Monipuolinen peruna on parasta lomaruokaa

Peruna sopii hienosti moniin ruokavalioihin. Kasvisruuan ystävälle peruna on kaapin perusaines. Peruna on laktoositon ja gluteeniton, eikä siinä ole rasvaa tai kolesterolia. Peruna sopii hienosti yhteen muiden ruoka-aineiden kanssa antaen tilaa myös muiden kasvisten, kalan, lihan ja kanan mauille.
Peruna sopii myös leivontaan. Peruna sitoo kosteutta säilyttäen sämpylöiden ja leipien tuoreuden ja hyvän maun pidempään. Kiireinen kokki nappaa perunavalmisteen mukaansa pakasteesta esikäsiteltynä.
Suomessa ruokaperunaa tuottaa 600 maatilaa 8 700 ha alalla. Kokonaissato vaihtelee 230-270 miljoonan kilon välillä. Viime kesän kuivuuden ja helteiden takia perunamäärä jäi normaalia pienemmäksi. Luonnonvarakeskus (luke.fi): https://www.luke.fi/uutinen/varastoissa-niukasti-ruokaperunaa/. Ruokaperunaa tuotetaan kaikkialla Suomessa, mutta ammattimainen tuotanto keskittyy läntiselle rannikkoalueelle.
Valtakunnallista perunan teemaviikkoa vietetään viikolla 7 (14.-20.2.2022).
Mehevät perunasämpylät
Peruna mehevöittää leipätaikinan, antaa siihen mukavaa rakennetta ja miedon maun. Leipominen on mukavaa yhteistä lomapuuhaa myös lasten kanssa, ja taikina kohoaa vaikkapa hiihtolenkin aikana.
2 dl perunamuusia tai keitettyä perunaa (2 isohkoa perunaa) haarukalla survottuna
3 dl vettä, maitoa tai piimää
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl öljyä
7-8 dl sämpyläjauhoja
• Jos käytät taikinaan kypsiä keitinperunoita, kuori ne ja survo haarukalla hienoksi.
• Sekoita keskenään perunamuusi tai perunasurvos, neste, suola, siirappi ja öljy tasaiseksi massaksi.
• Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja, ja lisää peruna-jauhoseokseen.
• Alusta mukaan loput jauhot puuhaarukalla sekoittaen.
• Taikina saa jäädä löysäksi, kuin paksuksi puuroksi.
• Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
• Nostele taikinasta kahdella isolla lusikalla sämpylöitä pellille.
• Paista 225 asteessa kauniin värisiksi, 15-20 minuuttia.
Rennot uuniranskalaiset
Uunissa kokonaisesta perunasta valmistetut ranskalaiset ovat herkkua! Rentoihin ranskalaisiin sopivat monet perunalajikkeet jauhoisesta kiinteään. Perunoita ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu riittää. Uunissa valmistetut ranskalaiset ovat kevyitä, mutta silti rapeita.
1 kg perunaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
mausteita makusi mukaan, esimerkiksi ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa ja 1 tl paprikajauhetta
• Pese perunat hyvin, perunoita ei tarvitse kuoria.
• Leikkaa perunat pitkittäin siivuiksi, ja siivut edelleen tikkumaisiksi ranskalaisiksi
• Laita raa’at perunatikut kulhoon, jossa on kylmää vettä
• Huuhtele perunatikut hyvin, ja anna niiden kuivahtaa keittiöpyyhkeen päällä, perunat kypsyvät rapeiksi, kun niissä ei ole vettä.
• Sekoita isossa kulhossa öljy ja mausteet keskenään, ja lisää kuivahtaneet perunatikut joukkoon, sekoita mausteöljyseos tasaisesti perunoihin.
• Levitä ranskalaiset paperoidulle pellille ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Lopputulos on rapean maukas, kun perunoita on pellillä vain yhdessä kerroksessa paistumassa.
Reseptit ja kuvat: Heidi Siivonen
Lisätiedot:
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, puh. 040 568 8802, heidi.siivonen(at)mtk.fi
Antti Lavonen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 040 558 0512
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme