Jyväskylän yliopisto

Datatieteistä apua nivelrikkopotilaille soveltuvimman kuntoutusmenetelmän löytämiseen

Jaa
Nivelrikko on maailman yleisin kroonisen kivun ja työkyvyttömyyden aiheuttaja. Nivelrikkoon ei ole toistaiseksi tarjolla parantavaa hoitoa, mutta erilaiset terapeuttiset harjoittelumuodot ovat osoittautuneet hyödyllisiksi kivun lievittämisessä sekä toimintakyvyn parantamisessa. Tuore tutkimus hyödyntää datatieteitä ja matemaattisia malleja potilaalle soveltuvimman kuntoutusmenetelmän löytämisessä.
Kuvaaja: Jouni Kallio
Kuvaaja: Jouni Kallio

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan ja liikuntatieteellisen tiedekunnan yhteistyönä kehitetty uusi menetelmä tukee terveydenhuollon ammattilaisia oikeanlaisen harjoittelumuodon valinnassa nivelrikkopotilaiden kuntoutuksessa.

–Tutkimus auttaa meitä etenemään kohti yksilöidympiä hoito- ja terapiasuosituksia. Menetelmä auttaa terveydenhuollon ammattilaisia löytämään kullekin potilaalle sopivimman, potilaan tarpeita parhaiten vastaavan kuntoutustavan, kertoo tutkimuksesta vastannut Jyväskylän yliopiston professori Kaisa Miettinen.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus ja etenkin polven nivelrikko heikentää potilaan toiminta- ja liikkumiskykyä olennaisesti siihen tyypillisesti liittyvän rasituskivun ja jäykkyyden takia. Pitkälle edetessään polven nivelrikko voi vaatia leikkaushoitoa.

Lääkinnällinen kuntoutus on usein tärkeä apu oireiden lievittämisessä, mutta myös erilaiset terapeuttiset harjoittelumuodot ovat osoittautuneet hyödyllisiksi.

–Eri harjoitusmuotojen vaikuttavuudesta löytyy pieniä eroja, mutta käytännössä hoitomuodon valintaan vaikuttavat myös esimerkiksi hoitojakson pituus ja kustannukset. Kliinisen päätöksenteon tueksi ei ole ollut aikaisemmin työkalua, joka hakisi yksilölle soveltuvinta vaihtoehtoa, Miettinen kertoo.

Tässä tutkimuksessa käytettiin ensimmäistä kertaa polven nivelrikon hoitomuotojen valinnassa päätöksentekoa tukevaa optimointimenetelmää, joka kykenee huomioimaan samanaikaisesti useita keskenään ristiriitaisiakin hoitotavoitteita.

–Perinteisissä kirjallisuuskatsauksiin perustuvissa hoitosuosituksissa on yritetty löytää polven nivelrikkoon harjoitusmuoto, joka on keskimäärin paras, mutta uusi lähestymistapa löytää kullekin potilaalle parhaiten soveltuvan yksilöllisen harjoitusmuodon, Miettinen summaa tutkimuksen hyötyjä.

Kyseessä on kolmivaiheisen tutkimuskokonaisuuden ensimmäinen vaihe, jossa kehitettiin kliinikkojen päätöksentekoa tukevan työkalun prototyyppi parhaan yksilöllisen harjoitustavan löytämiseksi. Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa optimointimenetelmään perustuvaa työkalua kehitetään edelleen laajemman tutkimusaineiston avulla. Viimeisessä vaiheessa luodaan optimointimenetelmään perustuvalle työkalulle kliinikkoja palveleva helppokäyttöinen käyttöliittymä.

Tutkimustulokset edustavat digitalisaation ja päätösanalytiikan uutta aaltoa, jossa eri tutkimusalojen edustajat yhdistävät osaamistaan käyttäen tarjolla olevaa dataa entistä monipuolisemmin tehdäkseen päätössuosituksia. Näin parannetaan aiempien menetelmien mahdollisuuksia löytää sopivin ja kustannustehokkain hoito kullekin potilaalle. Kehitetty menetelmä soveltuu myös muille terveydenhuollon aloille, jossa on valittava eri hoito- tai kuntoutusmuotojen väliltä.

Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia (projekti 322221). Projekti liittyy Jyväskylän yliopiston profilointialueeseen Päätösanalytiikka käyttäen kausaalimalleja ja monitavoiteoptiointia (DEMO, jyu.fi/demo).

Tutkimusjulkaisu

Babooshka Shavazipour, Bekir Afsar, Juhani Multanen, Kaisa Miettinen & Urho M. Kujala (2022) Interactive multiobjective optimization for finding the most preferred exercise therapy modality in knee osteoarthritis, Annals of Medicine, 54:1, 181-194, DOI: 10.1080/07853890.2021.2024876.

Lisätietoja

Professori Kaisa Miettinen, DEMO-profilointialueen johtaja, Informaatioteknologian tiedekunta, kaisa.miettinen@jyu.fi, +358 50 373 2247

Urho Kujala, Emeritusprofessori, Liikuntatieteellinen tiedekunta, urho.m.kujala@jyu.fi, +358 50 586 2712

Juhani Multanen, Yliopistotutkija, Liikuntatieteellinen tiedekunta, juhani.e.multanen@jyu.fi, +358 40 626 1487

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvaaja: Jouni Kallio
Kuvaaja: Jouni Kallio
Lataa
Professori Kaisa Miettinen. Kuvaaja: Siiri Koutola
Professori Kaisa Miettinen. Kuvaaja: Siiri Koutola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye