Museovirasto jakoi valtionavustuksia museoiden innovatiivisille hankkeille edistämään kestävää kulttuuriperintötyötä

Museovirasto vastaanotti 32 hakemusta, ja haettu summa oli yhteensä noin 970 000 euroa. Avustuksen sai 15 hanketta, joille suurin myönnetty avustus oli 70 000 euroa ja pienin 15 000 euroa.
Yhteisöllisyys ja ihmisten osallistuminen kulttuuriperintötyöhön ovat teemana monessa hankkeessa. Esimerkiksi Tekniikan museossa kehitetään kestävän vapaaehtoistyön konseptia tuomalla esille vapaaehtoisten kokemukset, osaaminen, tarpeet ja tieto. Hankkeissa toteutetaan myös digitaalisia oppimisympäristöjä ja avataan museoiden sisältöjä uudenlaisilla tavoilla. Esimerkiksi Auto- ja tiemuseo Mobiliassa toteutetaan suurelle yleisölle avoin digitaalinen oppimisympäristö liikkuvan kulttuuriperinnön tunnistamista, tunnustamista ja hoitoa varten.
“Tuetuilla innovatiivisilla hankkeilla on mahdollisuus kehittää museoiden toimintamalleja ja lisätä yhteistyötä sekä syventää yleisösuhdetta. Hakemusten perusteella näyttää ilahduttavasti myös siltä, että aina vain tärkeämmiksi kasvavat kestävyysulottuvuudet alkavat aidosti vakiintua osaksi työtä, mikä edelleen edistää museoiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta”, Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo pohtii.
Varsinais-Suomen Ilmastolupaus -hanke tähtää kestäviin ratkaisuihin
Suurin avustussumma, 70 000 euroa, annettiin Turun museokeskukselle. Varsinais-Suomen Ilmastolupaus -hankkeessa 12 ammatillista museota yhteisen ekokoordinaattorien avulla kehittävät toimintaansa ja tarkastelevat omaa toimintaympäristöään kriittisesti ekologisen kestävyyden näkökulmasta.
“Myös museot ovat vastuussa kestävämmän tulevaisuuden rakentamisesta. Omaa toimintaa ja päätöksenteon perusteita täytyy tarkastella kriittisesti uudelleen ja kehittää ympäristöystävällisempään suuntaan. Todella mielenkiintoista nähdä, minkälaisia toimenpiteitä ja toteutuksia mukana olevat, hyvin erikokoiset museot hankkeen aikana yhteiskehittämisen tuloksena tuottavat. Uskon, että hankkeen tuloksena museoiden käyttöön saadaan monipuolisia välineitä, ja toisaalta vahvistetaan viestintätoimenpiteiden avulla uskoa ekologiseen jälleenrakennukseen ja museoiden rooliin osana sitä”, apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki Turun museokeskuksesta kertoo.
Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin vuonna 2022
Hankkeiden tarkemmat kuvaukset ovat luettavissa Museoviraston verkkosivuilla.
Alvar Aalto Säätiö / Alvar Aalto -museo:
Arkkitehdin pöytä, digitaalinen näyttelyelementti arkkitehtuurin ja muotoilun oppimiseen, 30 000 euroa
Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö / Hotelli- ja ravintolamuseo:
Museot ammatillisen kielen oppimisen tukena -hanke, 22 000 euroa
Hämeenlinnan kaupunki / Hämeenlinnan taidemuseo:
TAITEESTA ELÄMÄNVOIMAA Taidekokoelmaan pohjautuvia strategisia tekoja uusien yhteistyökumppaneiden kanssa palvelumuotoillen, 30 000 euroa
Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän taidemuseo:
Kulttuurisen vapaaehtoistoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa yhdessä kumppaneiden ja asukkaiden kanssa, 28 000 euroa
Kokkolan kaupunki / K.H.Renlundin museo:
Yhteisöllisen taidetoiminnan kehittäminen ja lisääminen Keski-Pohjanmaalla, 15 000 euroa
Kotkan kaupunki / Kymenlaakson museo:
Miltä teollisuus tuntuu? yhteisöllisen keskustelukonseptin toteuttaminen museonäyttelyyn, 20 000 euroa
Lieksan kaupunki / Pielisen museo:
Hiilen ja puun kiertokulkua esittävän oppimisympäristön toteuttaminen Pielisen museolle, 15 000 euroa
Lönnströmin taidemuseo sr / Lönnströmin taidemuseo:
Kokeilujen kautta syvälliseen yleisösuhteeseen nykytaiteen Lönnström-projekteissa, 30 000 euroa
Mobilia säätiö / Auto- ja tiemuseo Mobilia:
MobiPotti - Liikkuvan kulttuuriperinnön säilyttämistä elinikäisen oppimisen keinoin, 35 000 euroa
Savonlinnan kaupunki / Riihisaari – Savonlinnan museo:
Riihisaari järvisaaristolaisen kulttuuriperinnön ydintä etsimässä, 30 000 euroa
Suomen kirjainstituutin säätiö / Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi:
Pelastetaan kirja! -digitaalinen verkkoalusta Pako museosta -näyttelykonseptin ympärille, 25 000 euroa
Suomen Metsämuseosäätiö / Lusto – Suomen Metsämuseo:
Tulevaisuustuutori, Museot ja tulevaisuusajattelu 2022–2023, kehittämishanke, 40 000 euroa
Tampereen kaupunki / Tampereen historialliset museot (yhteishanke Espoon kaupunginmuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Huittisten museo, Keski-Suomen museo, Lahdenmuseot, Maatalousmuseo Sarka, Porvoon museot, Suomen Rautatiemuseo, Tampereen historialliset museot, Turunmuseokeskus ja Vantaan kaupunginmuseo):
Ohjeistus nykydokumentoinnin mahdollistamiseksi kaikissa museoissa ja museoiden osaamisen ja yhteistyön lisääminen, 22 000 euroa
Tekniikan museon säätiö / Tekniikan museo:
Tekniikan museon uudistaa yhteiskehittäen vapaaehtoistyön ja luo kestävän vapaaehtoistyön konseptin ja ohjekirjan, 20 000 euroa
Turun kaupunki / Turun museokeskus (yhteishanke Aboa Vetus & Ars Nova, Forum Marinum, Liedon museo, Liedon Vanhalinna, Naantalin museo, Raision museo Harkko, Sagalund, Suomen maatalousmuseo Sarka, Stiftelsen för Åbo Akadenin museokohteet (Casa Haartman, Ett Hem ja Sibelius-museo),Turun museokeskus, Turun taidemuseo ja Uudenkaupungin museo): Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaus, 70 000 euroa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
erikoisasiantuntija Anu Niemelä, puh. 0295 33 6015, anu.niemela@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki, puh. 0295 33 6019, anna.alavuotunki@museovirasto.fi
Lisätietoja avustetuista hankkeista ko. museoista.
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Meriarkeologia on monialaista yhteistyötä – uutuuskirja Meren arkeologiaa kokoaa muistitiedon tieteenalan synnystä Suomessa29.9.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
Mitä on meriarkeologia, mitä se tutkii, mistä hylyistä saa tietoa, miten hylyt on suojeltu? Museoviraston sekä Antero ja Merja Parman säätiön 30.9.2023 julkaisema Meren arkeologiaa ‒ seikkailuista tieteeksi vastaa näihin kysymyksiin ja tarjoaa yleiskuvan meriarkeologisen tutkimuksen ja suojelun vaiheista 75 vuoden ajalta.
Avustushaku paikallismuseoiden hankkeille avattu21.9.2023 09:57:33 EEST | Tiedote
Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 2. marraskuuta 2023 klo 15.00 mennessä.
Tilastokortit esittelevät museoiden vuotta 202219.9.2023 12:50:54 EEST | Tiedote
Museovirasto on julkaissut vuoden 2022 Museotilaston tietoja esittelevät Tilastokortit. Tilastot kertovat laajasti museoiden monipuolisesta toiminnasta. Koronarajoitusten hellittäessä erityisesti museokäynnit ja yleisötapahtumat lisääntyivät reippaasti.
Museovirasto avasi avustushaun aineettoman kulttuuriperinnön hankkeisiin31.8.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Aineettoman kulttuuriperinnön hankeavustukset on tarkoitettu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 12.10.2023 klo 15.00 mennessä.
Museovirasto on avannut avustushaku maailmanperintökohteiden kehittämis- ja tutkimushankkeisiin30.8.2023 21:33:58 EEST | Tiedote
Maailmanperintökohteiden kehittämis- ja tutkimushankkeiden avustukset ovat nyt haettavissa. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 12.10.2023 klo 15.00 mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme