Intian näkymät, Lapin luonto ja moderni värimaalaus kohtaavat Per Steniuksen taiteessa. Näyttely Etsijä Didrichsenin taidemuseossa 12.2.–8.5.2022.

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen Didrichsenin taidemuseolle perjantaina 11.2. klo 11:00. Ilmoittautuminen: maria.didrichsen@didrichsenmuseum.fi
Etsijä on läpileikkaus Per Steniuksen (1922–2014) kuvataiteilijanuraan, mutta näyttelyssä myös lähestytään salaperäistä henkilöä teosten takana. Näyttely osoittaa hänen lähtökohtansa modernissa kuvataiteessa sekä lukuisten, etenkin Intian- ja Lapin-matkojen avaamat horisontit. Kokemukset eksoottisine näkymineen kypsyttivät taiteilijana, ja niiden myötä kehittyi visuaalisesti puhutteleva, Steniukselle tunnusomainen väri-ilmaisu. Näyttelyn maalaukset, piirustukset ja grafiikka ulottuvat ajallisesti 1940-luvulta 2000-luvulle.
Pitkäaikaisesta taiteellisesta toiminnastaan ja keräilijäsuosiostaan huolimatta Stenius on ollut taiteilijana verraten vähän tunnettu. Didrichsenin taidemuseo on iloinen saadessaan järjestää näyttelyn nyt, kun taiteilijan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.
Ennakkoluuloton modernisti ja totuuden etsijä
Per Stenius (1922–2014) opiskeli Vapaassa Taidekoulussa mm. Sam Vannin ja Sigrid Schaumanin johdolla ja teki ensiesiintymisensä kuvataiteilijana 1947. Steniuksen taiteellinen läpimurto ajoittuu 1940–1950-lukujen taitteeseen, jolloin hänet opittiin tuntemaan ennakkoluulottomana modernistina. Ura käynnistyi kubismin hengessä, ja Stenius maalasi teoksia, jotka saattoivat olla sekä abstrakteja että esittäviä samaan aikaan. Stenius sai kriitikoilta positiivista vastakaikua, ja myös eturivin taiteenkeräilijät, kuten Maire Gullichsen, Heikki A. Reenpää ja Jalo Sihtola, ottivat Steniuksen omakseen.
Saavutettu taiteellinen menestys ei riittänyt ankkuroimaan Steniusta kotimaan taidemaailmaan. Taiteen uudet muoti-ilmiöt, formalismi ja konkretismi eivät puhutelleet taiteilijaa. Stenius koki kutsumuksekseen totuuden etsimisen, sekä taiteessa että ihmismielessä. Hän löysi vastauksia Intian uskontojen ja elämänkatsomusten kirjosta. Ensimmäisen kerran Stenius suuntasi Intiaan 1953, ja taittoi matkan yksin autollaan. Matkat toistuivat lähes vuosittain aina 2000-luvun alkuvuosiin asti. Matkojen myötä syntyi pyhiä henkilöitä, Intian näkymiä ja värihehkua kuvaavia teoksia.
Kiertävää elämää viettänyt taiteilija löysi toisen henkisen kotinsa Lapista. Lapissa Steniusta kiehtoivat toisaalta erämaaelämä kaukana järjestäytyneestä yhteiskunnasta, toisaalta voimakas luontokokemus: ruskan hurmokselliset värit ja hyytävän kylmä, avoin maisema.
Ystävät ja yhteistyö
Didrichsenin taidemuseo on näyttelyä valmistelleessaan tehnyt yhteistyötä Steniuksen lähipiirin muodostaman työryhmän kanssa. Taiteilijan ystävistä, yhteistyökumppaneista ja sukulaisista muodostuva ryhmä on vuodesta 2014 lähtien koonnut tietoja taiteilijan elämästä ja taiteesta, ja heidän näkemyksellinen panoksensa on ollut näyttelylle ensiarvoisen tärkeä.
Museon huvilasiivessä on esillä Steniuksen jäämistöstä kootusta taiteilijanarkistosta lainattua henkilökohtaista aineistoa: Stenius julkaisi taideteoreettisia kirjoituksia, runoteoksen, proosaa, elämänkatsomuksellista kirjallisuutta ja loputtomilla nimimerkeillä mielipidekirjoituksia. Hänen tekninen ajattelunsa poiki patentteja, keksintöjen prototyyppejä ja mallipiirustuksia. Harvinaisesta persoonasta ja monilahjakkuudesta kertoo lisää näyttelyjulkaisu, jonka kirjoittajia ovat Steniuksen velipuoli Thure Wahlroos ja taiteilijatoveri Riggert Munsterhjelm.
Näyttelyn teokset on lainattu kotimaisista museo- ja yksityiskokoelmista.
Taide ja henkisyys -kokoelmanäyttely
Steniuksen taiteessa ilmenevä henkisyyden teema ulottuu myös Didrichsenin taidemuseon omasta kokoelmasta koottuun näyttelyyn. Museon alakerrassa nähdään henkisyyden ja taiteen suhdetta ilmentäviä teoksia, kuten aasialaisen taiteen kokoelmaan kuuluvia Buddha-hahmoja, joita Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen keräsivät 1960-luvulta lähtien. Kokoelmanäyttelyssä nähdään myös muinaisen Mesoamerikan esineistöä sekä kotimaista ja kansainvälistä maalaus- ja veistotaidetta. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Wassily Kandinsky, Niki de Saint Phalle, Kuutti Lavonen ja Hugo Simberg. Kokoelmanäyttely on esillä 21.8.2022 asti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria DidrichsenMuseonjohtajaDidrichsenin taidemuseo
Puh:+358405521000maria.didrichsen@didrichsenmuseum.fiKuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kuusilahdenkuja 1
00340 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Didrichsens konstmuseum sr
Anna-Maria Wiljanen har utnämnts till museidirektör för Didrichsens konstmuseum från och med 1.10.202519.2.2025 07:58:00 EET | Pressmeddelande
Styrelsen för Didrichsens konststiftelse har utnämnt fil.dr, pol.mag, Anna-Maria Wiljanen till ny museidirektör för Didrichsens konstmuseum från och med den 1 oktober 2025. Maria Didrichsen, museets nuvarande direktör, går i pension i slutet av hösten 2025 och tar över som styrelseordförande för Didrichsens konststiftelse den 1 januari 2026. Wiljanen är den fjärde museidirektören för Didrichsens konstmuseum och samtidigt den första som inte tillhör familjen Didrichsen.
Anna-Maria Wiljanen on nimitetty Didrichsenin taidemuseon uudeksi museonjohtajaksi 1.10.2025 alkaen19.2.2025 07:58:00 EET | Tiedote
Didrichsenin taidesäätiön hallitus on nimittänyt Didrichsenin taidemuseon museonjohtajaksi FT, VTM Anna-Maria Wiljasen 1.10.2025 alkaen. Nykyinen museonjohtaja Maria Didrichsen jää eläkkeelle loppusyksyllä 2025 ja aloittaa Didrichsenin taidesäätiön hallituksen puheenjohtajana 1.1.2026. Wiljanen on tänä vuonna 60-vuotisjuhliaan viettävän Didrichsenin taidemuseon neljäs ja samalla ensimmäinen suvun ulkopuolelta tuleva johtaja.
Pressvisning to 6.2 kl. 11: Didrichsens jubileumsutställning framhäver Reidar Särestöniemis mångfacetterade förhållande till naturen21.1.2025 08:03:00 EET | Pressmeddelande
Världens rand – Reidar Särestöniemi 100 år öppnar på Didrichsens den 8 februari. Särestöniemis 100-årsutställning visar konstnärens produktion med fokus på hans förhållande till naturen, upplevelser av samhörighet, att leva sida vid sida med naturen och hans oro för miljöskyddet. Utställningen pågår 8.2–1.6.2025.
Mediatilaisuus to 6.2. klo 11: Didrichsenin juhlanäyttely avaa Reidar Särestöniemen monitahoista luontosuhdetta21.1.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Maailmanranta – Reidar Särestöniemi 100 vuotta avautuu Didrichsenillä 8. helmikuuta. Taiteilijan syntymän 100-vuotisjuhlanäyttely tarkastelee Särestöniemen taidetta tämän luontosuhteen näkökulmasta. Pääosaan nousevat samastumiskokemukset, luonnon kanssa rinnan eläminen ja ympäristönsuojelu. Näyttely on esillä 8.2.–1.6.2025.
Didrichsens konstmuseum fyller 60 år i september och firar under hela året10.1.2025 08:01:00 EET | Pressmeddelande
Den 1 september 2025 har det gått 60 år sedan Didrichsens konstmuseum öppnades. Museet firas under hela året. Förutom utställningsprogrammet erbjuder jubileumsåret rikligt med evenemang och inblickar i museets historia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme