Etelä-Savon ELY-keskus

Vesienhoitoa toteutettu monipuolisesti Etelä-Savossa

Jaa
Etelä-Savon vesien tilan parantamiseksi toteutettiin vuonna 2021 hoitokalastuksia kaikkialla maakunnassa. Saaliksi saatiin yhteensä noin 180 tonnia vähempiarvoista kalaa. Etelä-Savon kalatalousalueille laadittuja vesienhoidon yleissuunnitelmia esiteltiin viime kevään aikana ja nyt on siirrytty yleissuunnitelmien toteutuksen aktivointiin ja seurantaan.
Hoitokalastussaalista. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Hoitokalastussaalista. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.

Hoitokalastuksia toteutettu kaikkialla maakunnassa 

Rehevyydestä kärsivillä vesistöalueilla pyritään vähempiarvoisen kalan hoitokalastuksella muuttamaan kalastorakennetta paremmaksi sekä parantamaan vedenlaatua poistamalla  kalamassaan sitoutuneet ravinteet.  

Merkittävimmät hoitokalastukset toteutettiin vuonna 2021 Mikkelin alapuolisella Saimaalla (44 t), Pohjois-Puulalla (10 t), Kyyvedellä (17 t), Haukivedellä (32 t), Rantasalmen taajaman lähivesillä (29 t) ja Puruvedellä (27 t). Lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vetämässä Arvoketjun kehittämisellä jatkuvuutta hoitokalastuksiin ja ravinteiden poistoon -hankkeessa ammattikalastajat hoitokalastivat eri puolella maakuntaa yhteensä 11 tonnia. Pienimuotoisempaa hoitokalastusta toteutettiin mm. Savonlinnan Hirvasjärvellä (0.6 t), Hirvensalmen lähivesillä (4.9 t) ja Virtasalmi-Joroinen kalatalousalueen pienemmissä vesistöissä (6 t). Yhteensä maakunnan vesistä saatiin noin 180 tonnia hoitokalastussaalista.  

Etelä-Savon alueella on hoitokalastuksen lisäksi tehty paljon muitakin vesistökunnostustoimia, kuten niittoja, virtavesikunnostuksia ja valuma-alueille vesiensuojelurakenteita. Etelä-Savossa on saatu muodostettua uusia, entistä laajempia vesialueiden osakaskuntia, joiden toimintaedellytykset ovat nousseet uudelle tasolle. Myös erilaisia vesienhoito- ja kunnostussuunnitelmia ja selvityksiä on valmistunut. Lisäksi käynnissä on vesitalous- ja pohjavesien suojeluhankkeita. Maatalouden ympäristökorvausjärjestelmän toimenpiteillä on vähennetty hajakuormitusta peltoalueilta. 

Tarkempaa tietoa vuoden 2021 toimista on Etelä-Savon ELY-keskuksen julkaisemassa katsauksessa, joka löytyy verkkosivuilta osoitteesta ely-keskus.fi > Etelä-Savo > Ympäristö > Vesivarojen käyttö ja hoito.   

Rahoitus- ja asiantuntija-apua erilaisiin vesienhoitohankkeisiin on tarjolla. Hankkeita suunniteltaessa kannattaa olla yhteydessä ELY-keskukseen. ELY-keskukset myöntävät rahoitusta muun muassa ravinnekuormitusta vähentäviin valuma-aluekunnostuksiin sekä vesistöissä tehtäviin kunnostuksiin.  

Yleissuunnitelmat pohjana vesienhoitotoimien toteutukselle  

Etelä-Savon kalatalousalueille on osana ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa laadittu vesienhoidon yleissuunnitelmat. Suunnitelmat on valmisteltu laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Suunnitelmien avulla aktivoidaan kunnostus- ja hoitotöiden käynnistymistä ja edistetään vesien tilatavoitteiden saavuttamista.Yleissuunnitelmat täydentävät maakunnan kattavaa vesienhoidon toimenpideohjelmaa vuosille 2022–2027.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192, juho.kotanen(at)ely-keskus.fi


Vesistöasiantuntija Toni Roiha, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 836, toni.roiha(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Hoitokalastussaalista. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Hoitokalastussaalista. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Vieraslajien kasvukausi käynnissä - vielä ehtii tekemään torjuntaa25.7.2024 14:07:43 EEST | Tiedote

Pienelle alueelle levinnyt vieraslaji kannattaa yrittää torjua heti kokonaan, mutta laajojen kasvustojen tai hankalien lajien torjunta voi vaatia pitkäjänteistä työtä. Laajojen kasvustojen kohdalla voikin alussa keskittyä sen leviämisen estämiseen esimerkiksi niittämällä kasvit ennen kukintaa. Vaikeampienkin esiintymien torjuminen on usein mahdollista useiden vuosien torjuntatyön tuloksena.

Sinileväilmoitusten määrä lisääntyi hetkellisesti Etelä-Savossa juhannuksen jälkeen4.7.2024 15:23:23 EEST | Tiedote

Juhannuksen jälkeen kansalaishavainnot sinilevistä lisääntyivät hetkellisesti Etelä-Savossa, mutta pysyvillä sinilevien havaintopaikoilla sinilevätilanne on pysynyt maltillisena. Hieman sinilevää on havaittu tällä viikolla Heiniössä Pieksämäellä, Pitkäjärven uimarannalla Mikkelissä sekä Pyhävedellä Mäntyharjussa. Heiniössä levää on havaittu kolmena peräkkäisenä viikkona ja Pitkäjärvellä kahtena peräkkäisenä viikkona.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye