Ikäihmisen kodin tulisi olla vaaraton – If tarjoaa vanhusten luona käyville nuorille turvallisuustietoa Gubben kummiyhteistyön kautta

Vanhuksille sattuvia tapaturmia voidaan estää merkittävästi kiinnittämällä huomiota kodin turvallisuuteen sekä sisä- että ulkotiloissa. If tarjoaa Gubben kummiyrityksenä arjen turvallisuutta edistäviä vinkkejä ikäihmisten luona vieraileville gubbe-nuorille, jotta sekä nuorten että vanhusten tietoisuus arjen turvallisuuden parantamisesta lisääntyisi.
Tapaturmia voidaan estää pienillä teoilla
Gubbe on valinnut Ifille kummivanhukset, joiden luona nuoret sydänystävät eli ”gubbet” vierailevat säännöllisesti auttaen arjen askareissa ja pitävät ikäihmiset aktiivisina mahdollistamalla heille esimerkiksi liikkumisen kauppaan, apteekkiin tai läheiseen puistoon. Ifin tarjoamilla vinkeillä nuoret voivat käynneillään havainnoida ikäihmisten kotien turvallisuutta, esimerkiksi tarkistamalla palovaroittimen toimivuuden.
– Kotona asuvat ikäihmiset ovat usein omatoimisia ja puuhailevat itsekin mielellään arjen askareita. Yläkaapeille kurotellessa keittiöjakkaralta horjahtaminen ja rännejä putsatessa tikapuilta tippuminen ovat esimerkkejä kotitapaturmista, jotka korostuvat ikäihmisten kohdalla, kuvailee Ifin viestintäjohtaja Ainomaija Pippuri.
Ifissä nähdään tärkeänä, että nuoret oppisivat tunnistamaan, miten helposti vanhusten kodin turvallisuutta voidaan parantaa. Sijoittelemalla kodin tavarat kaapeissa alahyllyille tai pyytämällä ulkotöihin ulkopuolista apua voidaan estää yleisimpiä ikäihmisille sattuvia henkilövahinkoja kuten horjahtamisia, kaatumisia ja liukastumisia. Tällaisten tilanteiden ennaltaehkäisyssä gubbe-nuorella on merkittävä rooli. Säännöllisillä käynneillä nuori voi auttaa ikäihmistä tekemään muutoksia kotiin, jotta siellä asuminen on turvallisempaa.
– Jo pienilläkin muutoksilla voidaan välttää kotona kompastumisia, esimerkiksi siirtämällä pienet ja liukkaat matot syrjään ja sijoittamalla maton reunat huonekalujen alle. Voisi myös olettaa, että kodin tunteminen turvalliseksi edistää onnellisen vanhuuden kokemusta, toteaa Pippuri.
Palovaroitin tarvitsee vuosihuollon
Ikäihmisten omaisuusvahingoissa korostuvat kaatumisten seurauksena esimerkiksi silmälasien rikkoutumiset. Yleinen vahinko on myös horjahtaessa tuen ottaminen kevyestä esineestä, esimerkiksi televisiosta, joka putoaa lattialle.
– Suurempina vahinkoina ikääntyneiden kodeissa korostuvat auki jääneen hanan aiheuttamat vesivahingot sekä päälle unohtuneen lieden aiheuttamat savu- ja palovahingot, Pippuri kertoo.
Muille ihmisille aiheutetut vastuuvahingot voivat muodostua mittaviksi, jos vesi pääsee valumaan talon alempiin kerroksiin tai palo leviämään naapuriasuntoon.
– Palovaroittimen pariston vaihtaminen voi olla ikäihmiselle haasteellista, joten haluammekin kannustaa jokaista tarkistamaan palovaroittimen kunnon läheisen vanhuksen luona vieraillessa. Palovaroittimen vuosihuolto on edullinen kustannus verrattuna palovahinkoihin, henkilövahingoista puhumattakaan, toteaa Pippuri.
Lisätietoja:
Ainomaija Pippuri
Viestintäjohtaja, If Vakuutus
010 514 4217
ainomaija.pippuri@if.fi
Tiia Rahkonen
PR Manager, Gubbe Sydänystävä Oy
044 784 3149
tiia.rahkonen@gubbe.io
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ajatko sähkö- vai bensa-autolla? Kesän tyypillisimmät vahingot ovat samat1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
If kartoitti kesäkuukausien yleisimmät vahingot. Kolmen tyypillisimmän lisäksi esimerkiksi ilkivalta lisääntyy kesällä selvästi.
Vesijettien määrä kasvaa – muista turvallisuus ja toisten huomioiminen26.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Vesijetin kolarointii johtaa yllättävän usein kulkuvälineen lunastukseen laajojen vaurioiden takia, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Turvallisesti löylyyn juhannuksena - saunassa sattuu valtaosa palovammoista17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Saunat lämpenevät pian taas keskikesän juhlan kunniaksi ja tänä vuonna taustalla soi monella varmasti KAJ:n euroviisuhitti ”Bara bada bastu”. Saunaa ylistävä kappale muistuttaa osuvasti, että löylyistä kuuluu nauttia. Rentoutuessakin on tärkeä pitää mielessä turvallisuus, sillä sauna on keittiön ohella yksi yleisimmistä palovahinkojen syntypaikoista.
Kyselytutkimus: Suomessa jäädään herkemmin sairauslomalle kuin muissa Pohjoismaissa12.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Ifin Nordic Health Report -tutkimuksesta selviää, että suomalaisista vain joka kymmenes menee työpaikalle, jos tuntee itsensä sairaaksi. Norjassa työpaikalle menee joka kolmas ja Ruotsissakin melkein joka viides.
Kyselytutkimus: Nuoret naiset stressaavat säännöllisesti lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet2.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ifin tuoreesta Nordic Health Report -terveystutkimuksesta selviää, että säännöllinen stressi on yleistä nuorissa aikuisissa. Erityisesti nuoret naiset kokevat säännöllistä stressiä selvästi muuta väestöä useammin, ja psyykkinen kuormitus vaikuttaa vahvasti myös heidän työkykyynsä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme