Tampereen yliopisto

Väitös: Kansanmusiikin keruutyö rakensi kuvaa yhtenäisestä kansasta sotienjälkeisessä Suomessa

Jaa
Outi Valon musiikintutkimuksen oppiaineen väitöskirja tarkastelee kansanmusiikin tallentamiseen ja keräämiseen liittyviä ideologioita ja arvovalintoja 1900-luvun alusta 1970-luvulle saakka. Tutkimuksen kohteena on alan sotienjälkeisen auktoriteetin, tutkija ja tallentaja Erkki Ala-Könnin (1911–1996) toiminta. Tutkimus osoittaa, kuinka käsitykset kansasta ja kansanmusiikin keruutyön painopistealueet muuttuivat sotien jälkeisessä Suomessa.
Outi Valo. Kuva. Samuli Valo
Outi Valo. Kuva. Samuli Valo

Erkki Ala-Könni nousi niin kansanmusiikin tutkimuksen kuin laajemminkin kulttuuriperintöpolitiikan keskeiseksi vaikuttajaksi 1950-luvulta alkaen muun muassa poikkeuksellisen lavean tallennustoimintansa ansiosta. Käytännössä Ala-Könnin näkemyksien ja valintojen voi katsoa vahvasti muokanneen ja hallinneen kuvaa suomalaisesta kansanmusiikista erityisesti 1950–1970-luvuilla.

Outi Valo tutkii väitöskirjassaan Ala-Könnin keräämän aineiston tilastollisen ja sisällöllisen analyysin, hänen työnsä dokumentaation ja aikakauden kulttuuripolitiikan tutkimuksen perusteella taustalle hahmottuvia ideologisia käsityksiä kansasta ja kansakunnasta.

– Tutkimuksessani ”kansalliseksi katseeksi” kutsutun ideologian kehitysvaiheiden hahmottaminen auttaa Ala-Könnin keräämien aineistojen luonteen ymmärtämistä, niihin liittyvien valintojen tekemistä näkyväksi sekä nationalistisen ideologian osuutta suomalaisessa kansanmusiikintutkimuksessa, Valo kertoo.

Kuva yhtenäisestä kansasta alkoi rakoilla 1960-luvun puolivälissä

 Ala-Könni kohdensi tallennustyönsä 1940- ja 1950-luvuilla monien muiden perinnetieteiden tutkijoiden tavoin varsinkin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle, talonpoikaiseen Suomeen. Aiemmin fennomanian perintönä painottunut Itä-Karjalan alue jäi sotien jälkeen uusien rajojen taakse.

– Juuri tämä keruutyön painotus kertoo pyrkimyksestä luoda yhtenäinen ja eheä kuva kansasta, sillä Ala-Könni ei ollut yksin talonpoikaista Suomea korostaessaan, Valo toteaa.

Todellisuudessa kansa ei ollut niin eheää kuin kokoelmat antavat ymmärtää. Jo yksin sisällissotaa koskeva muistitieto jakoi kansaa.Ala-Könnin keruutyössä talonpoikaisen idyllin ihanne alkoikin murtua, kun hän aloitti neuvottelut kokoelmiensa siirrosta osaksi Tampereen Yhteiskunnallista Korkeakoulua ennen 1960-luvun puoliväliä. Tähän vaikuttivat Yhteiskunnallisen Korkeakoulun, sittemmin Tampereen yliopiston sisällä painottuneet sosiologiset virtaukset. Erityisesti nuoremman ikäpolven sosiologit painottivat ristiriitojen tunnistamista osana yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisua. Tämä oli selkeä sysäys, jonka myötä Ala-Könnin keruutyö laajeni kaupunkeihin ja huomioi myös sisällissodan molempien osapuolten tulkinnat.

– Tampereen yliopiston sosiologian oppiaineella oli siis merkittävä vaikutus myös perinteenkeruun monipuolistumiseen, Valo painottaa.

Arkistoidussa perinteessä on aina kyse valinnoista

Perinteen keräämistä ja tallentamista leimasivat Suomessa 1800-luvulta aina sotienjälkeiseen aikaan asti ihanteet, joissa luku- ja kirjoitustaidottomuutta pidettiin aitouden takeena, mutta samalla kansa kuvattiin sivistyneistöön nähden alemmalle tasolle. Kansanperinteen tutkija ja tallentaja Erkki Ala-Könni noudatti tätä näkemystä aina 1960-luvulle asti ja korosti kansanmusiikin esittäjien nuotinlukutaidottomuutta.

Kansanmusiikkiliikkeen vahvistuessa 1960-luvun lopulta alkaen Ala-Könni ryhtyi kuitenkin tukemaan uuden kansanmusiikin luomista, mikä mursi aiempaa erontekoa kansan ja sivistyneistön välille. Tilanne ei silti ollut edelleenkään joka suhteessa tasa-arvoinen, mikä arkistokokoelmissa näkyy erityisesti naisten, alkuperäisväestön ja vähemmistöjen asemaa tarkasteltaessa.

– Erityisesti naiset saivat esiintyä tallennetuilla äänitteillä pikemminkin kertojina kuin muusikoina. Arkistokokoelmien sisältöjen lisäksi tutkimukseni pyrkiikin tuomaan esiin myös ”arkistojen hiljaisuuksia” ja uusia keinoja arkistoista puuttuvien ilmiöiden esiin nostamiseksi, Valo kertoo.

Maisteri Outi Valon musiikintutkimuksen oppiaineeseen kuuluva väitöskirja Kansanmusiikin keruu ja kansallinen katse: Erkki Ala-Könnin tallennustyö toisen tasavallan Suomessa vuosina 1941–1974 tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 11.03.2022 klo 12 Pinni B -rakennuksen luentosalissa 1096, Kanslerinrinne 1, Tampere.

Vastaväittäjänä toimii professori emeritus Pertti Anttonen Itä-Suomen yliopistosta. Kustoksena toimii professori Tarja Rautiainen-Keskustalo Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Outi Valo (os. Puustinen)

  • Syntynyt ja opiskellut peruskoulun Nilsiässä
  • Valmistunut ylioppilaaksi Kuopion musiikkilukiosta 2002
  • Valmistunut maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2008 pääaineena musiikkitiede
  • Asuu Kaustisella ja työskentelee Kansanmusiikki-instituutissa
  • Väittelee filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistossa 11.3.2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Outi Valo
040 159 4415
outi.valo@tuni.fi

Kuvat

Outi Valo. Kuva. Samuli Valo
Outi Valo. Kuva. Samuli Valo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote

Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.

Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote

Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.

Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote

Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye