Sosiaaliturvan ja työehtojen leikkaukset osuvat kipeästi lapsiperheisiin – arkea sujuvoitettava ennen heikennyksiä21.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
Sosiaaliturvan ja työehtojen heikennykset hallitusohjelmassa herättävät suurta huolta Monimuotoiset perheet -verkostossa. Heikennysten kokonaisvaikutuksia lapsiperheiden talouteen on tarkasteltava eri perhemuotojen näkökulmasta. Jotta työllisyystavoitteet saavutetaan, on perheiden arkea sujuvoitettava palveluita ja perheystävällisyyttä kehittämällä – jo ennen heikennysten tekemistä.
”Perheystävällisyysmittari hälyttää” – Hallitusohjelmaan kirjattava työelämän perheystävällisyyden kehittäminen12.5.2023 07:13:51 EEST | Tiedote
Työn ja erilaisten perhetilanteiden yhteensovittamista on kehitettävä seuraavalla hallituskaudella, painottavat Suomen startup-yhteisö ja Monimuotoiset perheet -verkosto. Yksi työelämän perheystävällisyyden mittareista on yhden vanhemman perheiden huoltajien työttömyysaste. Työttömyysaste nousi enemmän kuin muulla väestöllä korona-aikana, vaikka se oli jo entuudestaan korkea.
Järjestöt: Sijaissynnytyksen sääntely hallitusohjelmaan17.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka, Sateenkaariperheet, Väestöliitto ja Monimuotoiset perheet -verkosto vaativat sijaissynnytyksen sääntelyn ottamista mukaan hallitusohjelmaan. Oikeusministeriön tuore sijaissynnytysselvitys osoittaa, että sääntelyllä voidaan parantaa nykytilannetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme