KUTSU: Vähemmistöt sodan jaloissa – miten suomalaisten apu saavuttaa vaikeassa asemassa olevat romanit ja vammaiset Ukrainassa?

Tervetuloa kuulemaan perjantaina 1.4. klo 8.30–9.15 Ukrainan romanivähemmistöjen, vammaisten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien tilanteesta sodan jaloissa. Otamme yhteyden Odessan ja Chernivtsin kaupunkeihin, joista saamme ensikäden tietoa avun perillemenosta. Tilaisuuden kieli on englanti.
Vähemmistöt sodan jaloissa
- miten apu tavoittaa kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat?
Aika: perjantaina 1.4.2022 klo 8.30–9.15
Paikka: Teams
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tästä linkistä
Diakonissalaitoksen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Roma Women Fund Chiriclin toiminnanjohtaja Yulian Kondur osallistuu tilaisuuteen etäyhteydellä Chernivtsin kaupungista Länsi-Ukrainasta. Kondur kertoo, miten suomalaisten Diakonissalaitoksen kautta lahjoittama apu viedään perille Chiriclin jäsenjärjestöjen avulla.
Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio kertoo tilaisuudessa haavoittuvien ryhmien ihmisoikeustilanteesta Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Rautio tapasi hiljattain pakolaisia Puolan rajalla ja Varsovassa sekä keskusteli Ukrainan ja Puolan oikeusasiamiesten kanssa vähemmistöjen tilanteesta alueella.
Haavoittuvassa asemassa olevat erityisesti avun tarpeessa
”Ihmiset, joiden perus- ja ihmisoikeuksia on loukattu jo ennen sotaa, ovat Ukrainassa nyt äärimmäisen haavoittuvassa tilanteessa. Esimerkiksi köyhyydessä elävillä, vammaisilla tai muilla vähemmistöillä ei välttämättä ole mahdollisuutta itse paeta konfliktialueelta. Chiricli järjestää heille evakuointikuljetuksia sekä majoitusta maan sisäisille pakolaisille”, kertoo Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö Anca Enache.
Pakolaisille ja koteihinsa jääneille toimitetaan myös välttämättömiä perustarvikkeita, kuten ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä.
“Toimimme koko Ukrainassa, myös Venäjän miehittämillä alueilla. Juuri eilen saimme pyynnön järjestää liikuntakyvyttömän henkilön evakuointi miehitetystä Melitopolin kaupungista Etelä-Ukrainasta. Teemme parhaamme voidaksemme auttaa kaikkia apua tarvitsevia”, sanoo Yulian Kondur.
OHJELMA:
Tervetuloa
Laura Järvilehto, Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan ohjelmakoordinaattori
Anca Enache, Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö
Romanivähemmistöjen ja vammaisten tilanne Ukrainassa ja Chiriclin heille toimittama apu
Yulian Kondur, Roma Women Fund Chiriclin toiminnanjohtaja
Maxim Dzhum, Roma Women Fund Chiriclin yhteisötyöntekijä Odessassa
Miten haavoittuvien ryhmien ihmisoikeudet toteutuvat Ukrainan sota-alueelta paettaessa?
Sirpa Rautio, Ihmisoikeuskeskuksen johtaja
Keskustelu, kysymykset
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työmme ja vähemmistöjen tilanne Ukrainassa: kehittämispäällikkö Anca Enache, anca.enache@hdl.fi, 044 027 0887
Hätäapukeräys: varainhankinnan asiantuntija Pertti Keinänen, pertti.keinanen@hdl.fi, 050 325 0183
Median yhteydenotot myös: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme