Suolistosyövän valtakunnallinen seulonta käynnistyy Suomessa tämän vuoden aikana
Suolistosyövän seulonnassa seulontamenetelmänä käytetään ulosteen immunokemiallista veritestiä (FIT). Jos ulostenäytteestä ei löydy analysoitaessa verta, potilas saa seuraavan kutsun seulontaan kahden vuoden kuluttua. Jos ulostenäytteestä löytyy verta, tehdään potilaalle paksusuolen tähystystutkimus mahdollisen syövän tai syöpää ennakoivien muutosten eli polyyppien löytämiseksi. Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia.
Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa ja se aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.
Seulontatähystykset tehdään HUSin Meilahden, Jorvin tai Peijaksen sairaaloissa. Selontatähystysten yhteydessä poistetaan löydettävät polyypit ja syöpien löytyessä potilaat ohjataan leikkaushoitoon.
Suolistosyöpä, eli paksu- tai peräsuolen syöpä, on Suomen toiseksi yleisin syöpä sekä miehillä että naisilla. Syövän ennuste riippuu levinneisyydestä toteamishetkellä. 66 % suolistosyöpään sairastuneista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua. Etäpesäkkeisen taudin hoito on Suomessa tutkitusti korkealaatuista.
Suolistosyövän lääkevaihtoehtoja on tarjolla runsaasti ja sen hoitotulokset kehittyvät jatkuvasti. Ravinnon ja muiden elintapatekijöiden merkitys sairastumisriskiin on erityisen suuri suolistosyövässä. Suolistosyöpä kehittyy salakavalasti ja sen oireet kehittyvät vähitellen.
Katso Suorana HUSista info 18.2.2022. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.
Lisätiedot
HUS Vatsakeskus, endoskopiayksikkö, gastroenterologian poliklinikka, professori, ylilääkäri Perttu Arkkila, p. 050 427 2272, perttu.arkkila@hus.fi
HUS Syöpäkeskus, dosentti, osastonylilääkäri Siru Mäkelä, p. 050 427 0155, siru.makela@hus.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Sällsynt hjärnblödning visade sig vara ett betydande men förebyggningsbart hälsoproblem28.5.2025 08:56:30 EEST | Pressmeddelande
En subaraknoidalblödning, det vill säga en blödning under spindelvävshinnan i hjärnan är en sällsynt, men allvarlig cirkulationsstörning i hjärnan som ofta drabbar unga i arbetsför ålder. Dödligheten är hög och nedsatt funktionsförmåga vanligt. En färsk studie visar också att det medför en omfattande börda för folkhälsan.
Harvinainen aivoverenvuoto paljastui merkittäväksi mutta ennaltaehkäistäväksi terveysongelmaksi28.5.2025 08:56:30 EEST | Tiedote
Lukinkalvonalainen verenvuoto aivoissa on harvinainen, mutta vakava ja usein nuoriin työikäisiin iskevä aivoverenkiertohäiriö. Se johtaa helposti kuolemaan tai vajaaseen toimintakykyyn. Tuore tutkimus osoittaakin, että sen kansanterveydellinen taakka on mittava.
A rare type of stroke turned out to be a significant, but preventable health issue28.5.2025 08:56:30 EEST | Press release
Subarachnoid hemorrhage is a rare but severe type of stroke that often occurs in young people of working age. It usually leads to death or decreased functional capacity. A recent study shows that it is a major burden to public health.
HUSin ilmastotyö tuottaa tulosta – hiilijalanjälki pieneni26.5.2025 09:23:00 EEST | Tiedote
HUS on saavuttanut hyviä tuloksia vuonna 2022 valmistuneen ilmastotiekarttansa käyttöönoton jälkeen. Suomen suurimman terveydenhuoltoalan toimijan kokonaishiilijalanjälki on pienentynyt yli 8 prosenttia vuoden 2020 lähtölukemasta vuoden 2024 uuteen laskentaan.
En ny behandlingsmetod undersöks för att förhindra infektion efter en hysterektomi, det vill säga en operation där livmodern tagits bort23.5.2025 08:45:00 EEST | Pressmeddelande
Hysterektomier är förknippade med en något högre infektionsrisk än många andra operationer. Genom användning av en annan förebyggande antibiotika hoppas man minska antalet infektioner.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme