Liedon kirkosta tehtiin esteetön ja monikäyttöinen – keskiajan henki säilyi saneerauksessa

Liedon kirkko eli Pyhän Pietarin kirkko on Suomessa ensimmäinen keskiaikainen kivikirkko, josta on tehty muuntojoustava. Kirkko avautui peruskorjauksen jälkeen marras-joulukuun taitteessa ensimmäisenä adventtisunnuntaina.
Peruskorjaus auttaa keskittämään seurakunnan toimintaa ja tuomaan seurakuntalaisia yhteen moderneihin, mutta historiaa kunnioittaviin tiloihin.
– Olemme uudenlaisen haasteen edessä. Omistamme arvokkaita kiinteistöjä, joiden korkeat huolto- ja ylläpitokulut edellyttävät merkittävästi parempaa käyttöastetta. Seurakuntien tilojen tulee olla joustavampia erilaisten käyttäjäryhmien päivittäisille tarpeille. Kirkkosalit kiinteine penkkiriveineen ja saarnastuoleineen eivät tähän taivu, Liedon seurakunnan kirkkoherra Risto Leppänen sanoo.
Kirkkosali on jaettavissa kahteen osaan lasiseinällä, kiinteät penkit on korvattu siirrettävillä tuoleilla ja saarnastuoli on liikuteltavissa. Siten kirkossa voi saman päivän aikana järjestää esimerkiksi seniorikahvit, päiväkerhon tai kirkkokonsertin. Kun niin kutsuttu pikkukirkko on erotettavissa kirkkosalista lasiovilla, joitain toimintoja on mahdollista pitää myös samanaikaisesti. Jumalanpalveluksessa seurakuntalaiset istuvat alttarin ympärillä, mutta tuolit voi helposti järjestää erilaisiin asetelmiin vaikkapa konserttia varten.
Peruskorjauksen yksityiskohdat suunniteltiin ja toteutettiin Museoviraston ja konservaattoreiden ohjauksessa.
– Hanke on rohkeudeltaan ainutlaatuinen Suomessa. Toimme kirkkoon 2000-luvun tekniikkaa, kuten lattialämmityksen ja valaistuksen, siten, että 1500-luvun henki säilyy koskemattomana, rakennuttajakonsultti Markku Könnö kertoo A-Insinööreistä.
– Halusimme luoda seurakuntalaisille pyhän, esteettisesti puhuttelevan paikan ja samalla olohuoneen, jossa voi pistäytymisen lisäksi myös viettää aikaa ja kohdata muita, Leppänen sanoo.
A-Insinöörien vastuulla peruskorjauksessa oli projektijohtaminen, työmaavalvonta, kosteudenhallinta- ja työturvallisuuskoordinaattorin työtehtävät sekä kustannussuunnittelu.
Nykyteknologiaa 1500-luvun hengessä
Suurin näkyvä muutos on kirkkosalin portaiden ja askelmien poistaminen. Salin lattia on nyt kauttaaltaan yhdessä tasossa ja siten täysin esteetön ja saavutettava myös liikuntarajoitteisille. Lämmityksen, sähkö- ja valo- sekä AV-tekniikan syötöt on asennettu lattian alle sekä kirkkosalin värimaailman mukaisiksi suunniteltuihin putkiin.
Kirkkosalin lämpötilaa ja kosteutta seurattiin koko peruskorjauksen ajan mittauslaitteilla, jotka välittivät tietoja langattomasti.
– Lämpö- ja kosteustasapainon ylläpitäminen oli ensiarvoisen tärkeää kirkon arvokkaiden puuveistosten, taulujen ja rakenteiden suojelemiseksi. Uuden vesikiertoisen lattialämmityksen avulla tarkka lämpötilan ylläpito on jatkossa helpompaa kuin aiempien sähköpatterien varassa, Könnö kertoo.
Kivikirkon kupeeseen uusi moderni lisäosa
Liedon kivikirkon yhteyteen on tulossa myös moderni lisäosa, jonka rakentaminen alkaa vuonna 2022. Leipähuoneeksi nimettyyn lisärakennuksen sijoittuvat keittiö, esteettömät wc-tilat ja kokoontumistiloja seurakuntatoiminnalle.
Läpinäkyvä lasikäytävä yhdistää uuden lisäosan kirkon vanhempiin osiin. Tilojen arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto NOAN.
– Liedon projekti voidaan toiminnallisesta näkökulmasta nähdä paluuna sotia edeltävään aikaan, jolloin seurakunnalla oli käytössään kirkko ja pappila. Toiminta keskittyi näihin tiloihin. Seurakunnilla on paljon vajaakäyttöisiä kiinteistöjä ja osasta on valitettavasti luovuttava. Tulevaisuudessa toimintaa pitää keskittää arvokkaimpiin rakennuksiin. Kirkon pitää elää ajassa ja vastata seurakuntalaisten muuttuviin tarpeisiin jotta kirkot säilyvät käytössä, lämmitettyinä ja ehjinä, arkkitehti SAFA Lassi Viitanen sanoo NOANista.
Liedon monikäyttösyyttä ja esteettömyyttä toteuttava hanke on herättänyt muissa seurakunnissa suurta mielenkiintoa.
– Kaikella seurakuntaelämällä on samanlainen tarve tilatehostukselle ja tilojen muokkaukselle. Tässä hankkeessa kehitettyjä, historiaa kunnioittavia ratkaisuja voi käyttää myös muualla muistaen, että jokainen kirkko on yksilö, Risto Leppänen sanoo.
Kirkon saneerattu pinta-ala on noin 500 neliömetriä. Kiinteähintaisen kokonaisurakan kokonaiskustannukset ovat noin 2,0 miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana toimi Rakennustyöt Ville Kauppi.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Markku Könnö, yksikönjohtaja, A-Insinöörit, puh. 050 609 21, markku.konno@ains.fi
Risto Leppänen, kirkkoherra, Liedon seurakunta, puh. 050 326 9001, risto.leppanen@evl.fi
Lassi Viitanen, pääsuunnittelija, arkkitehtitoimisto NOAN, puh. 0400 238 301, lassi.viitanen@noan.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
A-Insinöörit (AINS Group) on suomalainen, ennakkoluuloton kiinteistö- ja rakennusalan suunnittelu- ja konsulttitalo. Luomme yhdessä parasta rakennettua ympäristöä ja haastamme koko alaa uudistumaan kestävästi. 1 350 hengen asiantuntijayhteisömme tarjoaa talo-, teollisuus- ja infrahankkeisiin suunnittelu- ja projektijohtopalvelut kuudella liiketoiminta-alueella: rakennuttaminen, arkkitehtisuunnittelu, rakennesuunnittelu, korjaussuunnittelu, teollisuus- ja talotekniikka sekä yhdyskunta- ja ympäristösuunnittelu. Toimimme 19 toimipaikalla Suomessa ja kansainvälisesti.
A-Insinöörit – ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa. www.ains.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta A-Insinöörit Oy
Innovaatio uudistaa puurakentamista – uusi väliseinäjärjestelmä mahdollistaa ohuet puurakenteet5.5.2025 09:25:18 EEST | Tiedote
Uusi tuoteinnovaatio parantaa puurakentamisen kustannustehokkuutta ja kiertotaloutta. A-Insinöörien kehittämä väliseinäjärjestelmä mahdollistaa ohuemmat puurankaiset rakenteet ja lisää materiaali- ja tilatehokkuutta monenlaisissa rakennuskohteissa. Tuotteen kehitystyö on tehty tiiviissä yhteistyössä Würthin kanssa.
A-Insinöörit ja Kuhanen, Asikainen & Kanerva tiivistävät yhteistyötä täydennysrakentamisen konsultoinnissa29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
A-Insinöörit ja Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva yhdistävät voimansa täydennysrakennushankkeiden valmistelussa. Juridiset, tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet luotaava Täydennysrakentamisen esiselvitys esitellään Taloyhtiö 2025 -tapahtumassa.
Kristiinankaupungin satama-alue kehittyy – vihreän siirtymän ja uusiutuvan energian tarpeet etusijalla8.4.2025 13:57:22 EEST | Tiedote
Kristiinankaupungin Karhusaaren syväsataman alueen kehittäminen etenee. Kaupungin tavoitteena on edistää satamatoimintoja ja mahdollistaa vedyn tuotanto alueella. Luonnosvaiheessa oleva Karhusalmen asemakaavan muutos ja laajennus koskee noin 87 hehtaarin aluetta. Asemakaavan laatimisesta vastaa A-Insinöörit.
Mikko Stenroos johtamaan A-Insinöörien rakennesuunnittelua Länsi-Suomessa7.4.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Korjaus- ja käyttötarkoituksen muutoshankkeissa meritoitunut rakennustekniikan DI Mikko Stenroos on nimitetty A-Insinöörien rakennesuunnitteluyksikön uudeksi yksikönjohtajaksi Turkuun ja Poriin.
A-Insinöörien kannattavuus parani vuonna 202425.3.2025 09:29:40 EET | Tiedote
A-Insinöörit-konsernin toiminnan kannattavuus parani vuonna 2024 haastavana jatkuneessa markkinatilanteessa. Teollisuuden ja vihreän siirtymän investointihankkeet sekä julkisen sektorin tilaukset tasoittivat asunto- sekä toimisto- ja liikerakentamisen matalaa kysyntää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme